• BIST 9123.21
  • Altın 2323.393
  • Dolar 32.3527
  • Euro 34.951
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

Yapılandırmadan takibe düşmeyen faydalanacak

Yapılandırmadan takibe düşmeyen faydalanacak
BDDK'nın kredi işlemleri ile banka ve kredi kartları hakkında değişiklik içeren yönetmeliklerinin yürürlüğe girmesiyle yapılandırmanın koşulları ve detayları merak konusu oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) düzenlemesi, takibe düşmemiş ihtiyaç kredileri ile kredi kartı borç bakiyesinden oluşan "canlı" kredileri kapsıyor. Konut ve taşıt kredileri ise yapılandırma kapsamında yer almıyor.

Mevcut durumda, bankaların takipteki kredilerle ilgili karşılık ayırması dolayısıyla müşteri ile banka arasında yapılan anlaşma kapsamında müşteriye istenilen vadede taksit imkanı sunulurken, bu konuda kanunen belirlenmiş bir vade de bulunmuyor. Yeni düzenleme kapsamında ise borçların yapılandırılmasında kredi kartlarında üst limit 72 ay olarak belirlenirken, tüketici kredilerinin vadesi de 48 aya çıkarıldı.

Bankaya gelen herkes yapılandırmadan faydalanamayacak

Bankacılar, kredi kartlarında yapılacak yapılandırmada uygulanacak faiz oranının yüzde 2,52 düzeyinde bulunan temerrüt faizi olmayacağını, rekabet şartları gereği ihtiyaç kredisi cari faiz oranı olan yüzde 1,20-1,50 seviyelerinin dikkate alınacağının tahmin edildiğini belirtti.

Bankaların yapılandırmada vatandaşların ödeme gücüne bakacağını, bankaya gelen herkesin yapılandırmadan faydalanacağı gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan sektör temsilcileri, birkaç bankadan kredi kartı olanların kartlarını tek bir yerde toplayıp taksitlendirme yapabileceğini, burada da ödeme gücünün en önemli unsur olarak öne çıkacağını kaydetti.

"Canlı kredilere yapılandırma"

DenizBank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özark, yapılandırmanın vatandaşların isteği ve bankaların yönlendirmesiyle olacağını belirterek, "Herkese 72 ay olacak diye bir şey yok. Vatandaşların bazıları 36-48 ay isteyebilir. Yönetmeliğin yayım tarihinden sonraki ihtiyaç kredileri ve kredi kart harcamaları yapılandırma kapsamı dışındadır. Yapılandırma dediğimiz şey kanuni takibe düşmüş krediler değildir. Canlı kredilerdir. Örnek olarak, vatandaş krediyi ödemede zorlanmış, bankada kanuni takibe henüz düşmemiş, ödeyeceği miktarın altında ödeme yapmış ya da asgari ödeme yapanlar gösterilebilir." dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim