• BIST 9693.46
  • Altın 2505.484
  • Dolar 32.5806
  • Euro 34.8076
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

Yaşlılıkta Düşme Ölüme Kadar Götürebiliyor

Yaşlılıkta Düşme Ölüme Kadar Götürebiliyor
Turgut Özal Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd.

Turgut Özal Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasemin Çırak, yaşlılarda düşmenin çok sık karşılaşılan bir sorun olduğunu ve düşmelerin yüzde 10'unun kafa travması, kırık gibi ciddi yaralanmalarla ve hatta ölümle sonuçlanabildiğini belirterek, "Bu nedenle fizyoterapinin bir parçası olarak hastaların düşmeleri değerlendirilip, düşmelerin engellenmesine yönelik tedbirler alınır" dedi.

Turgut Özal Üniversitesi'nin düzenlediği Ulusal Yaşlılık Sempozyumu'nda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasemin Çırak, geriatrik fizyoterapi hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Çırak, dünyadaki yaşlı nüfusu 1900 yılında 15 milyon civarında toplam nüfusun yüzde 1'i iken, 2050'de 2.5 milyara ve toplam nüfusun yüzde 22'sine ulaşacağının tahmin edildiğini söyledi. Çırak, "Yaşlanmak kaçınılmaz ancak sağlıklı yaşlanmak mümkündür. Sağlıklı yaşlanma ise bilişsel ve fiziksel fonksiyonların korunup, hastalıktan kaçınma ve hayata katılımın sağlanması ile mümkündür" diye konuştu.

GERİATRİK FİZYOTERAPİ YAŞLININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRIR

Yrd. Doç. Dr. Yasemin Çırak, geriatrik fizyoterapinin yaşlı grubun fonksiyonel düzeyini yani günlük hayatındaki yapabileceklerini artırmayı amaçladığını ve doğal olarak kişilerin yaşam kalitelerini artırdığını anlattı. Doç. Dr. Çırak, geriatrik fizyoterapiye ilişkin, "Yaşlı birey, ailesi ve fizyoterapist iş birliği içindedir. Kapsamlı değerlendirmede kişinin kullandığı ilaçların takibi, günlük hayatında yapabildiği aktiviteler, örneğin yürümesi, merdiven çıkması, denge düzeyi gibi, kişilerin psikolojik değerlendirmesi altında zihinsel düzeyi, unutkanlık değerlendirmesi, sosyal değerlendirme kapsamında ise kişilerin sosyal ilişkileri, maddi durumları değerlendirilir" dedi.

YAŞLILIKTAKİ EN BÜYÜK PROBLEM "DÜŞME'

Çırak, yaşlılarda en büyük problemin düşme yani denge kaybı olduğundan bahsetti. Çırak, "Yaşlı grupta düşme çok sık karşılan bir sorundur ve bu yaşlanmanın doğal bir parçası olarak görülmemelidir. Düşmelerin yüzde 10'u kafa travması, kırık gibi ciddi yaralanmalarla ve hatta ölümle sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle fizyoterapinin bir parçası olarak hastaların düşmeleri değerlendirilip düşmelerin engellenmesine yönelik tedbirler alınır. Fizyoterapistler, kişilere baston, yürüteç gibi yardımcı cihazların seçiminin hangisinin daha uygun olduğu hakkında ve bu cihazların kullanımı hakkında bilgi verir" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim