• BIST 9136.05
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.3675
  • Euro 34.9483
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Windows 10’da merak edilenler

Windows 10’da merak edilenler
Microsoft’un son ürünü Windows 10 sonunda piyasada. Özellikle Windows 8 ile yaşanan problemleri ortadan kaldırmayı amaçlayan bu yeni işletim sistem, bakalım beklediğimize değecek mi?

Performans ölçümlerini ilk olarak i5 işlemcili Surface Pro 3 ile gerçekleştirdik. Start Menu aracılığı ile bilgisayarınızda dolaşabilirsiniz. Bunları çok hızlı şekilde yapabiliyorsunuz. Geçişleri de oldukça hızlı.

Microsoft’un önümüzdeki günlerde ise bazı uygulamalara Windows 10 için güncelleme yapması gerekli. Henüzçok yeni olan bu işletim sistemi bazı eski uygulamalarla çalışmada problem yaşayabiliyor. Fakat genel anlamda işletim sistemi çok verimli çalışıyor.

Henüz Windows 10’un final versiyonunu bilgisayarda test edemedik. Sistem  gereksinimlerine baktığımızda ise minimum 4 GB Ram ve Celeron işlemciye ihtiyaç duyuyor. Bu gereksinimler Windows 8 ile aynı. Buradan yola çıkarsak i3 işlemcili ve 4 GB Ram’li bir bilgisayar ile performans sıkıntısı yaşamazsınız.

Cortana

Windows 10’dan gelen Cortana atağına Apple’dan henüz bir tepki gelmedi. Cortana’yı daha önce Windows Phone’larda görmüştük. Hızlı tepki veren bu kişisel asistan Windows 10 ile masaüstünde de gayet verimli çalışmya devam ediyor.

Cortana’yı sesle kontrol edebiliyorsunuz. Fakat gürültülü ortamda sesli komut konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Sesli komut, Google Now ile birlikte çalışıyor. Yaptığınız aramaları Bing üzerinden gerçekleştirip yeni internet tarayıcısı Edge üzerinde gösteriyor.

Edge

Herkesin hayatının bir döneminde Windows Explorer kullandığı karanlık bir dönem vardır. Microsoft bunu unutturmak için Windows 10’da yeni internet tarayıcısı olarak Edge’i sunuyor.

Peki iyi mi? Edge kesinlikle çok başarılı. Windows Explorer’ın kötü ününü ortadan kalıdıracak gibi. Chrome veSafari’yi kıskandıracak kadar başarılı performans sunuyor.

Edge’te arka planıı aydınlık veya karanlık olarak ayarlayabiliyorsunuz. Reader Modu’nda kişi web sayfasında okumak istediklerini diğer yazılardan etkilenmeden okuyabilmesini sağlıyor.

Windows 10 Tablet

Windows 10’un tablet sürümü sayesinde iPad’e ciddi rakip olacak. testimiz sırasında Surface Pro 3 ile deneyimledik.

Yeni tablet arayüzünde Başlat Menüsü bulunuyor. Uygulamaları istediğiniz gibi sıralayabilir veya gruplayabilirsiniz. Uygulamanın üzerine uzun süre basarsanız uygulamayı silmenizi sağlıyor.

Uygulamaların ekranda kapladığı ebat Windows 8’e göre daha küçük. Bu büyüklük parmaklarınızı zorlamayacak boyutlarda.

Çoklu sayfa çalışma konusunda ise Windows 10 Tablet istenilen performansı sergilemeyi başarıyor. Fakat Windows 8’de olan ve sol elle açılan menü burada da olsa güzel olurdu.

Windows 10 Masaüstü

Windows 8 ile yaşanan kötü deneyim Windows 10 ile ortadan kaybolmuşa benziyor. Başlat Menü’sünün geri gelmesi en büyük yeniliklerden biri. Daha önce Windows 7 kullanan birine tanıdık gelecektir.

Yeni olarak Tiles menü var. Burada uygulamalarınızı düzenleyip kolayca ulaşmanıza olanak sağlıyor. Böylelikle işletim sisteminiz İsviçre Çakısı gibi çok fonksiyonlu hale geliyor.

Uygulamalar

Microsoft, Apple ve Google’a göre uygulama açısından geri kalıyordu. Yeni işletim sistemi ile birlikte uygulamalardaki artış gözle görülür hale geldi. Fakat diğer işletim sistemlerinin uygulamalarının sayıca gerisinde kalıyor.

Karar

 

Windows 7’den sonra çıkan Windows 8 bekleneni vermekten çok uzak kalmıştı. Kullanım alışkanlıklarını değiştiren Windows 8’den sonra Windows 10 kullanıcıların eski günlerdeki deneyimlerine uygun olacak.

Microsoft ilk kez masaütünde işletim sistemi olarak Apple’ı zorlayacak konuma geldi. Siri’nin masaüstü versiyonunun olmaması Cortana’yı güçlü hale getiriyor. Ayrıca Xbox ve tabletlerde de kullanılabilir olması cihazlar arasındaki bağlantıyı güçlendiriyor.

Özetle Windows 10, uygulama eksiği dışında beklediğimize değdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim