• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Yaşar Duran Aytaş'ın bir kararı, Türkiye'ye 30 milyon dolara mal oldu!

Yaşar Duran Aytaş'ın bir kararı, Türkiye'ye 30 milyon dolara mal oldu!
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün İzmit Körfezi, Mersin Limanı ve İzmir Limanı'nda hizmete girecek Gemi Trafik Hizmetleri ile ilgili ücret alacağı açıklaması, Kruvaziyer Şirketlerinin Türkiye'yi terk etmesine neden oldu.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş'ın aldığı bir karar, Türkiye'ye, 100 bin turiste ve 30 milyon dolara mal oldu.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün İzmit Körfezi, Mersin Limanı ve İzmir Limanı'nda hizmete girecek Gemi Trafik Hizmetleri ile ilgili Mayıs-2015'den itibaren GRT'a göre ücret alacağı açıklaması, kruvaziyer şirketlerinin Türkiye'yi terk etmesine neden oldu.

2016 yılında İzmir ve İstanbul'a MSC MUSICA ile MSC ORCHESTRA gemileri ile 60 uğrak yapacak olan MSC Cruises Şirketi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün aldığı VTS Ücret Tarifesi yüzünden MSC MUSICA'nın rotasını değiştirdi.

Her seferinde yaklaşık 3 bin 200 yolcu ile İzmir ve İstanbul'a 30'ar sefer yapan MSC MUSICA'nın 2016 yılında Türkiye destinasyonundan çekilmesi, İzmir ve İstanbul'a gelecek olan yaklaşık 100 bin turistin, Akdeniz çanağında bulunan başka ülkelere gitmesine neden oldu.

AYTAŞ'IN KARARI, 30 MİLYON DOLARA MAL OLDU

Konu ile ilgili Deniz Haber Ajansı'na özel açıklamada bulunan denizcilik uzmanları, her bir kruvaziyer yolcusunun uğrak yaptığı şehirlerde ortalama 100 - 150 dolar harcadığını kaydederken, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün Gemi Trafik Hizmetleri Ücret tarifesi adı altında kruvaziyer gemilerden ek ücret istemesi yüzünden, Türkiye'nin en az 30 milyon dolarlık kruvaziyer gelirinden mahrum olduğu ifade edildi.

DENİZ HABER AJANSI UYARMIŞTI

Deniz Haber Ajansı'nın, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün aldığı bu karar yüzünden kruvaziyer şirketlerinin kaçacağını kaydederek, Ulaştırma, Deniziclik ve Haberleşme Baknalığı'nın acil bir şekilde müdahale temesi gerektiğini belirtmişti.

23 Mart 2015 tarihinde "Kıyı Emniyeti'nin açıkladığı yeni VTS ücret tarifesi, sektörü ayağa kaldırdı" başlığıyla yayınladığı haberde, Türk Boğazları'nda VTS olarak bilinen ve emniyetli geçişi sağlayan Gemi Trafik Hizmetlerini ücretsiz veren Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, yeni kurulan ve Mayıs ayı sonunda, İzmit, İzmir ve Mersin Liman Bölgesi'nde hizmete girmesi beklenen Gemi Trafik Hizmetleri ile ilgili belirlediği ücret tarifesi, özellikle kruvaziyer gemi acentelerinde tepki ile karşılandığı ifade edilmişti.

Aynı haberde, VTS Ücret Tarifesinin fahiş olduğu kaydedilerek, 300 NT'un üzerinde olan yük ve kargo gemileri için, 12 cent olarak belirlendiği, kruvaziyer ve yolcu gemileri için üst fiyat skalası ise 10 cent olduğu kaydedilmişti.

Haber: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim