• BIST 9456.54
  • Altın 2497.51
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.7825
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Washington havaalanında kar yağsa da uçuşların yüzde 90’nı aksamıyor

Washington havaalanında kar yağsa da uçuşların yüzde 90’nı aksamıyor
ABD'nin başkenti Washington'daki Uluslararası Dulles Havalimanı Kar Temizleme Operasyonu Yöneticisi Steve Settle, 20 santimetreyi bulan kar yağışında bile...

ABD'nin başkenti Washington'daki Uluslararası Dulles Havalimanı Kar Temizleme Operasyonu Yöneticisi Steve Settle, 20 santimetreyi bulan kar yağışında bile havalimanındaki uçuşların yüzde 90'ının aksamadığını söyledi.

Hemen hemen her yıl bir kar fırtınasına maruz kalan ABD'de, özellikle havalimanlarında kar temizleme çalışmalarına büyük önem veriliyor. Federal Havacılık İdaresi kar temizleme yönetmeliğine göre havalimanlarının kullanacağı ekipmanlar ve kimyasal maddelerin belli bir standardı karşılaması gerekiyor. Havalimanlarının elindeki ekipmanların kısa süre içinde tüm pist ve bağlantı yollarını (taksi yolları) temizleyecek kapistede olması istenirken, yeterli olunmayan durumlarda kar temizleme hizmeti veren özel şirketlerle de çalışılmasına müsaade ediyor.

Başkent Washington'un en önemli havalimanının kar temizleme sorumlusu Steve Settle, Dulles Havalimanı'ndaki kar temizleme çalışmalarının nasıl yürütüldüğünü Cihan Haber Ajansı'na anlattı. Amerikan Havalimanları Yöneticileri Birliği üyesi de olan Settle, kar yağışlarında temizlik faaliyetlerini etkileyen iki unsurun olduğunu bunlardan birinin saatlik yağış miktarı diğerinin ise yağmakta olan karın ağırlığı olduğunu söyledi.

Settle, "Ortalama bir kar yağışı saatlik 1,3 santimdir. Bu problem değil. Bir diğer faktör karın ağırlığı. Metreküpte 280 gram ilâ 420 gram ortalama bir kardır. Eğer bu rakam 550 ilâ 700 grama yükselirse bu çalışmalarımızı yavaşlatabiliyor. Çünkü ekipmanlarınız daha yüksek oranda kar taşıyamıyor." dedi.

KAR YAĞMADAN 2 SAAT ÖNCE TÜM HAZIRLIKLAR BİTER

Dulles Havalima'nında yaklaşık 15 araçlık ekipmanları ile tüm hazırlıklarını kar yağmadan 2 saat önce yaptıklarını belirten Settle, "Havalimanlarında uygulanan "Buzlanmayı Engelleme Programı" doğrultusunda 100 metrekareye 2 litre kimyasal madde döküyoruz. Bunu piste, uçakları terminale bağlayan taksi yolları, uçak park alanlarının da bir kısmına döküyoruz." şeklinde konuştu.

Settle, uçak pisti ve taksi yollarının birincil öncelikleri olduğunu söyledi. Havalimanının yoğun olduğu saatlerde sadece pisti 15 dakikadan az bir zamanda temizlediklerini belirten Settle, "Çünkü uçaklar 1,3 cm in üzerine bir karda iniş yapamazlar." dedi. Buzlu karın yağması durumunda çalışmalarının yavaşlayabileceğini kaydetti.

Karı rüzgarın ters yönüne toparlamaya da özel önem verdiklerini kaydeden Settle, "Washington bölgesinde dolayısıyla Dulles'ta rüzgarlar genelde kuzeybatıdan geliyor. Biz de karı çoğunlukla doğuya doğru temizliyoruz. Esen bir rüzgarda temizlenen karı tekrar pistin üzerinde görmek istemeyiz. Bir çeşit rüzgarla dans diyebilirsiniz. Rüzgara göre bazen yan yolları bazen de pisti önce temizliyoruz." ifadesini kullandı.

UÇUŞ İPTALİNE UÇAK FİRMALARI KARAR VERİYOR

Dulles'ta 4 uçak pistlerinin bulunduğunu belirten Settle, kar yağışının ortalamanın çok üzerinde yağmasının durumunda aktif pist sayısını 2'ye düşürdüklerini belirtti. Geçtiğimiz yıl 20 santimetre'nin üzerinde kar yağışında Dulles'ta uçuşlarının yüzde 90'ını zamanında gerçekleştiğini vurguladı.

Terminalin kapılarının olduğu bölgelerin temizlenmesi için ise özel firmalarla anlaştıklarını ve o bölgeleri yüklenici firmaların temizlediğini kaydeden Settle, uçakların iptal edilmesinin kendilerinin değil uçak firmalarının kararı olduğunu vurguladı.

Washington havaalanında kar yağsa da uçuşların yüzde 90’nı aksamıyor

Washington havaalanında kar yağsa da uçuşların yüzde 90’nı aksamıyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim