• BIST 109.745
  • Altın 143,907
  • Dolar 3,4795
  • Euro 4,1022
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 27 °C

Vitamin deposu otlar önemli besin kaynağı

Doğada kendiliğinden yetişen otların sağlık açısından faydaları…
Doğada kendiliğinden yetişen ve Anadolu'da yaygın olarak tüketilen birçok ot, E, A, C, B2 ve B6 vitaminleri bakımından oldukça zengin. Doğada kendiliğinden yetişen madımak, ebegümeci, kuzukulağı, ısırgan otu ve yemlik gibi otların tam bir vitamin deposu olduğu belirten uzmanlar, uygun koşullarda tüketilmesinin sağlık için oldukça yararlı olacağı tavsiyesinde bulunuyorlar.
 
Doç. Dr. Nurten Budak, bu otların vitaminlerin yanı sıra demir ve kalsiyum mineralleri bakımından da zengin bir içeriğe sahip olduğunu kaydederek şu bilgileri verdi:
 
"Doğada kendiliğinden yetişen madımak, ebegümeci, kuzukulağı, ısırgan otu ve yemlik gibi otlar E, A, C, B2 ve B6 vitaminleri, demir ve kalsiyum mineralleri bakımından oldukça zengindir. Bu vitamin ve minerallerin yetersizliği kansızlık, cilt bozuklukları, sindirim ve sinir sistemi bozukluklarına neden olabilmektedir. Bu nedenle doğada bol bulunan bu otların tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Bu otlar içeriklerindeki vitamin ve mineraller ile çeşitli hastalıklara, ilaçlara, bazı kimyasal maddelere ve hava kirliliğine karşı vücudun direncini artırırlar, ısı değişimlerine karşı vücudu korurlar. Böylece vücudun savunma mekanizmaları güçlendirilmiş olur."
 
Hamile ve anneler için de önemli besin kaynağı
 
Otların içeriklerinde bulunan A vitamininin depolanabilme özelliğine sahip olduğunu da belirten Budak, A vitaminlerinin bitkilerde bulunan karatoneidlerin depolanarak vücutta uzun süre kullanıldığını ve bu vitaminlerin hücreleri koruyucu özelliği olduğunu söyledi.
 
Otların içeriğinde bulunan folik asitlerin ise gebe ve anneler için daha büyük önem taşıdığını ifade eden Budak, "Otların içeriğinde bulunan folik asit de beslenme açısından oldukça önemli bir vitamin çeşididir. Gebeler ve anneler diğer insanlara göre günlük olarak daha fazla folik asit tüketmelidirler. Bu açıdan otlar, gebeler ve anneler için de önemli bir besin kaynağıdır" diye konuştu.
 
Bu otlar nasıl tüketilmeli?
 
Doğadan toplanan otların tüketilmeden önce temizliğinin iyi şekilde yapılması gerektiğine dikkati çeken Budak, şöyle devam etti:
 
"Otların içeriğindeki folik asit ve C vitamini suda erime özelliğine sahiptir. Bu nedenle pişirilerek yenecekse otların pişirme suları dökülmemelidir. Bu otların ıspanak gibi yemeği yapılabilmesine rağmen daha çok taze olarak tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Taze tüketimin yanı sıra ısırgan otunun böreği, madımağın bulgurlu yemeği veya kuzukulağının salatası yapılabilmektedir. Bu otların kurutularak yenmesini tavsiye etmiyoruz."
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İnternet diyetleri sağlığınızdan edebilir24 Ağustos 2017 Perşembe 09:58
  • Kasaplar Odası dışında kıyma çekimi BİMER’e şikayet edilecek24 Ağustos 2017 Perşembe 09:43
  • Eti dinlendirdikten sonra tüketin24 Ağustos 2017 Perşembe 09:33
  • Ceylanpınar’daki Lokantalara Sıkı Denetim23 Ağustos 2017 Çarşamba 19:38
  • Müdür Şimşek’ten kurban kesimi açıklaması23 Ağustos 2017 Çarşamba 18:23
  • Serik’te bayram öncesi gıda denetimi23 Ağustos 2017 Çarşamba 17:53
  • BEÜ’den karaciğer nakli için ilk adım23 Ağustos 2017 Çarşamba 17:28
  • Boynu ağrıyan kadın ölümden döndü23 Ağustos 2017 Çarşamba 16:23
  • 112, sapıklardan muzdarip23 Ağustos 2017 Çarşamba 16:08
  • Kepez zabıtasından bayram denetimi23 Ağustos 2017 Çarşamba 15:58
  • ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48 | Faks : 0212 293 75 49 | Haber Scripti: CM Bilişim