• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C

Yaşar Nuri Öztürk ifade verdi

Yaşar Nuri Öztürk ifade verdi
İlahiyatçı Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk, katıldığı bir programda halka ‘raiye’ dediği gerekçesiyle hakkında kin ve düşmanlığı tahrik etmek suçlamasıyla ifade verdi.

Prof. Dr. Öztürk, İstanbul Adalet Sarayı’nda basın savcısı Umut Tepe’ye şüpheli sıfatıyla ifade verdi. Adliye önünde basının sorularını cevaplayan Öztürk, “Basın yoluyla hakaret suç duyurusu yapmışlar. Belli organize bir yerlerden, Konya’dan birileri.” dedi. 

Suçlamaların yersiz ve yanlış olduğunu ifade eden Öztürk, “Benim kimseyle alış verişim yok. Benim düşmanım yok ki hakaret edeyim. İki tane düşmanım var; biri cehalet biri de zulüm. Kişiler değil. Kişilerle niye uğraşayım? Tenezzül etmem buna. Kişilerle uğraşırsan etkin azalır.” diye konuştu. 

Halka ‘raiye’ demekle itham edildiğini söyleyen Öztürk, “Raiye Kurani bir tabir. Ben mi icat ettim bunu? Belli, cehaletin itişiyle olmuş.” ifadelerini kullandı. 

Şikayetçi olanlara da tepki gösteren Öztürk, “Bunlar ne zaman Kur’an’ı okumuşlar da bana bu konuda bilgi veriyorlar. Raiye tabirini bilmiyor adam. Raiyenin kelime anlamı sürü demek. Osmanlı düzeninde halk raiyedir, padişah da raidir. Aynı kökten çoban demektir. Sultan Vahdettin, İngiliz işgali sırasında İstanbul’da Rauf Orbay başkanlığındaki heyet gittiğinde onları ‘konuşma bitmiştir gidin’ derken şöyle bir şey demiştir; ‘bu halk raiyedir’ sürüdür, sürü tabirini aynen kullanıyor. Ve ‘bu sürüye bir çoban lazım o çoban da benim’ diyor Sultan Vahdettin. Şimdi yanlış mı yapıyor? 6.5 asırlık Osmanlı düzeninde durum bu. Bu hukuki bir gerçek. Şimdi adam ‘halka sürü dedi’ diyor. Belli ki cehaletinin kuyusunda boğulmuş.” şeklinde konuştu. 

Öztürk’ün avukatı Zeynep Küçük de, “Bir programda sarf ettiği sözlerden bir kısmının cımbızlanmasıyla tamamıyla Konya’dan yapılmış bir suç duyurusuyla gelmiş bir dosya. Genel olarak hocamızın Müslümanlığı aşağıladığı şeklinde bir şikayet söz konusu. Hocamız gereken cevabı verdi.” dedi. Öztürk, Küçük’ün suçlamayı belirtirken kullandığı ‘Müslümanlığı aşağılamak’ ifadesini ‘Müslümanları aşağılamak’ diye düzeltti. 

Öte yandan, adliyeye ifadeye gelen Öztürk, hakkında başka bir kanalda kullandığı ifadeler nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret gerekçesiyle de bir soruşturma açıldığını öğrendi. Bu soruşturmada ifade vermeyen Öztürk’ün daha sonra gelerek ifadesini vereceği öğrenildi. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim