• BIST 9803.76
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C

Yaşlı Dostu Büyükşehir

Yaşlı Dostu Büyükşehir
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye çapında örnek olduğu, yaşlılara sağlık, sosyal ve kültürel alandaki önemli hizmetlerle, "yaşlı dostu belediye"...

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye çapında örnek olduğu, yaşlılara sağlık, sosyal ve kültürel alandaki önemli hizmetlerle, "yaşlı dostu belediye" unvanını hak ediyor.

Sosyal ve kültürel alanda örnek projelere imza atan Büyükşehir Belediyesi, gerçekleştirdiği etkinliklerle, yaşlıların keyifli ve huzurlu zaman geçirmelerini sağlarken, sağlık, temizlik ve evde bakım hizmetleriyle de yaşlılara günlük hayatlarında destek oluyor.

Psiko-sosyal ve ekonomik olarak uzmanlar tarafından yapılan incelemelerin ardından, yaşlılar, hizmetlerden yararlanabilmeleri için prosedür gereği Yaşlılara Hizmet Merkezi'ne üye yapılıyor.

Ankara sınırları içinde yaşayan 60 yaş ve üstü, yalnız ya da eşiyle yaşayan yaşlıların, telefonla veya şahsen başvuru yapması durumunda, evleri 1 hafta içinde sosyal hizmet uzmanları tarafından ziyaret ediliyor.

Ev ortamında yaşlıların desteklenmesi ve toplumdan soyutlanmadan yaşamına devam etmesi amacıyla 5 Eylül 1994'te kurulan Yaşlılara Hizmet Merkezi'nin, 2016 yılı itibariyle 46 bin 931 yaşlı üyesi bulunuyor.

YAŞLILARA MADDİ-MANEVİ DESTEK

Merkez'e üye olan, özellikle ailelerinden ve çocuklarından çeşitli nedenlerle yardım alamayan yaşlılara, imkânlar ölçüsünde Büyükşehir Belediyesi tarafından maddi ve manevi destek veriliyor.

EGO serbest ulaşım kartıyla 61-64 yaş aralığında olan yaşlılar, günün belirli saatlerinde, 65 yaş üzeri yaşlılar ise günün her saatinde Başkent'te istedikleri yere ücretsiz olarak gidebiliyor. Ücretsiz otobüs kartı uygulamasından, 290 bin 796 yaşlı vatandaş yararlanıyor.

Günde en az 100 üyeye temizlik hizmeti, 15 üyeye evde sağlık,10 üyeye evde psikolojik destek ve 5 üyeye de bakım-onarım hizmeti veren Büyükşehir Belediyesi Yaşlılara Hizmet Merkezi, talep edildikçe, kimsesi olmayan yaşlılara yemek hizmeti, vücut temizliği hizmeti ve yine talep edilmesi halinde tüm üyelerine berber hizmeti veriyor.

Merkez'de görev yapan ekipler, 1994'ten bugüne kadar 380 bin kez temizlik hizmeti için, 35 bin kez bakım ve onarım için, 97 bin kez sağlık ve 42 bin kez de psiko-sosyal destek hizmeti için üyelerin evlerini ziyaret etti. Üyeler ayrıca 984 kez berber hizmetinden, 1910 kez banyo ve 2 bin 555 kez yemek yapımı hizmetinden yararlandı.

GÖNÜLLERİNCE GEZİYORLAR

Yaşlılar, şehir içi ve dışına ücretsiz düzenlenen çeşitli etkinliklerle de tarihi yerleri, doğal güzellikleri görmenin tadını çıkarıyor.

Bugüne kadar 3 bin 545 yaşlının misafir edildiği Akçakoca, Akçay ve Kesikköprü kamplarından, yaşlılar her yıl 1 hafta boyunca yararlanıyor.

Denizin doğayla buluştuğu kamplarda gönüllerince eğlenen yaşlı vatandaşlar, başta Çanakkale Şehitliği olmak üzere bölgelerin tarihi yerlerini de görme imkânı buluyor.

BİLİŞİM TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYORLAR

2015 yılı içinde 2 bin 51 üyeye hizmet veren Bilgi Erişim Merkezi'nde yaşlılar, teknolojik yeniliklerle tanışıyor. Cinnah Caddesi üzerindeki Kırkpınar Alt Geçidi'nde "ücretsiz" olarak hizmet veren ve Başkentli yaşlıların büyük ilgi gösterdiği Yaşlılar ve Gençler Bilgi Erişim Merkezi'nde de yaşlı üyelerin teknoloji ve yeniliklerden haberdar olmaları sağlanıyor. Gerçekleştirilen çeşitli gezi ve etkinliklerde hem eğlenip hem de gençlerle buluşan yaşlılar, merkezde aldıkları kurslarla da "word, power point-excel ve photoshop" gibi temel bilgisayar programlarıyla tanışıyorlar, tablet ve akıllı telefonlarla, "Facebook, Twitter, Whatsapp ve Skype" gibi popüler internet uygulamalarını kullanmayı da öğreniyorlar.

YAŞLILAR İÇİN HUZUR VE EĞLENCE BİR ARADA

Büyükşehir Belediyesi Yaşlılar Lokali ise Ankara'da yaşayan tüm yaşlıların, boş zamanlarını, güvenli ve huzurlu ortamlarda kaliteli etkinliklerle değerlendirmelerini sağlıyor. "Sağlık, rehberlik, refakat ve danışmanlık hizmetleri, sosyal ve kültürel etkinlikler, bilgisayar, satranç, müzik ve resim kursları, kütüphane okuma salonu, masa tenisi, bilardo, air hockey, mini golf, şiir kulübü" gibi hizmetler, sosyal ve kültürel faaliyetler ücretsiz yürütülüyor.

18-24 Mart günleri arasında kutlanan Yaşlılar Haftası nedeniyle de bugün Büyükşehir Belediyesi'nin Akçay-Akçakoça-Kesikköprü kamplarında tatil yapmaya hak kazanacak yaşlıları belirlemek üzere kura çekilişi yapılacak ve yaşlılara sürpriz hediyeler verilecek.

Yaşlı Dostu Büyükşehir

Yaşlı Dostu Büyükşehir

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim