• BIST 9558.16
  • Altın 2486.4
  • Dolar 32.5067
  • Euro 34.8056
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Yağlı Güreşin Kalbi Balıkesir’de Attı

Yağlı Güreşin Kalbi Balıkesir’de Attı
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Karesi Belediyesi ve Türkiye Güreş Federasyonu'nun ortaklığında düzenlenen "Türkiye Yağlı Güreş Kurultayı" adlı...

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Karesi Belediyesi ve Türkiye Güreş Federasyonu'nun ortaklığında düzenlenen "Türkiye Yağlı Güreş Kurultayı" adlı etkinlik Asya Termal Otel'de gerçekleştirildi.

Ata sporu yağlı güreşin geleceğinin masaya yatırıldığı toplantıya Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'un yanı sıra federasyon yöneticileri, belediye başkanları, güreş ağaları, eski başpehlivanlar, başpehlivanlar, cazgırlar ve basın mensupları katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Yağlı Güreş Koordinatörü Metin Başdemir, 2015 yılında 115 yağlı güreş organize ettiklerini söyledi.

Yağlı Güreşleri lig usulü yapmayı düşündüklerini kaydeden Başdemir: "Bu yağlı güreş organizasyonunda 60 cazgır, 563 kule ve meydan hakemiyle bitirdik. Geçen yıl olumsuz hava koşulları ve ülkemizde yaşanan terör olaylarından dolayı 20'ye yakın güreşi iptal etmek zorunda kaldık. Bizim Güreş Federasyonu olarak en büyük amacımız yağlı güreşteki pastayı büyütmek. Bunu nasıl yapabiliriz. Yağlı güreşleri lig haline getirmek istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor" dedi.

Yağlı güreşlerin 655 yıllık bir gelenek olduğunu ve ata sporunu daha ileriye götürmek istediklerini ifade eden Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, daha iyi organizasyonlarla yağlı güreşi ayağa kaldıracaklarını söyledi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Belediyesi olarak taşın altına ellerini koyduklarını belirten Yılmaz. "Biz bu güreşi öyle bir seviyeye getirmemiz lazım ki; anneler çocuklarını "pehlivanım" diye "yiğidim" diye sevmeli. Mevcutla yetinmemiz lazım. Bizim dünyaya anlatacağımız yarım kalmış bir hikayemiz var. Bunu yapabileceğimiz şey ata sporumuz güreştir" dedi.

Balıkesir'de son iki yıldır güreş sporunun hareketlenip ve eski günlerine dönüş sinyali verdiğini belirten Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, "Balıkesir Türk güreş tarihinde iz bırakmış bir ildir. Hem yağlı güreşte hem minder güreşinde büyük işler yapmıştı. Daha iki yıl öncesine kadar Kurtdere güreşleri yapılamıyor duruma gelmişti. Balıkesir'de 1980'li yıllarda haftada üç güreş olurdu ama iki yıl öncesine kadar hiç güreş yapılmıyor durumdaydı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz bu işe el attılar ve Balıkesir'deki güreşi yeniden ayağa kaldırdılar. Ben kendilerine şükranlarımı arz ediyorum" dedi.

Balıkesir'de yağlı güreşleri marka haline getirmek için çalışacaklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur ise güreşlerin sadece dönemsel olarak değil 12 ay boyunca yapılması için ortak bir çalışma yapılması önerisinde bulundu. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak yağlı güreşlerin 12 ay boyunca yapılacağı altyapı ve tesisi yapmaya hazır olduklarını dile getiren Başkan Uğur, "Futbol 12 ay oynanıyor, karda da oynanıyor çamurda da oynanıyor. Peki bizim pehlivanlarımız futbolculardan daha mı dayanaksız, güreşemez mi? Biz Balıkesir'de yağlı güreşi minder güreşinde olduğu gibi 12 ay boyunca yapılmasını sağlayacak çalışmaları başlatıyoruz. Balıkesir'de inşallah 12 ay boyunca yağlı güreş olacak. Bunun zeminini hazırlayacağız. Nasıl bir salon yapmamız lazım. Yaptığımız alan yalnızca yağlı güreşe tahsis edilecek. Yağlı güreşin merkezi Balıkesir olacak, Kurtdere olacak. Geçen yıl başladığımız tribün çalışmalarına bu yılda devam edeceğiz. Bizim başpehlivanlara yakışır bir tesis olması lazım. Bu sporu dünyaya yaymalıyız. Balıkesir'deki tüm belediye başkanlarımızla birlikte ata sporumuzu ihya edeceğiz" şeklinde konuştu.

Balıkesir'in Cihan Pehlivanı Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın memleketi olduğuna dikkat çeken Başkan Ahmet Edip Uğur, yeni başpehlivanlar, dünya şampiyonları çıkarmak için güreşi desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak geleneksel Kurtdereli Güreşlerini canlandırmak amacıyla Kurtdereli Güreş Meydanı ve Tribünlerini yenilediklerini kaydeden Başkan Uğur, göreve gelir gelmez yaptıkları icraatlardan birinin de Balıkesir Büyükşehir Belediyespor Güreş takımını kurmak olduğunu ifade etti. Başkan Uğur, "Aynı zamanda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak Minder Güreş Takımımızı kurduk.Şu anda A Takımımız, U 23 Takımımız, Genç Takımımız , Yıldız Takımımız ve Minik Takımlarımız bulunmaktadır. Aynı zamanda alt yapıda 150 çocuğumuz güreş yapmaktadır.İnanıyoruz ki bu çocuklarımız geleceğin Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonları olacaklar ve Geleceğin bu sporu başarıyla yürüten isimleri Balıkesir'den çıkacaktır" dedi.

ÇAY DERESİ HAZİRAN AYINDA TAMAMLANIYOR

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin proje ve hizmetlerinden de bahseden Başkan Uğur, birçok meziyeti bir arada bulunduran ve konumu itibariyle birçok avantaja sahip Balıkesir'i marka şehir haline getirmek istediklerini söyledi. Başkan Uğur, Balıkesir'in Kuva-yi Milliye'nin başkenti Balıkesir'de fark oluşturacak proje ve hizmetlerden bahsetti. Çay Deresi Rekreasyon projesinin 2016 yılının Haziran ayında tamamlanacağını söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, "Yine Çay Deresi Rekreasyon Alanı 240 bin metrekare alanda Balıkesir Merkezdeki vatandaşlarımızın rahat nefes alması ve aileleri ile huzurlu zaman geçirmesi için içerisinde; 2 adet Seyir Havuzu,1 Adet Göleti, Koşu Parkuru, 517 adet araçlık Otoparkı, Showroom Binası, İdari Binası , Fitness Alanı, Havuz Sahnesi ve Çim Amfisi, Teleferik İstasyonu, Skate Park, Yeşil Alanı, 2 bin 475 adet ağaç, 41 bin 436 adet çalı, 25 adet topiary bitkisinin, Mini Golf Alanı, 3 Adet Çocuk Oyun Alanı, 29 Adet Ticari Binanın olduğu aynı zamanda Balıkesir için yeni bir prestij alanı olacak olan Çay Deresi Rekreasyon Alanı 1. Etap yapım işi devam etmekte olup, 30 milyon 798 bin TL Bedelle ihale edilmiştir. Çay Deresi Rekreasyon Alanı 1. Etap çalışması 2016 Haziran ayında faaliyete geçmiş olacak" dedi.

EMNİYET KAVŞAĞI ŞUBAT AYINDA TRAFİĞE AÇILACAK

Emniyet kavşağı projesinin Şubat'ta bitirileceğini söyleyen Başkan Uğur, "İnşallah Emniyet kavşağı tamamlandığında Paşaalanı Mahallesinden Çarşı ya gidecek olan seyir halindeki vatandaşlarımız duraklamaksızın yollarına devam edecekler. Bu kavşak alanında her biri 16 metre uzunluğunda 580 adet fora kazık dikilecek.Dün itibarı ile 480 tane fora kazık müteahhit tarafından bitirilmiş durumda. Bu sayede şehir içi trafik rahatlayacak olup bu kavşak bu ay içerisinde en geç Şubat ayı içerisinde trafiğe açılacaktır" dedi.

Çocukların eğlenceli zaman geçirmesi için 11 milyon lira yatırım maliyetiyle, içerisinde; Tubby Jump, özel oyun bölümleri, kafeteryaları ve dinlenme bölümleriyle Çocuk Köyü'nü 15 Kasım 2015 tarihinde hizmete açtıklarını ifade eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, diğer projelerle ilgili şunları söyledi: "Yine Balıkesir Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi; içinde sergi alanları ,konferanslar, resitaller, tiyatroların oynayabileceği, ulusal ve uluslararası kongrelerin düzenlenebileceği, her türlü törenin gerçekleştirilebileceği 14 milyon 774 bin lira bedelle ihale edilmiş olup toplam inşaat alanı 11 bin metrekare alanda Balıkesir'imize hizmet verecektir. İnşallah bu tesisimizin de resmi iş bitiş tarihi 14 Temmuz 2016. Bu tarihten itibaren Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezimiz faaliyete geçecektir"

Sokak hayvanlarının bakımı ve rehabilitasyonu için 5 bin hayvan kapasiteli tesisin yapımında önemli bir mesafe kat ettiklerini söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, diğer proje ve hizmetlerle ilgili de şunları söyledi: "2 bin 400 konutluk Yeni Karesi Projesi ile planlı ve sağlam bir kentleşmenin önünü açmak istedik. Böylelikle 1992'den beri tapu tahsis belgeleri dağıtılan 800 vatandaşımızın sorunları çözülürken hemşehrilerimizin Türk aile yapısına uygun, zemini sağlam bir bölgede kira öder gibi ev sahibi olmalarını arzu ettik. 2 bin 400 Konutun inşa edileceği alanın içerisinde camii, ilköğretim okulu, yüzme havuzları ve sosyal tesisler bulunuyor.Bu doğrultuda projenin ilk etabı olan 27 Blok ve bin 540 daireden oluşuyor. Bunun yanında Merkez İlçelerimizde klimalı ,alçak tabanlı ve engellilere uyumlu 123 araç, Ayvalık ta 82 araç, Burhaniye İlçemizde 28 Araç ve diğer ilçelerimizde 50 araç olmak üzere Toplamda 283 yeni Toplu Taşıma Aracını Balıkesir'imize kazandırmış olduk"

2015 yılında kırsal mahallelerde 380 kilometre sathi kaplama asfalt yaptıklarını söyleyen Başkan Uğur; "Ayrıca 150 kilometre stabilize yol ve 30 kilometre sıcak asfalt yapılmıştır. Tüm bu hizmetlerimize ek olarak 33 bin tonluk yama malzemesini yollarımızın bakımı için kullanmış olduk. Yine aynı şekilde Fırıntaş Bünyemizde vatandaşlarımızın daha kaliteli ve daha yüksek sağlık standardına sahip ekmek tüketmelerini temin etmek için makine ve tesisleşme ile ilgili 11 binlik bu yatırımımızla ilgili test üretimi Şubat ayı içinde başlayacaktır. Tüm bunların yanında yine Büyükşehir Belediyemiz tarafından 3 milyon 683 bin TL bedelle ihalesi gerçekleştirilen ve Susurluk İlçemizde yapımı devam eden 300 metrelik Buzağılık Köprüsü tamamlandığında 7 adet kırsal mahallemiz Susurluk ile daha rahat ulaşım imkanına kavuşmuş olacaklar. Bu köprümüzde önümüzdeki günlerde vatandaşlarımızın hizmetinde olacaktır. Yine Çamlıkta 730 bin metrekare rekreasyon alanı düzenlemesi içerisinde Bilim Merkezi, Hilal Minareli Camii, Tarih Sokağı, Kütüphane ve Sosyal Mekanların olduğu bir rekreasyon alanı düzenlemesi ile ilgili uygulama projeleri bitmiş olup 2016 Martında ihalesi gerçekleşecektir. Yine yeşile ve estetiğe değer veren bir Belediyecilik anlayışına sahip olmamız hasebiyle göreve geldiğimizden bugüne kadar Kent Estetiği Daire Başkanlığımız 7 bin 3 adet ağaç dikimi gerçekleştirdi. Toplamda 1 milyon 900 bin metrekare yeşil alanın bakımı yapılmıştır. 8 adet meydan düzenlemesi gerçekleştirilmiştir. Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığımız 2015 Yılı içerisinde çiftçimizin sütünü daha iyi şartlarda saklaması, rekabet şansını arttırarak sütünü daha iyi fiyata satması için kooperatifler kanalı ile 7 adet süt soğutma tankının dağıtımını gerçekleştirdi. Ayrıca Arıcılar Birliğine kayıtlı ve destekleme alan bin 102 adet bal üreticisine 6'şar adet olmak üzere toplamda 6 bin 612 adet "Polen Tuzaklı Ergonomik Kovan Altlığı dağıttık. Bu sayede arıcılarımız daha sağlıklı bal ve polen elde edebiliyorlar. Yine kırsal mahallelerimizdeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerimize kayıtlı çiftçilerimize Eylül 2015'de 5 adet yeni teknoloji selektör tohum temizleme ve ilaçlama makinesi hediye edildi. 2015'in İlkbahar döneminde Burhaniye de fırtına ve yağıştan zarar gören sera üreticilerimize yardım amacı ile 25 bin 277 metrekare sera naylonu hediye edildi. Aynı şekilde Büyükşehir Belediyemiz 822 bin 500 dekar alanda 11 milyon zeytin ağacının ilaçlaması yapılarak zeytin sineği ile mücadele başlatılmış oldu. 3 milyon 500 bin TL harcanan çalışmadan 20 bin 63 zeytin üreticisi fayda sağlamış oldu" şeklinde konuştu.

Şehir içindeki trafiği rahatlatmak ve otopark sorununa kalıcı çözüm üretmek için Robotik Otopark'ın önümüzdeki günlerde Balıkesir "de hizmete girmiş olacağını belirten Başkan Uğur, bu sayede çok küçük alanlara, çok büyük sayıda araç park edebileceğini söyledi. Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayvalık Cunda'da yeni yapılacak olan köprü sayesinde Ayvalık İç Körfezine temiz su sirkülasyonunu sağlamış olacağız. Böylelikle halkımızın da görüşlerini alarak Ayvalık'a yeni bir köprü inşa ederken, Ayvalık Körfezi artık daha temiz olacak. Aynı şekilde BADO Balıkesir Deniz Otobüslerini faaliyete geçirdik. Böylelikle Erdek'ten Marmara ve Avşa Adasında ilk deniz taksi seferlerini başlattık. Bu şekilde Adalar ve Erdek halkımızın deniz ulaşımı sağlanırken, deniz taksilerimiz günde 8 sefer yapacak şekilde vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur. Tüm bunların yanında Balıkesir Havalimanı Terminal İnşaatının uygulama projeleri hazır olup Yatırım Programına alınması ile ilgili Kalkınma Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam etmekte. Yine Hafif Raylı Sistemin TOKİ ile OSB arasında DDY ile düzenlenecek bir protokol neticesinde ortak işletme olarak kurulması ile ilgili fizibilite çalışması devam etmekte olup bu sayede Balıkesir'de ulaşım imkanları daha rahat ve konforlu hale gelecektir. Yine yeni Dünya Markası Otellerin ve sosyal alanların şehrimize kazandırılması ile ilgili çalışmalarımız sonuçlandı. Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaremiz tarafından Elektrik kesintilerinde; halkımıza suyun kesintisiz olarak verilebilmesi için 3 milyon 500 bin lira bedel ile 20 adet jeneratör alımı ve montajı gerçekleştirilmiştir"

Yağlı Güreşin Kalbi Balıkesir’de Attı

Yağlı Güreşin Kalbi Balıkesir’de Attı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim