• BIST 9693.46
  • Altın 2509.343
  • Dolar 32.5709
  • Euro 34.7709
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Yarımada, Yaşam Alanlarında Res’e Karşı Bir Oldu

Yarımada, Yaşam Alanlarında Res’e Karşı Bir Oldu
Çeşme Kent Konseyi'nin düzenlediği "Yaşam Alanlarında RES'lere Karşı Toplantısı"na, yarımadadaki ve İzmir'deki Kent Konseyleri'nden destek geldi.

Çeşme Kent Konseyi'nin düzenlediği "Yaşam Alanlarında RES'lere Karşı Toplantısı"na, yarımadadaki ve İzmir'deki Kent Konseyleri'nden destek geldi.

Kent Konseylerinin gönüllülük esasına göre görev yaptığını vurgulayan Çeşme Kent Konseyi Başkanı Hakan Kerman, İzmir'in ilçelerinden kendi imkanlarıyla Çeşme'ye gelerek RES mücadelelerine destek veren Kent Konseyleri temsilcilerine teşekkür etti.

Toplantıya; CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Şehrazat Mercan, Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, CHP İlçe Başkanı Ekrem Oran, AK Parti ve MHP Yönetim Kurulu üyeleri, Çeşme Esnaf Odası Başkanı Osman Köfüncü, ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Mustafa Yüksekol, Çeşme Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hakkı Kocakara, Karaburun, Urla, Güzelbahçe, Narlıdere, Buca, Karşıyaka, Bayraklı ve Karabağlar Kent Konseyleri temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Germiyan Mahallesi halkının yoğun katılımı ve RES'e tepkilerini dile getirdikleri pankartlar dikkati çekti.

Toplantıda bir konuşma yapan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, toplantıya katılanların ortak bir söylemde buluşmasının önemine değinerek, "Bu ortak söylemin ne olduğu noktasında özellikle, sermayenin reklam vererek ayakta tuttuğu bu RES'leri savunan yandaş medyanın yanlış bilgilendirmesini engellemek için tek ses olmamız gerekir. Bizler "Asla istemezük'çü değiliz. Enerji bize lazım. Enerji, dünyada güç savaşlarının yaşandığı bir olay. Bizler RES'e karşı değiliz. Biz, RES'lerin plansız bir şekilde yapılması, yaşam alanlarımıza çok yakın olması, doğanın dengesini hesaplamadan ve planlamadan yapılmasına karlıyız. Şu anda Türkiye'deki mevcut enerji üretimindeki RES'lerin payı, 2013 verilerine göre, yüzde 4 oranında. Sayın Bakan'ın verdiği 2015 yılı rakamlarına göre yüzde 7'ye çıkmış. Sayın Bakan'a şunu söyledim; "Biz araştırdık. Avrupa'da hiçbir yerde planlamadan RES'lere izin verilmiyor. Herhangi bir yerleşim yerine, bir tek ev bile olsa bin 800 metre uzaklıkta olması zorunlu. Oysa bakıyoruz, Sarpıncık'ta neredeyse köylerin içine yapılıyor. Bunlar doğru değil." Sayın Bakan, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulması ile ilgili şöyle bir ifade kullandı; "Nükleer santral kaçınılmaz." Ben de kendisine, "Bizim İzmir bölgesindeki RES'ler, daha doğru planlanarak, daha bakir, insanların yaşam alanlarına uzak bölgelere yapın. Nükleer santralı da Konya'ya yapın. Konya'ya yakışır" dedim. Bunu espriyle söyledim. Hele desin, bakın Konya'da neler oluyor. Kendilerine oy veren insanlar ayağa kalkar. Japonlar, 11 kuvvetinde depreme dayanıklı nükleer santral yaptılar. Ama tsunamiyi hesap edemediler. Her ne teknoloji ilerlerse ilerlesin, en ufak bir kaçakta, RES'lerin doğaya verdiği zararın bin katını verir" diye konuştu.

"HUKUKU ETKİN KILMAK İSTİYORUZ"

CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyesi ve Germiyan Mahallesi'ne taş ocağı davalarında hukuki destek veren Av. Şehrazat Mercan da yaptığı konuşmada, kendisinin yarımadada yaşadığını, bölgenin doğasını ve insanını çok iyi bildiğini belirterek, "Mahkeme kararları uygulanmıyor. Şu anda Cerattepe'de de aynı şeyleri yapıyorlar. Biz davaları kazanıyoruz. Ama Bakanlık 2009/7 sayılı bir genelge çıkarmış. Genelgeye göre iki tane uzman, halka sormadan yeni ÇED'ler veriyor. Urla Yağcılar ve Kuşçular'da her davayı kazanmama rağmen, yeni ÇED kararları verildi. Bu genelge, Çevre Kanunu, Çevre Yönetmeliği halkı bertaraf eden ferman gibi bir genelge. Bu uygulanıyor. Zeytin Kanunu dışında, bütün kanunlarda halk bertaraf edildi. Hukuku etkin kılmak, yaşadığımız bölgenin doğru planlanması için katkı koymak ve hep birlikte başarmak istiyoruz. Buraları hiç kimselere bırakmayacağız" şeklinde konuştu.

"MÜCADELE HUKUKSAL ÇERÇEVEDE OLMALI"

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da yaptığı açıklamada, ilk günden beri RES'lere değil, yaşam alanlarına yapılmasına karşı olduklarını vurguladıklarını belirterek, "Her türlü ortamda, hem yazılı, hem görsel basında, Çeşme'de yapılan bütün etkinliklerde bunu ifade ettim. Geldiğimiz süreç belli. Çok ciddi sıkıntıların olduğu ortada. Bunun hukuksal olarak Bakanlık tarafından düzenlenmesi lazım. Neyin, nasıl yapılacağını konuşmacılar ifade ettiler. Belediye bu işin neresinde diye sorarsanız, belediyenin bu işin içerisinde olması mümkün değil. Çünkü, planları yapan belediye değil. Biz, kendi bölgemizde sıkıntılı gördüğümüz alanlarla ilgili hem planların iptali için hem de buradaki kamulaştırmaların iptali için bazı davalarda tarafız. Şunu da ifade edeyim, bu, hukuksal bir çerçevede yapılması gereken bir mücadeledir. Bazı arkadaşların "UKOME TIR'ların geçişine izin verdi mi?" diye soruyor. Siz bir inşaat yapıyorsanız, ya da bir tarlaya geçiyorsanız, kadastral yolunuz olmasa bile, hukuken 3 metre geçiş hakkı vardır. UKOME izin verdiyse, herkese verilen şekilde izin vermiştir. Bunu daha önce de yaşadık. Bir rüzgar santralinin türbinleri geçerken UKOME doğal olarak izin verdi. Yani siz izin talep ediyorsunuz, "Ben inşaat yapacağım." "Geçemezsiniz. Yolu bozuyorsunuz" diyoruz. "Bozduğumu yapacağım" diyor. Her vatandaş, belli bir yapı içerisinde hak sahibidir. Çeşme'de, maalesef bazı arkadaşlarımız, sanki bu işi kişiselleştirmişler. İnsanların şirketlerle ilgili bir sıkıntısı yok. İzinleri veren ilgili Bakanlık'tır. İlgili Bakanlık'a gidip söyleyecekler. Bunun içerisinde siyaset de var, kişisel ihtiraslar da var. Hukuk çerçevesinde çözülmek zorunda. ÇED gerekli değil raporunu belediye vermiyor. Planı belediye yapmıyor. Geçiş hakkını belediye vermiyor. Sürekli Çeşme Belediyesi suçlanıyor. Ben bütün seçim konuşmalarımda bazı cümleler kullandım. Her şey yasalar çerçevesinde yapılıyor. Çıkan yasaların içeriği, evrensel hukuka uygunluğu, hukukun temel ilkeleri, bütün bunlar ayrı bir konu. Bir gün öyle bir şey olacak, gece yatacaksınız, sabah kalktığınızda tapular sizin değil, başkasının. Yasal mı? Evet yasal. Anayasamız, yasa yapma yetkisini TBMM'ye vermiş. Şu anda tek parti iktidarda. Bir yasa çıkarırsa, yasal olur. Bunun tartışılması gerektiğine inanıyorum" dedi.

İzmir Kent Konseyleri Birliği Genel Sekreteri ve Karşıyaka Kent Konseyi Başkanı Selman Boyacıoğlu ile konuk ilçe Kent Konseyleri Başkanları, yarımadanın enerji üssü haline dönüştürülmeye çalışıldığını belirterek, RES sorununun ortak sorunları olduğunu vurgulayan konuşmaları ile desteklerini ifade ettiler.

Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü ile ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Mustafa Yüksekol da, birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, turizm kenti olan Çeşme'nin enerji kentine dönüştürülmeye çalışıldığına dikkat çektiler.

Yarımada, Yaşam Alanlarında Res’e Karşı Bir Oldu

Yarımada, Yaşam Alanlarında Res’e Karşı Bir Oldu

Yarımada, Yaşam Alanlarında Res’e Karşı Bir Oldu

Yarımada, Yaşam Alanlarında Res’e Karşı Bir Oldu

Yarımada, Yaşam Alanlarında Res’e Karşı Bir Oldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim