• BIST 9461.31
  • Altın 2492.122
  • Dolar 32.5992
  • Euro 34.8003
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Yaşınıza göre spor yapın

Yaşınıza göre spor yapın
Spor yapmak endorfin salgılayarak mutlu eden, dinç tutan ve stresten uzaklaştıran eylem fakat uzmanlar yaşımıza göre spor yapmamız gerektiğini vurguluyorlar, işte her yaşa göre spor araştırması

Spor yapmak mutluluk hormonu endorfin salgılar ve dinç tutar fakat yaşımıza göre spor yapmamız daha uygun. Spor yapmak her yaş için önemli ve belirli egzersizleri yapmak bizi daha dinç tutar. Sporunuzu da yaşınıza göre yapmalı ve egzersizlerinizi bunlara göre seçmelisiniz. Vücut hormonlarımız da yapacağımız spor üzerinde çok etkili. Ayrıca stresle başa çıkmak için etkili bir yöntem de spor. Dikkat etmeniz gereken hangi yaşta hangi sporların uygun olduğudur.Pfizer’in “Sen Çok Yaşa” kampanyası için “Her Yaşa Özel Egzersiz Önerileri” uzmanların görüşleri alınarak derlendi. 

20’li Yaşlar: İddialı bir fitness (fiziksel egzersiz) hedefi belirleyin. Uzun mesafe koşularına ya da yoğun bir antrenman sınıfına katılmayı hep istemiş miydiniz? Bu sizin için bir fırsat olabilir. Bir hedef belirleyin, sonra önümüzdeki on yıl içinde ona ulaşmak üzere plan yapın. 

30’lu Yaşlar: 20 yaşından sonra bazal metabolizmanız her on yılda bir yüzde 1 ila 2 oranında yavaşlıyor. 30’lu yaşlarınızda haftada dört gün birer saat antrenman (kardiyo ve direnç) ve en az bir gün 45 ila 60 dakika yüksek yoğunlukta kardiyo hedefleyin. Egzersizler arasında bir gün ara vermeyi unutmayın. 

40’lı Yaşlar: 40’lı yaşlarda haftada üç gün günde bir saat ağırlık çalışması ve haftada 5 gün günde 45 dakika kardiyo hedefleyin. Haftada bir gün ara verin. Ancak, yeni bir egzersiz programına başlarken mutlaka doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. 

50’li Yaşlar: 50’li yaşlarda haftada 4 ila 6 kez 20-40 dakikalık kardiyo ve haftada iki kez yarım saat ağırlık çalışması yapabilirsiniz.  Ancak böyle bir egzersiz programına başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Egzersizlerin ardından mutlaka germe/esneme hareketleri yapmayı unutmayın.  

60 ve Üstü Yaşlar: Bu yaşlarda düzenli egzersiz yapmak, ama bu arada eklemleri zorlayan aerobik egzersizden kaçınmak önem taşır. Eklemlerinize yüklenmekten kaçınmak için, kısa yürüyüşler yapabilir, yüzebilir ya da pedal çevirebilirsiniz. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim