• BIST 9057.84
  • Altın 2293.152
  • Dolar 32.3114
  • Euro 35.0969
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Yardımcı Üreme Teknikleri, İnterfilite Çiftlerin İmdadına Yetişiyor

Yardımcı Üreme Teknikleri, İnterfilite Çiftlerin İmdadına Yetişiyor
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr.Deniz Gökalp Kaya, dünya genelinde çiftlerin yaklaşık yüzde 15'inin infertilite nedeni yardımla...

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr.Deniz Gökalp Kaya, dünya genelinde çiftlerin yaklaşık yüzde 15'inin infertilite nedeni yardımla üreme tekniklerine başvurmak zorunda kaldığını söyledi.

En az 1 yıl herhangi bir korunma yöntemi uygulanmaksızın haftada 2-3 kere girilen cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin elde edilmemesine infertilite yani kısırlık dendiğini söyleyen Op.Dr.Deniz Gökalp Kaya, "İnfertilite çoğu toplumda önemli bir sorundur. Dünya genelinde çiftlerin yaklaşık yüzde 15'i infertilite nedeni yardımla üreme tekniklerine başvurmak zorunda kalmaktadır. İnfertiliteye neden olabilecek bir çok faktör vardır.Bu faktörlerden biri de kadınların yaşıdır.Kadınlar annelerinin karnındayken kazandıkları belli bir yumurta sayısı ile doğarlar. Doğum sonrası bu yumurta sayısı artırılamaz ve menapoza kadar geçen süre içerisinde yumurtalıklarında belirli sayıda bulunan yumurtaları kaybederek en sonunda yumurtanın geliştirilemediği doğal bir süreç olan menapoz duruma erişirler. Bu süregelişte çocuk sahibi olabilmenin bilincinde olmak gerekir" dedi.

Kadınların erişkin dönemde her menstrüel periyotta eşi ile düzenli ilişkisi sonrası fekundite oranı olarak adlandırılan belirli bir gebe kalma oranı taşıdığını bu oranın her menstrüel periyotta yaşa bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte yaklaşık yüzde 10-20 oranında olduğunu anlatan Op.Dr.Deniz Gökalp Kaya, "Fekundite oranı 32 yaşından sonra giderek düşerken; 37 yaşından sonra bu düşüş hızı oldukça artmaktadır. Ayrıca yaş ilerlemesi ile birlikte gebelik kayıplarında da ciddi bir artış söz konusudur. 35 yaş üstü kadınlar eğer 6 ay içinde tedavisiz gebe kalamıyorsa teşhis ve gerekli tedavi yapılmalıdır ve eğer 40 yaş üstü bir çift gebe kalamıyorsa bu değerlendirme çok hızlı bir şekilde yapılmalıdır. Yaşın artışı ile birlikte gebe kalmanın zorlaşması ispatlanmıştır. İster aşılama isterse tüp bebek yönteminde olsun yaş çok önemli bir faktördür. 35 yaşından genç kadınlarda tüp bebek başarısı ortalama yüzde 41,5, 35-37 yaş arasında yüzde 31,9, 38-40 yaş arasında yüzde 22,1, 41-42 yaş arasında %12,4 ve 43-44 yaş arasında ise yüzde 5'ten azdır" diye konuştu.

Yaşla birlikte myom, tüplere bağlı hastalıklar, endometriozis gibi gebe kalmayı etkileyecek problemlerde ortaya çıktığını söyleyen Op.Dr.Deniz Gökalp Kaya, "Bu bilgiler ışığında kadınların yaş ile gebelik hızının azaldığını bilmeleri, gerektiğinde uygun koşullarda yumurta veya embriyo dondurma gibi doğurganlığı ileri yaşlara taşıyabilecek yöntemleri bilmeleri ve bu konuda hekimlerinden danışmanlık almaları gerektiğini önemle vurguluyoruz" şeklinde konuştu.

Yardımcı Üreme Teknikleri, İnterfilite Çiftlerin İmdadına Yetişiyor

Yardımcı Üreme Teknikleri, İnterfilite Çiftlerin İmdadına Yetişiyor

Yardımcı Üreme Teknikleri, İnterfilite Çiftlerin İmdadına Yetişiyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim