• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9437
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

YAŞ toplantısı bugün Çankaya'da

YAŞ toplantısı bugün Çankaya'da
FETÖ’nün darbe girişiminin ardından yapılacak kritik YAŞ toplantısı bugün Çankaya Köşkü’nde yapılacak. YAŞ’ta çıkacak kararlarla TSK içindeki FETÖ yapılanmasına darbe indirilecek.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), bugün Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanıyor. TSK kadrolarının yenileneceği YAŞ öncesi TSK kadroları ihraçlarla temizlendi. İhraçlarla birlikte Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarındaki kritik kadrolar neredeyse boşaldı. Dün akşam yayınlanan 668 sayılı yasayla YAŞ teamülleri de değiştirildi.

YAŞ VE TSK KANUNU DEĞİŞTİ

Buna göre, ihtiyaç görülmesi halinde rütbe bekleme süresine ve sicil şartı aranmaksızın tüm subaylar YAŞ değerlendirmesine alınacak. Şura kararları 29 Temmuz'da yürürlüğe girecek.

Hükümet, Olağanüstü Hal Kapsamı'nda yayınladığı Kanun Hükmünde Kararname ile bugün toplanacak YAŞ öncesi FETÖ üyeleriyle doldurulan TSK kadrolarında yenilenmenin yolunu açtı. İhracın kuvvetlerde yarattığı boşluğun doldurulması için de YAŞ Kanunu ve TSK Personel Kanunu'nda değişikliklere gidildi.

KHK ile YAŞ Kanunu gereği Ağustos ayı başında toplanan YAŞ'ın 2016 yılında Temmuz ayı içinde toplanması yasal hale getirildi. Yine normal şartlarda YAŞ kararları ile yapılacak terfi, atama, nasıp, kadroların kullanılması, emekliye sevk ve ilişik kesme işlemleri 30 Ağustos'ta yürürlüğe girerken bu yıl 29 Temmuz itibariyle uygulanacak.

 

KADROLAR BÖYLE DOLACAK

TSK kadrolarını yenileyecek ve ihraçla boşalan kadroları dolduracak düzenleme TSK Personel Kanunu'ndaki değişiklikle yapıldı. Şura'da teamülleri alt üst eden düzenlemeye göre, Yüksek Askeri Şura Başkanı olarak Başbakan tarafından bir üst rütbede hizmetine ihtiyacı duyulanlar rütbe bekleme süresine bakılmaksızın ve sicil şartı aranmaksızın Şura'da değerlendirmeye alınacak.

Bu durumda, eğer ihtiyaç varsa bir yıllık albay da generalliğe terfi alabilecek. Normal şartlarda terfiler, generallerde 3 ve 4 yıl, albaylarda ise 4 ve 5 yıllık rütbe bekleme sürelerinin dolması ardından yapılıyor.

YENİ İHRAÇ GELEBİLİR

YAŞ Kanunu gereği Şura Yaz dönemi ve Kış dönemi olmak üzere yılda iki kez toplanıyordu. Kanunun ilgili maddesinde, YAŞ'ın gerek duyulduğunda toplanması için de değişikliğe gidildi. Buna göre YAŞ Başbakan'ın çağrısı ile yılda en az bir kez toplanacak.

Bu düzenleme kapsamında yeni ihraç yahut görevlendirme kararları alınmasına ihtiyaç duyulması halinde Şura Başbakan'ın çağrısıyla istendiği zaman toplanabilecek.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim