• BIST 9549.82
  • Altın 2475.524
  • Dolar 32.4926
  • Euro 34.5777
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C

Yalova’dan Türkiye’ye Örnek Bal Gibi Uygulama

Yalova’dan Türkiye’ye Örnek Bal Gibi Uygulama
Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kocatepe, sahte balın önüne geçecek Türkiye'ye örnek birincil üretim uygulaması ile...

Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kocatepe, sahte balın önüne geçecek Türkiye'ye örnek birincil üretim uygulaması ile üreticilerinin, ürünlerini doğrudan satabileceğini müjdeledi.

Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği ve Yalova İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Türkiye'de ilk kez uygulanacak bir sistemle ildeki bal üreticilerinin ürünlerini doğrudan satışının önünü açacak. Birincil Üretim adı verilen uygulama ile üreticinin ürününü mevzuatlara uygun olarak ürettiğini yerinde denetledikten sonra üreticiye, "Birincil Üretim" etiketleri verilecek. Bu sayede üretici balının sağlık mevzuatına göre ürettiğini belgeleyerek doğrudan kendisi satabilecek.

Uygulama hakkında bilgi veren Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kocatepe, bu sayede sahte balında önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi. Türkiye'ye örnek olacak bir projeyi hayata geçirdiklerini ifade ederek, "Yalova'da arıcılarımızın ürettikleri polen ve bal çeşitlerini etiketleyerek birincil üretim olarak direk satabilmelerinin önünü açıyoruz. Birliğimiz tarafından üyelerimizin ballarına yapıştırılacak etiketlerle Yalova'ya dışarıdan girecek olan ve güvenilir olmayan balların önü kesilmiş olacak. Bal satışlarına bal üreticilerine yönelik İl müdürlüğümüz gıda denetçileri tarafından yapılan denetimler arttırılacak. Yalova İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yapacağımız ortak çalışmalarda vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenilir bal tüketmesi sağlanacak. Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından mevzuatlara uygun olarak yapılan etikette üreticinin birlik üyesi olduğunu gösteren logomuz, üreticinin adı, telefon numarası, Türkvet işletme numarası, Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği Üye numarası barkot, balın menşei, birincil üretim olduğunu gösteren özel bilgiler yer alacak" dedi.

Bu etiket bir marka etiketi olmadığını hatırlatan Başkan Kocatepe, "Bu etiket, arıcılarımıza özel "Birincil Üretim" sıfatıyla müstahsil etiketidir. Etiketlenerek satışa sunulan ürünün bütün sorumluluğu etiket sahibine aittir. Birincil Üretim etiketi birçok meselenin çözümü olacak, markalı ürün olarak satılan ürünlerde zaten etiket zorunluluğu vardı, fakat markayı balın ticaretini yapan firmalar yapıyordu. Üreticinin kendine özel etiketi olmadığından direkt satamıyor ve tüccarın eline düşüyor parayı kazanan üretici değil tüccar oluyordu. Arıcılarımız ancak arılarının bulunduğu kendi çevresinde etiketsiz olarak balını satabiliyordu, fakat etiketsiz ürünleri satmak sahte bal satanlar için bir boşluk oluşturuyor ve sahtekarlar bunu fırsat olarak kullanıyordu. Gerçek balın yerini dolduran sahte ürünlerle halkın sağlığı ile oynanırken gerçek bal üreten arıcılar bir o kadar mağdur edilmiş oluyordu. Yalova'da artık arıcılarımız bal kavanozlarını etiketleyerek rahatlıkla satabilecek, en önemlisi arıcımızın ürettiği bal ile sahte ballar birbirinden ayrışmış olacak. Tüketici aldığı ürünün menşeini ve ne aldığını bilecek, ürün ile ilgili problem olması durumunda Alo 174 Gıda Hattı "nı arayarak etiket sahibi hakkında şikayetini yapabilecek. Halkımızın mağdur olmaması için etiketsiz satılan bal almamalarını önemle rica ediyorum" diye konuştu.

Yalova’dan Türkiye’ye Örnek Bal Gibi Uygulama

Yalova’dan Türkiye’ye Örnek Bal Gibi Uygulama

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim