• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Yalova için ilk adım

Yalova için ilk adım
Yalova'da yaşanan kuraklığa bir nebze olsun çare olması beklenen Kurtköy Deresi’nin suyu, Gökçe Barajı’na akşam saatlerinde ulaştı.

Yalova'da yaşanan kuraklık nedeniyle 2 günlük suyun kaldığı Gökçe Barajı’na ciddi destek verecek olan ve can suyu olarak adlandırılan Kurtköy Deresi’nin suyu baraja ulaştı. Yaklaşık 2 aylık çalışma neticesinde döşenen 7 kilometrelik hat tamamlanarak akşam saatlerinde baraja ilk su basılmaya başlandı. Suyun baraja ulaşmasını bekleyen Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Ömer Nergiz, Yalova İl Özel İdaresi Başkanı Yaşar Demirel ve baraj yetkilileri suyun akmaya başlamasını alkışlarla karşıladılar.

Öte yandan barajın ölü hacim olarak adlandırılan dip bölümünde bulunan su da kot farkı nedeniyle şebekeye aktarılamıyordu. Bu noktada Yalova'nın imdadına ise Bursa Büyük Şehir Belediyesi yetişti. Gönderdiği botla barajın ölü hacmindeki su şebekeye basılmaya başlanacak. Burada ki suyun da Yalova'nın 10 günlük su ihtiyacına cevap vereceği dile getiriliyor.
Can suyunun baraja ulaşması ve BUSKİ'den gönderilen botun yapacağı çalışma hakkında bilgi veren Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Ömer Nergiz Kurtköy'den Gökçe Barajına saniyede 150 litre su geleceğini söyledi. Bu suyun Yalova'ya bir nebze de olsa nefes aldıracağını dile getiren Nergiz, "Kurtköy deresinin bağlantısını yaptık. Bu hat saniyede 150 litre suyu baraja aktaracak. Cumartesi günü de kuyulardan gelen suyun eklenmesi ile birlikte saniyede 250 litre su baraja aktarılmaya başlanacak. Bu su devamlı olarak baraja akacağı için Yalova'ya ileriki süreçlerde daha büyük bir katkısı olacak. O nedenle de bu suya "can suyu" diyoruz. Yine Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Yalova'ya gönderilen barajın ölü hacmindeki suyu şebekeye aktaracak botta devreye girdiğinde Yalova bir nebze olsun rahatlamış olacak. Yalova'da bir afet yaşanıyormuş gibi bir algılama var. Öyle bir durum yok. Kesintileri bölgesel olarak sürdürüyoruz. Bu kesintiler de tedbir ve tasarruf amaçlıdır. Bölgesel bir kuraklık yaşıyoruz. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yağış bekliyoruz. Ama yağmasa bile tedbirlerimizi alıyoruz. Ama geçen yıl ki bölgesel kuraklık dahi olsa. Barajın doluluk oranı yüzde 70-80'lerde olur diye düşünüyoruz" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim