• BIST 9687.5
  • Altın 2503.864
  • Dolar 32.587
  • Euro 34.848
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

YAŞ'ta kritik gün! 192 komutan bu kararı bekliyor

YAŞ'ta kritik gün! 192 komutan bu kararı bekliyor
YAŞ toplantısında 192 general ve amiralin durumu değerlendirilecek. Balyoz, Ergenekon ve Askeri casusluk davalarında yargılanan komutanları terfi terfi ettirilmeleri beklenmiyor.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün (4 Ağustos Pazartesi) toplanacak.

YAŞ'ın ağustos ayı olağan toplantısı, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Çakmak Salonu'nda yapılacak. Toplantıya Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, EDOK Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele katılacak.

Şura üyeleri toplantı öncesi Anıtkabir' ziyaret edecek. Ziyaretin ardından üyelerin Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'na geçmesiyle toplantı başlayacak.

Yüksek Askeri Şura ağustos ayı olağan toplantısında, terfi sırasında bulunan albay, general ve amirallerin bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ile disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ayrılacak personel ve TSK'yı ilgilendiren diğer konular görüşülecek.

 

YAŞ'ta, TSK'daki atama, terfi ve emeklilik durumları görüşülecek. Geçen yıl TSK komuta kademesinde yaşanan köklü değişimin ardından bu yıl sınırlı bir nöbet devri öngörülüyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in görevine devamı planlanıyor. Hükümet kanadından gelen bilgiler; geçen yıl atanan Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun da görevlerini sürdüreceği yönünde. YAŞ'ta, 192 general ve amiralin bir üst rütbeye terfi ile emeklilik ve rütbe bekleme süreleri karara bağlanacak.

HUDUT GÜVENLİĞİ MASADA

YAŞ'ın ilk günü, 'hudut güvenliği'ne ilişkin değerlendirmelerin yapılması planlanıyor. Bu kapsamda, Irak ve Suriye'nin kuzeyindeki gelişmeler, IŞİD tehdidi, sınır boyundaki hareketlilik masaya yatırılacak. TSK'nın ihtiyaçları değerlendirilerek, muhtemel gelişmelere göre beyin fırtınası yapılacak. Çözüm Süreci'nde askeri açıdan gelinen nokta ve riskler de gündemde olacak. 'Çözüm Yasası'nda TSK'nın üstleneceği roller, nasıl bir strateji izleneceği de YAŞ'ta değerlendirilecek. Terfi ve emeklilik durumları görüşülürken, çeşitli davalardan dolayı tutuklanan ve daha sonra serbest kalan bazı komutanların dosyalarının da değerlendirilmesi bekleniyor. Yeniden yargılama kararının çıktığı 'Balyoz' başta olmak üzere, 28 Şubat, Askeri Casusluk gibi davalar nedeniyle bazı askerler YAŞ toplantılarında 'terfi' edememişlerdi. Davalarından beraat eden veya haklarında yeniden yargılama kararı çıkan komutanlarla ilgili YAŞ'ta nasıl bir karar alınacağı merak konusu.

Şura toplantısı 6 Ağustos Çarşamba günü sona erecek. Alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim