• BIST 9524.59
  • Altın 2521.586
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.5645
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C

Yabancı bankalar Türkiye pazarı için sıraya girdi

Yabancı bankalar Türkiye pazarı için sıraya girdi
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, "Ayrıca şu anda sektöre girmek isteyen, başvuru yapmış, dosya almış birçok ülkeden çok önemli oyuncular var" diye konuştu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, küçük kalmış bankaların içeride satın almalarla daha büyük hale gelmek istediklerini belirterek, "Bunun yanında daha önce pazarımıza çok girmemiş ülkelerden çok büyük bankalar şu anda çalışmalarını sürdürüyorlar. Ciddi manada da bu alana girmek isteyen bankalar var. Şartları yerine getirdiklerinde Türkiye onlara önemli şekilde pazarı açmaya hazır" dedi. BDDK Başkanı Akben, AA Finans Masası'nın konuğu oldu. 

'ÇIKIYORUM' DİYEN YOK 

Yabancı bankaların Türkiye'deki faaliyetlerine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Akben, "Bize resmen 'sattım, çıkıyorum' diye başvuran banka yok şu anda. Sizin gibi basından biliyoruz" ifadelerini kullandı. Şu anda sektöre girmek isteyen, müracaat etmiş, dosya almış bir çok ülkeden önemli oyuncular bulunduğunu dile getiren Akben, şunları kaydetti: 

PAZARI AÇMAYA HAZIRIZ 

"Pazarımıza girmemiş ülkelerden çok büyük bankalar şu anda çalışmalarını sürdürüyorlar. Ciddi manada da bu alana girmek isteyen bankalar var. Şartları yerine getirdiklerinde Türkiye onlara önemli bir şekilde pazarı açmaya hazır. Herhalde bu insanlar boşuna buraya gelmek istemiyorlar."

BANK ASYA İÇİN SÜREÇ

Bank Asya sürecine de değinen Akben, "TMSF ile banka sahipleri, ortakları arasında görüşmeler sürdürülüyor. Bankanın satılması dahil, bankanın ortaklık yapısının değiştirilmesi dahil bir süreç var." dedi. BDDK Başkanı Akben, Bank Asya'daki ekonomik göstergelerin çok geri gittiğini belirterek, sıklıkla dillendirilen sermaye yeterlilik rasyosunun tek başına bir gösterge olmadığını vurguladı. 

TÜRKİYE İÇİN KIRILGANLIK AZALDI

BDDK Başkanı Akben, seçim döneminin ekonomiyi nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soru üzerine, hükümet kurulması ve seçim süreçlerinde genelde ekonomilerde dalgalanmalar oluştuğunu, yeni hükümet kurulana kadar volatilitenin arttığını ve belirsizlik ortamı olduğu düşünülerek çeşitli beklentilerin oluştuğunu ifade  etti. Türkiye'de son 10 yıl içerisinde bu tür ekonomik kırılganlıkların çok azaldığını vurgulayan Akben, "Bankacılık sektörü de bu olayları satın aldıkları için dün ne isek bugün de çok farklı değiliz. Güçlü bir bankacılık yapımız ve güçlü bir sermaye yeterliliğimiz var. Gelişmekte olan ülkelere, Avrupa ve  Amerika'ya baktığımızda onlara göre tabii ki bankacılık sektörü alanında önemli bir potansiyele sahibiz" dedi.  

KRİZLERDEN ÖNEMLİ DERSLER ÇIKARDIK

AKBEN, sektörün 2001 krizinden sonra bugüne kadar önemli dersler çıkardığını belirterek, yasal düzenlemeler, BDDK'nın kurulması ve bankaların ortaya koyduğu performansın önem arz ettiğini bildirdi. Akben ayrıca Son 1 yılda sektörün yüzde 20'nin üzerinde büyüme gerçekleştirdiğinin de altını çizdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim