• BIST 9530.47
  • Altın 2478.468
  • Dolar 32.4618
  • Euro 34.6712
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

YAŞ'tan çıkan en kritik kararlar

YAŞ'tan çıkan en kritik kararlar
Balyoz Davası’nda yeniden yargılama kararı doğrultusunda tahliye edilen 11 general ve amiral emekliye sevk edildi.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarına göre, 30 Ağustos 2014'ten geçerli olmak üzere 37 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 34 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı.

Rütbe bekleme süresini dolduran 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos, 2 general ise yaş haddini doldurduğu için 1 Eylül'den itibaren emekli olacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) terfi, temdit (uzatma) ve emeklilik işlemlerinin görüşüldüğü yaz dönemi Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısı beklenenden bir gün önce tamamlandı. Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında çalışmalarını iki günde tamamlayan YAŞ’ta alınan kararlar dün akşam Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayından sonra açıklandı.

2015’TE AKAR

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, birer yıllık daha süreleri olduğu için görevlerinde kaldı. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük de, 4 yıllık orgenerallik süresini tamamladığı için teamüllere uygun olarak emekliye ayrıldı. Şûra öncesi kulislerde yaş haddi sorunu olmayan Yörük’ün görev süresinin bir yıl daha uzatılabileceği ileri sürülmüştü. Bu durumda Yörük, önümüzdeki yıl Kara Kuvvetleri Komutanı Akar’la birlikte Özel’in boşaltması beklenen Genelkurmay Başkanlığı için aday olacaktı. Spekülasyonları ortadan kaldırmak için Gül’ün kararları onaylamasından sonra Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, Yörük’ün emekliye ayrıldığını ve boşalttığı Jandarma Genel Komutanlığı’na Ege Ordusu Komutanı Org. Abdullah Atay’ın getirildiğini açıkladı. Böylece, Özel’in görev süresi uzatılmadığı ve teamüller işlediği takdirde 2015’te Genelkurmay Başkanlığı’na en yakın aday Akar oldu.

BAŞOĞLU, EDOK KOMUTANI

Atay’ın boşalttığı Ege Ordusu Komutanlığı’na, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi geldi. Orgeneral Ahmet Turmuş’un yaş haddinden emekli olmasıyla boşalttığı 1’inci Ordu Komutanlığı’na Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Orgeneral Salih Zeki Çolak atandı. Çolak, teamüllerin işlemesi durumunda Akar’dan sonra Genelkurmay Başkanlığı’na en yakın isim. 9’uncu Kolordu Komutanı Kamil Başoğlu, “or”luğa terfi ederek EDOK Komutanı oldu. Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı Korgeneral Adem Huduti de “or”luk rütbesi alarak, Suriye ve Irak sınırından kritik görevler üstlenen 2’nci Ordu Komutanı oldu. Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman da “or”lukta 4 yılını tamamladığı için emekli oldu. Yerine YAŞ’ta “or” olan Diyarbakır’daki 7’inci Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Recep geldi.

‘OR’ SAYISI 13 OLDU

Bu komutanlığı da, “or”luğa yükselen Abdidin Ünal atandı. Geçen yıl “YAŞ üyeliğine” atandığı için emekliliğini isteyen Mehmet Erten’den boşalan “or” kadrosu Ünal’la doldu, ve TSK’da “or” sayısı 12’den 13’e çıktı.

Deniz Kuvvetleri’nde Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele’nin rütbesi aynı kaldı. Değişik davalardan en çok etkilenen kuvvet olan Deniz’de Koramiralliğe, Tümamiral Hasan Şükrü Korlu yükseldi.

BAYRAK KRİZİ KOMUTANI GİTTİ

Bayrak indirme kriziyle gündeme gelen Diyarbakır’daki 2. Hava Taktik Kuvvet Komutanı Korgeneral Nejat Bilgin de emekliye ayrılan isim oldu.

BALYOZ’DAN 11 EMEKLİ

Balyoz’da Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yargılama kararının ardından tahliye edilen, Korgeneral Turgut Atman, Koramiral Deniz Cora, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tümgeneral Ayhan Gümüş, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul, Tuğgeneral Mehmet Eldem, Tuğgeneral Kubilay Baloğlu, Tuğamiral Fahri Can Yıldırım, Tuğamiral Ali Sadi Ünsal ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu emekliye ayrıldı. Tuğamiral Şafak Yürekli de İstanbul’daki casusluk davasından 1 yıl hapis cezası aldığı için emekli oldu. Tümamiral Erdem Caner Bener ise, tahliye sonrası kendisi emekliye ayrılmıştı.

CASUSLUK DAVASI’NDA TERFİ

İzmir’deki casusluk davasından tutuksuz yargılanan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harp Filo Komutanı Tuğamiral Ahmet İskender Yıldırım birinci sıradan tümamiralliğe, Denizaltı Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Mithat Kemal Algül de altıncı sıradan tuğamiralliğe yükseldi. 
Ergenekon’da yeniden yargılama kararı sonrası tahliye olan ve Genelkurmay’daki Hukuk İşleri Müdürlüğü’nde görevine geri dönen Tümgeneral Hıfzı Çubuklu da emekli oldu.
28 Şubat davasında yargılanan Kara Kuvvetleri Komutanlığı mensupları tuğgeneraller İsmail Hakkı Önder, Metin Keşap ve Mehmet Faruk Alpaydın ise uzatma aldı.

HAVA’YA YENİ KOMUTANLIK

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın (HKK) yeniden yapılanması da YAŞ’da gerçekleşti. HKK’na bağlı Eskişehir’deki 1. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı ile Diyarbakır’daki 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı, “isim olarak” lağvedildi. İki komutanlık “Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı” adı altında birleşti ve komutanlık merkezi Eskişehir oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı sıfatıyla son kez YAŞ üyelerine akşam yemeği verdi.

Kararın bayrakla ilgisi yok

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı’nın lağvedilmesi ve Korgeneral Nejat Bilgin de emekliye ayrılması kararının Türk bayrağının indirilmesi nedeniyle alındığı iddialarını reddetti ve “Diyarbakır kararının bayrak olayı ile ilgisi yok” dedi. Erdoğan, NTV’de şunları söyledi: “. Hava Kuvvetleri’nin kendisini güçlendirmesiyle ilgili. Eskişehir’de de benzer bir adım atılıyor. Diyarbakır’ın hassasiyetleri belli. Böyle bir vilayetimizde bu adımın atılması gerekliydi. Hayırlı olsun demekten başka bir şey denmez..

34 generalin süresi uzatıldı

YAŞ kararlarıyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamanın 5 maddelik kapağında TSK’dan ihraçla ilgili bilgi yer almadı. Açıklamada, “30 Ağustos 2014’ten geçerli olmak üzere 37 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay general ve amiralliğe yükseltilmiş, 34 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır. Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos, 2 general ise yaş haddini doldurduğu için 1 Eylül’den itibaren emekli olacaklardır” denildi.

YAŞ ağustos ayı olağan toplantısında alınan kararlar, Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde de yayımlandı.

Jandarma Genel Komutanlığına Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay getirildi.

Ege Ordu Komutanlığına 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 1. Ordu Komutanlığına EDOK Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak atandı.

Orgeneralliğe atanan 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Recep Harp Akademileri Komutanı, Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı Korgeneral Adem Huduti ise 2. Ordu Komutanı oldu.

1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal da Muharip Hava Kuvveti ve Hava Savunma Komutanlığına getirildi.

YAŞ kararları kapsamında 34 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığında Korgeneral Hüseyin Kenan Hüsnüoğlu'nun görev süresi bir yıl uzatıldı.

Görev süresi bir yıl uzatılan diğer general ve amiraller şöyle:

Kara Kuvvetleri Komutanlığı

Tümgeneraller:

1- Uğur Tarık Özkut

2 - Şenol Alparslan

3 - Uğur Tarçın

4 - İsmail Metin Temel

5 - Sadık Çelikörs

6 - Metin Gürak

Tuğgeneraller:

1 - İsmail Hakkı Önder

2 - Mehmet Kaya

3 - Metin Keşap

4 - Yücel Karauz

5 - Mehmet Faruk Alpaydın

6 - Muzaffer Sönmez

7 - Mustafa Uzun

8 - Hüseyin Hamdi Ergün

9 - Yavuz Selim Kahveci

10 - Mustafa Aysan

11 - Hakan Atınç

12 - Kahraman Güneş

13 - Rıza Çağatay Erdoğan

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı

Tuğamiraller:

1 - Ömer Faruk Harmancık

2 - Sinan Azmi Tosun

3 - Hasan Doğan

4 - Mehmet Şevki Şekerefeli

Hava Kuvvetleri Komutanlığı

Tümgeneral: 

1 - Ali Demiral

Tuğgeneraller: 

1 - Mehmet Uğur Balkış

2 - Göksel Kahya

Jandarma Genel Komutanlığı

Tümgeneraller:

1 - Yusuf Kaya

2 - Ata Alkan

Tuğgeneraller:

1 - Musa Çitil

2 - Güray Alpar

3 - Namık Boran

Gülhane Askeri Tıp Akademisi

Tuğgeneraller:

1 - Yusuf Peker

2 - Ufuk Demirkılıç.

Yüksek Askeri Şura kararları kapsamında 30 Ağustos'tan geçerli olmak üzere 37 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden Şura toplantısında alınan kararlara ilişkin açıklama yapıldı.

Buna göre bir üst rütbeye yükseltilenlerin isimleri şöyle:

- Kara Kuvvetleri Komutanlığı 

Korgeneralliğe yükseltilen tümgeneraller :

1- Yılmaz Uyar

2- İbrahim Yılmaz

3- Salih Ulusoy

4- Şeref Öngay

5- Mehmet Faruk Şengün

Tümgeneralliğe yükseltilen tuğgeneraller :

1- Atilla Şirin

2- Muharrem Metin Özbek

3- Ömer Şevki Gençtürk

4- Mehmet Özoğlu

5- Metin Akkaya

6- Halil İbrahim Ergin

7- Abdullah Baysar

8- Mehmet Akyürek

9- Veli Tarakcı

10- Sinan Yayla

11- Memduh Hakbilen

12- Rafet Sevinç Şaşmaz

Tuğgeneralliğe yükseltilen albaylar:

1- İstihkam Kurmay Albay Semih Terzi

2- Muhabere Kurmay Albay Mustafa Serdar Sevgili

3- Piyade Kurmay Albay Ali Salnur

4- Piyade Kurmay Albay Ahmet Otal

5- Topçu Kurmay Albay Numan Yediyıldız

6- Topçu Kurmay Albay İzzet Tekin

7- Piyade Kurmay Albay Mehmet Cengiz Doğan

8- Piyade Kurmay Albay Cemalettin Doğan

9- Piyade Kurmay Albay Ahmet Bican Kırker

10- Piyade Kurmay Albay Erdem Kargın

11- Piyade Kurmay Albay Bekir Koçak

12- Topçu Kurmay Albay Şenol Alkış

13- Muhabere Kurmay Albay Mustafa Gönel

14- Tank Kurmay Albay Savaş Beyribey

15- İstihkam Kurmay Albay Mustafa Oğuz

16- Topçu Kurmay Albay Zeki Karataş

17- Piyade Kurmay Albay Hasan Polat

18- Topçu Kurmay Albay Erhan Caha

19- Piyade Kurmay Albay Ahmet Ercan Çorbacı

20- İstihkam Kurmay Albay Cüneyt Soyraç

21- Piyade Kurmay Albay Ufuk Uras

22- Piyade Albay Nevzat Büyükceran

23- Askeri Hakim Albay Hayrettin Kaldırımcı

- Deniz Kuvvetleri Komutanlığı

Koramiralliğe yükseltilen tümamiral:

1- Hasan Şükrü Korlu

Tümamiralliğe yükseltilen tuğamiraller:

1 - Ahmet İskender Yıldırım

2 - Aydın Şirin

Tuğamiralliğe yükseltilen albaylar:

1 - Deniz Kurmay Albay İhsan Bakar

2 - Deniz Kurmay Albay Ahmet Hakan Güneş

3 - Deniz Kurmay Albay Sinan Sürer

4 - Deniz Kurmay Albay Himmet Taner Çengel

5 - Deniz Kurmay Albay Asım Olcay Karadayı

6 - Deniz Kurmay Albay Mithat Kemal Algül

7 - Deniz Kurmay Albay Kadir Yıldız

8 - Deniz Albay Süleyman Manka

- Hava Kuvvetleri Komutanlığı

Korgeneralliğe yükseltilen tümgeneraller:

1 - Hasan Hüseyin Demirarslan

2 - Nihat Kökmen

Tümgeneralliğe yükseltilen tuğgeneraller:

1 - İdris Aksoy

2 - Mehmet Cahit Bakır

3 - İsmail Yalçın

4 - Fethi Alpay

5 - Atilla Darendeli

Tuğgeneralliğe yükseltilen albaylar:

1 - Hava Pilot Kurmay Albay Mehmet Yalınalp

2 - Hava Pilot Kurmay Albay Kemal Akçınar

3 - Hava Pilot Kurmay Albay Veyis Savaş

4 - Hava Pilot Kurmay Albay İshak Dayıoğlu

5 - Hava Pilot Kurmay Albay Ahmet Biçer

6 - Hava Pilot Kurmay Albay Cemal Akyıldız

7 - Hava Kontrol İhbar Kurmay Albay İmdat Bahri Biber

8 - Hava Kontrol İhbar Kurmay Albay Kemal Mutlum

9 - Hava Muhabere Kurmay Albay Atilla Yurttaş

10 - Hava Piyade Kurmay Albay Gökhan Şahin Sönmezateş

- Jandarma Genel Komutanlığı

Korgeneralliğe yükseltilen tümgeneral:

1 - Harun Ocaklı

Tümgeneralliğe yükseltilen tuğgeneraller:

1 - Salih Karataş

2 - Ali Çardakcı

Tuğgeneralliğe yükseltilen albaylar:

1 - Jandarma Kurmay Albay Sadık Köroğlu

2 - Jandarma Kurmay Albay Ali Osman Gürcan

3 - Jandarma Muhabere Kurmay Albay Faruk Bal

4 - Jandarma Kurmay Albay Mehmet Artar

5 - Jandarma Albay Birol Şimşek

- Gülhane Askeri Tıp Akademisi

Tümamiralliğe yükseltilen tuğamiraller:

1 - Hayati Bilgiç

2 - Bekir Sıtkı Cebeci

Tuğgeneralliğe yükseltilen albaylar:

1 - Prof. Hava Tabip Albay Ömer Azal

2 - Prof. Tabip Albay Kenan Sağlam

3 - Prof. Tabip Albay Bülent Ahmet Beşirbellioğlu

4 - Prof. Hava Tabip Albay Melih Hamdi Ünal

5 - Prof. Tabip Albay Atila Güngör

- Askeri Yüksek İdare Mahkemesi

Tümgeneralliğe yükseltilen tuğgeneral:

1 - Abdullah Arslan.

Özgeçmişleri yayınlandı

Yüksek Askeri Şura'nın ağustos ayı olağan toplantısında terfi eden ve yeni görevlere atanan komutanların özgeçmişleri de Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yayımlandı.

Buna göre, Jandarma Genel Komutanlığına atanan Orgeneral Abdullah Atay, 1949'da Çorum'da doğdu. Kara Harp Okulundan 1970, Piyade Okulundan 1971 mezun olan Atay, 1981'de Kara Harp Akademisini bitirdi. Kurmay subay olarak çeşitli görevlerde bulunan Atay, 1997'de tuğgeneralliğe terfi etti. 2001'de tümgeneral, 2006'da korgeneral olan Atay, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı, Kara Unsur Komutanlığı (CC Land Madrid/İspanya) komutan yardımcılığı, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt ve Denetleme Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 2011'de orgeneralliğe terfi etti. Orgeneral rütbesiyle Ege Ordusu Komutanlığı görevini yürüten Atay, evli ve iki çocuğu bulunuyor.

-Orgeneral Mendi-

Ege Ordusu Komutanlığına getirilen Orgeneral Galip Mendi, 1951'de Ankara'da doğdu.

Kara Harp Okulu'ndan 1970'de, Piyade Okulundan 1971'de mezun olan Mendi, 1985 yılında Kara Harp Akademisini bitirdi. 1998'de tuğgeneralliğe, 2003'te tümgeneralliğe, 2007'de korgeneralliğe terfi eden Mendi, bu rütbeyle Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığında Muharebe Hizmet Destek Eğitim Komutanlığı ve Eğitim Kolordu Komutanlığı ile 8'inci Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulunduktan sonra, 2012'de orgeneral oldu. Mendi, evli ve iki çocuk babası.

-Orgeneral Çolak-

Birinci Ordu Komutanlığına atanan Orgeneral Salih Zeki Çolak ise 1954'te Trabzon'da doğdu. Kara Harp Okulu'ndan 1974'te, Topçu ve Füze Okulundan 1975'te mezun olan Çolak, 1988'de Kara Harp Akademisini bitirdi. 2001'de tuğgeneralliğe, 2005'te tümgeneralliğe, 2009'da korgeneralliğe terfi eden Çolak, korgeneral rütbesiyle 7'nci Kolordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra, 2013 yılında orgeneralliğe terfi etti. Orgeneral rütbesiyle Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı görevini yürüten  evli ve iki çocuk babası.

-Kamil Başoğlu-

Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığına atanan Korgeneral Kamil Başoğlu, 1957 yılında Kayseri'de doğdu. 1979 yılında Kara Harp Okulundan, 1980 yılında Topçu ve Füze Okulundan mezun olduktan sonra 1988 yılında Kara Harp Akademisini bitirdi.

Başoğlu, 2002 yılında tuğgeneralliğe, 2006 yılında tümgeneralliğe, 2010 yılında korgeneralliğe terfi etti. Korgeneral rütbesi ile Genelkurmay Personel Başkanlığı ve 9'uncu Kolordu Komutanlığı görevlerini yürüttü. Başoğlu, evli ve iki çocuk babası.

-2. Ordu'ya Kosovalı komutan

2. Ordu Komutanlığına atanan Korgeneral Adem Huduti 1952 yılında Kosova'da doğdu. 1973 yılında Kara Harp Okulundan, 1974 yılında Piyade Okulundan mezun olan Huduti, 1987 yılında Kara Harp Akademisini bitirdi.

1999 yılında tuğgeneralliğe, 2004 yılında tümgeneralliğe, 2009 yılında korgeneralliğe terfi eden Huduti, korgeneral rütbesi ile Kara Kuvvetleri Eğitim Doktrin Okullar Komutanlığı, Kıbrıs Türk Barış Kuvveti Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı görevlerini yürüttü. Huduti, evli ve bir çocuk babası.

-Abdullah Recep-

Harp Akademileri Komutanlığına atanan Korgeneral Abdullah Recep 1955 yılında Giresun'da doğdu. 1975 yılında Kara Harp Okulundan, 1976 yılında istihkam okulundan mezun olan Recep, 1984 yılında Kara Harp Akademisini bitirdi.

2001 yılında tuğgeneralliğe, 2006 yılında tümgeneralliğe, 2010 yılında korgeneralliğe terfi eden Recep, korgeneral rütbesi ile Genelkurmay Harekat Başkanlığı ve 7'nci Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulundu. Recep, evli ve iki çocuk babası.

-Abidin Ünal-

Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığına atanan Korgeneral Abidin Ünal 1953 yılında Kayseri'de doğdu. 1975 yılında Hava Harp Okulundan, 1977 yılında Uçuş Okulundan mezun olan Ünal, 1984 yılında Hava Harp Akademisini bitirdi.

2000 yılında tuğgeneralliğe, 2004 yılında tümgeneralliğe, 2008 yılında korgeneralliğe terfi eden Ünal, korgeneral rütbesi ile Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt ve Denetleme Başkanlığı, Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı, 1'inci Hava Kuvveti ve 6'ncı Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi Komutanlığı görevlerini yürüttü. Ünal, evli ve bir çocuk babası.

Deniz Haber Ajansı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim