• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 26 °C

Yargıtay'dan 'cemaat imamı' açıklaması

Yargıtay Başkanlığınca, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in Yargıtay'daki bir davaya ilişkin ifadeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Yargıtay, “cemaatin imamı” lakaplı bir kişinin dava dosyasını Pensilvanya’ya gönderdiğini iddia eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’e yanıt verdi. Yargıtay açıklamasında, bağımsızlık ve tarafsızlığını zedeleyici sonuçlar doğurabilecek ifadelerin kabul edilemeyeceği belirtilerek, “Somut bilgi ve belge olursa yasal işlem başlatılacaktır” denildi.
 
Yargıtay Başkanlığından yapılan açıklamada, kamuoyunda, kurumun da adının geçtiği bir kısım yorum ve açıklamalar yapıldığı, demokratik toplumlarda ifade özgürlüğünün bir gereği olarak, yargının her türlü eleştiriye açık olduğu belirtildi.
 
Ancak polemiklere neden olacak, eleştiri niteliği taşımayan, yeterli bilgi içermeyen ve yargının bağımsızlık ve tarafsızlığını zedeleyici sonuçlar doğurabilecek açıklamaların da kabul edilmesinin mümkün olmadığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
"Yakın zamanda bir siyasi parti temsilcisi tarafından, Yargıtay aşamasındaki bir davaya ilişkin olarak; usul kurallarına aykırı, yasa dışı bir sürecin işletildiğine dair bazı iddialar ileri sürülmüştür. Yargıtay, her aşaması denetime tabi, keyfilik ve kişisel eğilimlere dayalı tasarrufların en kısa sürede giderildiği mekanizmalarla donatılmış bir yüksek yargı kurumudur. Yapısındaki idari ve adli denetim araçlarının tümünü de etkin bir biçimde çalıştırmaktadır.
 
Yargıtay olarak, Anayasanın 138. maddesinde yer alan 'hiçbir organ makam,merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir vetalimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz' hükmü ile bağlıyız ve bu hükmün anlam ve önemine inanıyoruz. Bu inanç ve anlayışla, aynı madde çerçevesinde 'bağımsız; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak' vicdani kanaatlerimize göre hüküm vermekteyiz.
 
Kamuoyunda yer aldığı şekliyle bu iddialar, kurumumuzca yasal girişim yapılmasını sağlayacak ve yeterli bir sonuca ulaşmayı temin edecek somut bilgiler içermemektedir. Somut bilgi ve belge ibrazı halinde gerekli yasal işlemler derhal başlatılacaktır."
 
www.istanbulhaber.com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim