• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C

Yaptırmadan önce iyi düşünün

Yaptırmadan önce iyi düşünün
Dövme son yıllarda özellikle de gençler arasında çok yaygın. Dövme o an karar verilen şekillerin, bir sözün bir ismin vücuda işlenmesinden öte hayat boyu risk taşımayı da beraberinde getiriyor.

Önceleri çok nadir rastladığımız belki bir motor sürücüsünde belki de bir rock şarkıcısında görmeye aşina olduğumuz dövme son yıllarda her kesimden insanın tercih ettiği özellikle gençlerin doğal bir aksesuar olarak gördüğü bir hal aldı. Vücutlarının farklı bölgelerine yazı yazdıran, resim çizdiren insanlar dövme yaptırırken kimi zaman detaylı bilgi sahibi de olmuyor. Oysa ki dövme yaptırmanın biyolojik olarak riskli yönleri bulunduğu gibi manevi açıdan da bir takım engelleri söz konusu. Artık neredeyse merdiven altı yerlerde bile yaptırılabilen dövmeler insan sağlığını tehdit ederken olmazsa sildiririm düşüncesinin de çok 
da doğru olmadığını uzmanlar belirtiyor. 

YILLAR SONRA BİLE ALERJİ YAPABİLİYOR
 
Dövme boyalarının çok farklı renk ve madde içerdiğine dikkat çeken Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özer Arıcan, dövme yaptırmadan önce alerjik durumlar içinde test yaptırılması gerektiğini söylüyor. ‘Dövme yaptıran birinde 15 yıl sonra bile alerjik bir reaksiyon yaşanabileceği’ gerçeğini hatırlatan Prof. Dr. Arıcan, ‘dövmelerin sistemik deri enfeksiyonlarına, mantara, hepatit-B ve hepatit-C ‘ye sebep olabildiğini de vurguluyor. Dövmesi olan kişilerin emar işlemi gerektiği durumlarda da sorun yaşayabileceğini ifade eden Arıcan, özellikle genç yaşlarda hevesle yaptırılan dövmelerin sonradan pişmanlıklar getirdiğini de anımsatıyor. Dövme yaptıran insanların o gün karar verdikleri simgelerden farklı düşünmeye başladıkları durumlarda psikolojik olarak da etkilendiklerini söyleyen Arıcan, dövmenin maddi ve manevi olarak insana yüklemiş olduğu bir sorumluluk olduğunun altını çizerken depresyona varan sonuçların doğduğunu da belirtiyor.  Dövmenin vücudun belli bölgelerinde zararsız   gibi düşünülmemesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Arıcan, dövmenin riski tüm vücutta aynı orandadır’' diyor. 
 
BÜYÜK VE RENKLİ DÖVMELER KOLAY SİLİNMİYOR
 
Dövme yaptırmak kadar günlük hayatımızda duymaya başladığımız dövme sildirme işlemi de epey merak ediliyor. Nasılsa sildiririm şeklinde yola çıkılmayacak kadar ciddi olan dövme sildirmenin yolu lazerden geçiyor. Q switched Nd Yag lazer isimli bir sistemle dövme pigmentini içeren hücreler hedef alınıyor. Dövmelerin lazer ile silinme işlemi 1,5-2 ay aralıklarla ortalama 5 seans kadar devam ediyor. Büyük ve renkli dövmelerde ise bu süre uzayabiliyor. 

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Arda Katırcıoğlu, Dövme sildirme konusunda özel bir şart aranmadığını ancak dövmenin olduğu derinin sağlıklı olması gerektiğini ifade ediyor. Kişide keloid denilen bir ize yatkınlık söz konusu ise dikkatli davranmak gerektiğine vurgu yapan Katırcıoğlu, çok geniş ve koyu renk dövmeleri silmenin çok pratik olmadığını da belirtiyor.

Dövme sildirme işlemlerine dair gözlemlerini de paylaşan Katırcıoğlu, özellikle istenilen dövmenin olmaması, kötü göründüğünden dolayı oluşan şikayetlerle insanların dövme sildirmek istediğini söylüyor. Eski eşlerinin ya da sevgililerinin isimlerini dövme yaptırmış kişilerin ayrılıklar sonrasında dövme sildirmek için uğraştıklarını da paylaşan Katırcıoğlu, farklı bir konuya da dikkat çekiyor.
 
BAZI MESLEKLERDE DÖVME İSTENMİYOR
 
 Mesleki olarak yapılan müracaatlarda dövmeden endişe duyanlarında kendi kapılarını çaldıkları bilgisini veren Katırcıoğlu özellikle polis, asker, hostes gibi meslekleri olan kişilerin bu konuda tercihi olduğunu da ifade ediyor. 

Dövme sildirme işleminin basit bir işlem gibi algılanmasının doğru olmadığının altını çizen Katırcıoğlu, bu işlemin sadece doktorlarca yapılabileceğini ve aksi durumlarda çok tehlikeli sonuçların oluşabileceğini de söylüyor.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim