• BIST 9645.02
  • Altın 2417.671
  • Dolar 32.5828
  • Euro 34.8268
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C

"Yabancı emlakçılar yılda 40 milyon dolar götürüyor"

"Yabancı emlakçılar yılda 40 milyon dolar götürüyor"
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, piyasadaki yabancı sermayeli emlak şirketleri nedeniyle Türkiye genelinde...

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, piyasadaki yabancı sermayeli emlak şirketleri nedeniyle Türkiye genelinde her yıl 40 milyon doların yurtdışına çıktığını söyledi. Bu nedenle yerli sermayeli emlak şirketlerinin kurumsallaşmasının şart olduğunu vurgulayan Güleroğlu, bu paranın ülkede kalması için eğitimli, mevzuatı bilen ve çıtayı yüksek tutan gayrimenkul danışmanlarına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Türkiye'de yıllık 40 milyon doların yabancı emlak şirketlerden dolayı yurt dışına gittiğine dikkat çeken Güleroğlu, "Bu para Türkiye'de kalabilir. Vatandaşların emlakçı seçerken yerli firmaları tercih etmesini tavsiye ediyoruz." dedi. 2010 yılında kendisinin yüzde 100 Türk sermayeli Binax Gayrimenkul şirketini hizmete açtığını, amacının Türk geleneklerine uygun ve Türk emlakçılığını ön plana çıkaran bir konsepti hayata geçirmek olduğunu dile getiren Güleroğlu, meslektaşlarına da kurumsallaşmaları çağrısında bulundu. Güleroğlu, "Türkiye'de yerli markaların ön plana çıkabileceği, kişilerin kendi markalarını oluşturabileceğini göstermemiz gerekiyor. Vatandaşlar da bu kurumsal kimlik içinde rahat bir şekilde alışverişini yapmaları sonucunda elde edilen gelirin yine Türkiye'de kalmasını hedefledik." diye konuştu.

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa da Güleroğlu'na destek verdi. Türkiye'de yerli emlak şirketlerinin sayısını artmasını isteyen Aşa, şunları kaydetti: "Türkiye'de toplanan paranın büyük kısma yurt dışına gidiyor. Halen Türkiye'de yüzde 65 bakir bir alan var. Pasta büyük ve bu pasta Türkiye'de kalsın. Ülke ekonomisine faydası olsun. Yabancı şirketler milyon dolarlar harcayıp, Türkiye'de birkaç tane ofis yaparken Mesut Güleroğlu, emlak komisyoncuları odasını kurmakla kalmayıp çok kısa bir zamanda sadece İzmir'de 9 tane şube açtı. Ayrıca şube sayısının artması yönünde talepler olması da başarıyı gösteriyor. İstanbul'a gelirse en büyük destekçisi biz olacağız. Yeter ki emlakçılık istenen kaliteli seviyeye ve hak ettiği yere gelsin. Bütün amacımız bu."

"MASA SANDALYE İLE EMLAKÇI OLMAZ"

Gayrimenkul danışmanlığının dünyanın en önemli mesleklerinden biri olduğuna işaret eden Aşa, "Emlakçı bir masa sandalye ve çantayla olmuyor. Kurumsallaşmak, eğitim ve disiplin, kendini devamlı geliştirmek çok önemli. Tapu mevzuatı, belediye mevzuatı, maliye mevzuatı ve hatta medeni kanuna kadar 16 tane kanuna hakim olunması gereken, yüzlerce genelge ve yönetmelikle idare edilen bir meslek. Kamuoyunda bilinenin aksine vasıf, eğitim isteyen bir meslek ve kelimenin tam anlamıyla kurumsallaşan bu işte başarılı olur." diye konuştu. Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim