• BIST 9524.59
  • Altın 2491.131
  • Dolar 32.5069
  • Euro 34.7136
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C

'Ya insanlar yürürken elektrik gelseydi?'

Projede çalışan test mühendisi, 'İnsanlar yürürken elektrikler gelmiş olsaydı yolcular yüksek akıma kapılıp ölmüş olurdu' iddiasında bulundu.
Marmaray'da bu sabah elektrik kesintisi yüzünden seferler durunca yolcular vagondan inerek yürümek zorunda kalmıştı. 
 
Marmaray'ın elektrik sistemini yapan ANEL'e bağlı taşeron firmada çalışan ve havalandırma fanlarını test eden makine mühendisi ise BirGün gazetesine yaptığı açıklamada “Sabahki elektrik kesintisi sırasında insanların yürüdüğü yere, hatta elektrik varken yüksek voltajlı elektrikten dolayı bizi sokmuyorlardı. İnsanlar orada yürürken elektrikler gelmiş olsaydı insanlar elektrik akımın kapılıp ölmüş olurdu. Büyük bir facianın eşiğinden dönülmüş“ iddiasında bulundu. 
 
Test mühendisi, “Bu arıza bize acil durum senaryolarının da işlevsiz kaldığını gösteriyor. Tüm İstanbul’da elektrikler kesilse bile elektriği sağlayacak sistem o testi geçememiş demek ki. Elektrikleri kesildiği zaman yangın çıkmış olsaydı da acil durum senaryolarının işlevsiz kalacağını gösteriyor bu arıza” diye konuştu. 
 
Projenin sinyalizasyon ve haberleşme sistemleri uzman baş mühendisliğinden 2008’de emekli Elektrik/Elektronik Yüksek Mühendisi Rıza Behçet Akcan ise, kendisinin haftalardır yaptığı uyarılarda işaret ettiği 15 sorundan birinin, daha ilk gün yaşandığını belirtti.
 
UYARILARIMIZ BUNLAR İÇİNDİ
 
BirGün'ün internet sitesindeki Rüya Yüksel imzalı habere göre Akcan, “Marmaray’ın elektrik enerjisi sistemi Türkiye’yi bir ağ gibi saran 380 bin ya da 154 bin voltluk indirici trafo merkezlerinden alınır. Bu merkezlerin birisi Gebze-Pendik arasında, bir tanesi Haydarpaşa, biri Yedikule biri de Çerkezköy hattı üzerindedir” diyerek Marmaray'ın buralardan enerji almadan açıldığına dikkat çekti. Akçan şunları kaydetti: Bahsettiğim 380 bin veya 154 bin beş yüz voltluk her iki sistem de Türkiye’nin iki ayrı enerji besleme ring sistemidir. Biri 154 bin, diğeri 380 bin olmak üzere Türkiye’yi çepeçevre dolaşır. Bunlardan enerji almak için de trafolardan istediğiniz gerilim değerine düşürüp almanız gerekir. Bu enerji sistemlerinden beslenmediğiniz takdirde de elektrik temin edilebilir ama böyle arızalar olur.
 
'BÜYÜK BİR HATADIR'
 
Akçan sözlerini şöyle sürdürdü: İstanbul’un içinde dolaşan ve İstanbul’a enerji temin eden orta gerilim enerji şebekesi 34 bin beş yüz voltluktur. Bu her sokağa yakın yerlerden geçer, her mahallede bir veya iki tane trafo merkezleri bulunur. Buralardan evlere enerji temin edilir. Marmaray 25 bin volt kullanır. 34 bin beş yüz voltluk herhangi bir şebekeden kabloyla alınır. Geçici ve özel olarak yaptırılmış transformatörle 34 bin beş yüz volt 25 bin volta indirilir. Bu indirilmiş gerilim Marmaray sistemine, daha doğrusu tünel bölgesi sistemine verilir. Bu bir veya iki yerden yapılmalıdır. 1 yerden yapıldığı duyumunu aldım. Böyle bir enerji besleme sistemi ile böyle bir demiryolu, kitle ulaşım sistemi çalıştırılamaz. Bu büyük bir hatadır. Mühendisliğe ihanettir. Arkadaşlarım nasıl razı oluyorlar bilemiyorum. Uyarılarım tek tek çıkmaya başladı.”
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim