• BIST 9548.09
  • Altın 2484.705
  • Dolar 32.495
  • Euro 34.5602
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 26 °C

Yazıcı: e-GKS ile dünyaya model oluyoruz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Elektronik Genel Kurul Sistemi'nin dünyadaki örneklerinin çok ötesinde bir sistem olduğunu belirterek, "Ülkemiz e-GKS ile dünyaya model oluyor" dedi.

 Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Elektronik Genel Kurul Sistemi'nin (e-GKS) dünyadaki örneklerinin çok ötesinde bir sistem olduğunu belirterek, "Ülkemiz e-GKS ile dünyaya model oluyor. Uluslararası finans çevrelerinin gözü bu sistemin üzerinde" dedi

Hayati Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, anonim şirket genel kurul toplantılarının elektronik ortamda yapılmasını ve pay sahiplerinin bu toplantılara elektronik ortamda katılmasını sağlayan bir platform olan e-GKS hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Şirket genel kurullarının elektronik ortamda yapılmasının yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile getirilen en önemli yeniliklerden biri olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Yeni TTK'nın ticari hayatımız için bir otoban olduğunu hep söylüyorum. E-GKS ise bu otobanda giden son model bir arabadır. Bu sistem ile artık genel kurullar her yerde ortakların parmaklarının ucunda. Ortaklar istedikleri yerden genel kurulu canlı olarak izleyebiliyor, görüş iletebiliyor ve oylarını kullanabiliyor. E-GKS ile şirketlerimiz çağ atlıyor" ifadelerini kullandı.

E-GKS'nin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Merkezi Kayıt Kuruluşunun işbirliği içerisindeki çalışmasının bir sonucu olduğunu ve sistemin işleyişinin kısa süre önce Bakanlığın üst düzey yetkililerince yerinde incelendiğini ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti:

"E-GKS, dünyadaki örneklerinin çok ötesinde bir sistem. Genel kurul çağrısından başlayıp, toplantı sonunda tutanağın imzalanmasına kadar ki tüm işlemlerin elektronik ortamda yapıldığı dünyadaki tek uygulama. Başarısını, uluslararası bir yarışma olan Financial Sector Technology Awards yarışmasında birincilik ödülünü kazanarak taçlandırdı. Ülkemiz e-GKS ile dünyaya model oluyor. Uluslararası finans çevrelerinin gözü bu sistemin üzerinde."

Yazıcı, uygulamanın başladığı 1 Ekim 2012'den bugüne kadar toplam 399 anonim şirketin genel kurulunu sistem üzerinden elektronik ortamda yaptığına dikkati çekerek, "Bu genel kurullardaki toplam 19 bin 451 katılımcının 13 bin 474'ü toplantıya e-GKS üzerinden katılım sağladı. Genel kurullara katılanların 3'te 2'sinin bu sistemi tercih ettiğini görüyoruz ki bu büyük bir başarıdır" bilgisini verdi.

Günde 30'un üzerinde genel kurul

Borsaya kote şirketlerin genel kurullarını e-GKS üzerinden yapma zorunlulukları olduğunu ancak diğer anonim şirketlerin de genel kurullarını bu sistem üzerinden elektronik ortamda yapabileceğine işaret eden Yazıcı, amaçlarının tüm anonim şirketlerin bu sistemi kullanmasını sağlamak olduğunu belirtti.

Elektronik genel kurullarda işlemlerin hızlı ve güvenli şekilde yapıldığına ve sistemin teknik alt yapısının çok güçlü olduğuna vurgu yapan Yazıcı, sistemde oylamaların ortalama olarak 10 saniye sürdüğünü, genel kurulların ise ortalama 62 dakikada tamamlandığını bildirdi.

Yazıcı, aynı gün içerisinde sistem üzerinden 30'un üzerinde genel kurulun sorunsuz olarak gerçekleştirildiğini ifade etti.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim