• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C

Yasa var bilen yok

Özel araçlarda sigara içilmesini yasaklayan yasadan devletin haberi yok. Sağlık Bakanlığı (SB) gelen ihbarları, “Böyle bir yasaklama yok” diyerek geri çeviriyor.
Torba Yasa kapsamında 9 Eylül tarihinde yürürlüğe giren ve aracı içinde sigara içen sürücülere 88 liralık cezayı öngören uygulama havada kaldı. Hususi araçların sürücü koltuklarında da sigara içen kişilere kimin ve hangi şartlarda yaptırım uygulayacağı tartışılırken, Hürriyet muhabirinin yasanın uygulanma sürecine ilişkin yaptığı araştırmada ilginç detaylar ortaya çıktı.
 
BELİRSİZLİK SÜRÜYOR 
 
4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun vatandaş tarafından çok dikkatli takip edilmesine karşın, yasanın uygulayıcısı konumundaki kamu kurumları tam bir belirsizlik içinde. Kapalı alanlarda uygulanacak denetim ve ceza koşulları belli bir sisteme otursa da araç içinde sigara içenlere yaptırımın nasıl ve kim tarafından uygulanacağı henüz bilinmiyor.
 
YAPTIRIM KİMDE?
 
İhlallerin sadece polis, zabıta, jandarma, halk sağlığı personeli tarafından mı tespit edileceği yoksa vatandaş tarafından yapılan ihbarların da geçerli mi sayılacağı hala muallakta. Ayrıca yaptırım yetkisi bulunan kurumlarda yaşanan araç ve personel sıkıntısı da yasanın uygulanabilirliği konusunda ciddi sıkıntıları beraberinde getiriyor.
 
BAKANLIK KENDİSİ BİLMİYOR
 
Özel araçlarda sigara içilmesini yasaklayan uygulamadan ise sağlık bakanlığı İletişim Merkezi’nin (SBİM) bile haberi yok. Alo 184 hattını yanıtlayan operatörler, “Vatandaş özel aracında sigara içebilir. Yasak toplu taşıma araçlarını kapsıyor” şeklinde bilgi veriyor. Vatandaşın yeni düzenlemeyi hatırlatması üzerine gelen cevap ise şöyle: “Onla ilgili çalışma var ama yasa çıkmadı o kanunlaşmadı. Uygulama yok.”
 
POLİS: BİZİ DE BİLGİLENDİRİN  
 
Yasanın uygulama sürecine dahil edilecek olan polis ve jandarma da vatandaşın bu konudaki sorularına maalesef yanıt veremiyor. 155 ve 156’ya yapılan ihbarlarda “Bu ihbar bize biraz tuhaf geldi. Şu ana kadar özel aracında sigara içen bir kişiyle ilgili ihbar almadık. Siz bu yasa ile ilgili bilgi alırsanız bizi de bilgilendirin” şeklinde yanıtlar geliyor. Ya da ihbarcı vatandaş başka bir kuruma yönlendiriliyor.
 
ARACI NEREDE BULACAĞIZ?
 
Özel araç içinde sigara içilmesinin önlenmesi konusunda bir takım belirsizliklerin olduğunu söyleyen Antalya Halk Sağlığı Müdürü Murat Özdemir, “Bu konu ile ilgili ara açıklama bekliyoruz. Çünkü bu ihlalin tespiti kolay değil. İhbar gelse aracı nerede bulacağız? Hadi bulduk diyelim sigara içtiğini nasıl ispat edeceğiz? Kaldı ki bizim takip aracımız yok ki. Bu hafta bu konuları detaylı biçimde görüşeceğiz o zaman bazı şeyler açıklık kazanacaktır” dedi.
 
DAVA AÇILABİLİR
 
Yeni düzenlemede gölgede kalan bir takım noktalar olduğunu kaydeden Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu, “Aracı içinde sigara için bir vatandaşa ihbar üzerine ceza yazılırsa bu konu yargıya taşınabilir. Fahri müfettişler tarafından yazılan cezalarda buna benzer davalar açıldı. Tabii yargının bu süreçte nasıl bir karar vereceği önemli. Biz uygulama konusunda bilgilendirme bekliyoruz. Mutlaka vatandaşı mağdur etmeyecek, yasanın doğru uygulanmasını sağlayacak tedbirler alınacaktır” diye konuştu.
 
 
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim