• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 26 °C

Yatırımcı açısından olumsuz senaryo uzak

Yatırımcı açısından olumsuz senaryo uzak
Global finansal hizmetler şirketi Northern Trust'ın kıdemli analisti Meier, Türkiye’de darbe girişiminin, orta ve uzun vadede yatırımcı iştahını ve borç çevirme yeteneğini olumsuz etkilemeyeceğini belirtti.

Dünya genelinde değeri 900 milyar doların üzerinde fonu yöneten Global finansal hizmetler şirketi Northern Trust'ın kıdemli analisti Claire Meier, bir ülkenin mali durumu ve borç çevirme yeteneğinin, genel anlamda siyasi belirsizliklerden olumsuz etkilenebileceğini söyledi.

Türkiye’de darbe girişimini izleyen dönemde ilk etapta yatırımcı iştahının azalmasının söz konusu olabileceğine işaret eden Meier, şöyle konuştu:

"Türkiye'de bununla birlikte darbe girişiminin neden olduğu son dönemdeki gelişmeler, orta ve uzun vadede yatırımcı iştahını ve borç çevirme yeteneğini olumsuz etkileyecek nitelikte değil. Girişimin hemen sonrasında, liranın biraz zayıfladığını, dolar ve yerel para cinsinden devlet tahvili faizlerinin bir miktar arttığını gördük. Son günlerde, devlet tahvillerinin faizi ve kur yeniden düşüş gösteriyor, ancak hala eski seviyelerinden biraz yüksek konumdalar. Yabancı yatırımcının iştahının azalmasına yol açacak asıl noktaysa darbe girişiminin ardından, Türkiye’nin nasıl bir iç ve dış politikayla devam edeceğinin tam olarak anlaşılamamasıdır. Bu bağlamda, şu anda Türkiye, kendini açıklama dönemi yaşıyor. Yabancı yatırımcılar için uygun bir ortam yaratmak için, Türkiye'nin izleyeceği iç ve dış politikayı dünyaya çok iyi anlatması önemli."

"Türkiye'nin kredi notuna yönelik gelişmeleri adil bulmuyoruz"
Ziraat Yatırım Strateji Yöneticisi Bora Tamer Yılmaz da darbe girişimini izleyen hafta otoritelerin verdikleri hızlı tepkiyle piyasaların sağlıklı işlemesini sağladıklarını söyledi. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının erken davranarak tepki verdiklerini anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

“Kredi notlarında aslolan borç sadakatidir. Türkiye, geçmişinde borcuna sadık bir ülkedir. Kamu maliyesi, Türkiye’nin en güçlü yanı. Büyüme ortamında vergi gelirleri bütçe dengesini destekliyor. Azalan borçlanma ihtiyacı da kamu borçlanmasını disiplini yansıtan seviyelerde tutacaktır. Bu nedenle borcun geri ödenememesi durumu da çok gerçekçi görünmediği için, Türkiye'nin kredi notuna yönelik gelişmeleri adil bulmuyoruz. Moody’s için beklentimiz notu yatırım yapılabilir seviyede bırakmasıdır.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim