• BIST 9008.98
  • Altın 2281.224
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.049
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Vergili’den Cidde’ye 100 Milyon Dolarlık Metal Fabrikası

Vergili’den Cidde’ye 100 Milyon Dolarlık Metal Fabrikası
Türkiye-Suudi Arabistan İş Fırsatları Forumu'nda Türk ve Suudi firmaları arasında yeni işbirliklerine imza atıldı.

Türkiye-Suudi Arabistan İş Fırsatları Forumu'nda Türk ve Suudi firmaları arasında yeni işbirliklerine imza atıldı.

Forumda, MÜSİAD ile Mekke Ticaret Odası arasında işbirliği anlaşması ve 20 firma arasında inşaat, enerji, tıbbi malzeme, ilaç, gayrimenkul, sermaye piyasası girişimleri alanlarında da karşılıklı yatırım ve işbirliği anlaşmaları imzalandı.Suudi firmalarıyla işbirliği anlaşması imzalayan Türk şirketlerden biri olan Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili'nin sahibi olduğu VE-CA şirketi de Cidde'de 100 milyon dolarlık metal üretim fabrikası kuracak.

Türkiye-Suudi Arabistan İş Fırsatları Forumu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Suudi Arabistan Krallığı Sanayi ve Ticaret Bakanı Taufiq Bin Fawzan Al Rabiah, DEİK Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir ve DEİK Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Eş Başkanı Mazan Rajab'ın katılımları ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleşti.

Forumda açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Suudi Arabistan'ı hem Körfez Bölgesinde, hem de dünyada en büyük iş ortaklarından bir olarak gördüklerine dikkat çekti. İslam İşbirliği Liderler Zirvesi gibi üst düzeyde gerçekleştirilen bu ziyaretlerin sayısı artıkça ülkelerin refahının artacağını belirten Elitaş, iki ülke halkına istihdam sağlamak adına önemli bir çaba olduğunu belirtti. Fakirliğin hiçbir ülkenin kaderi olmadığına vurgu yapan Elitaş, üçüncü ülkelerde üstlenilecek ortak projeler ile istihdam sağlanması gerektiğini söyledi. Ekonomi Bakanı Elitaş, 2015'te Suudi Arabistan ile ticaret hacmimizin istenen seviyenin altında olduğunu belirterek "Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri ile Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmalıdır. Türkiye müzakere masasına oturmaya hazır. Ülkeler arasındaki yatırım rakamlarının artırılmalıdır." dedi.

100 MİLYON DOLARLIK METAL FABRİKASI

Türkiye'de demir-çelik denilince akla ilk gelen şehir olan Karabük'ün Belediye Başkanı Rafet Vergili'nin son dönemde yurtdışında imzaladığı yatırım anlaşmaları dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz günlerde DEMORA Şirketi ile Azerbaycan'da bir ferro silis tesisinin yapımı anlaşmasını imzalayan Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, bu kez de Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde bir metal üretim fabrikası için yeni bir anlaşma imzaladı. AL BASSAM Group Yönetim Kurulu Başkanı Ziad Al Bassam ile VE-CA Group Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Vergili arasında, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş huzurunda imzalanan anlaşma ile hayata geçecek tesis Türk-Suudi ortaklığında olacak ve yaklaşık 100 milyon dolara mal olacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karabük Belediye Başkanı ve VE-CA Group Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Vergili, "Firmalarımız aracılığıyla uzun süredir Orta Asya ve Arap ülkeleri başta olmak üzere dünyanın değişik ülkelerinde yatırımlar yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde imzaladığımız anlaşma ile DEMORA firmamız aracılığıyla Azerbaycan'da bir ferro silis tesisi kuracağız. Bu tesisin yalnızca yapımını üstleneceğiz ve işletmesi Azeri kardeşlerimizde olacak. Cidde'de kuracağımız tesisin imalatı bizim kendi mühendislerimiz ve ustalarımız tarafından yapılacak ve ayrıca işletmesinde de ortak olacağız, hepimize hayırlı olsun" dedi

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, aynı tesisin temellerini 2009 yılında Çankırı'nın Kurşunlu ilçesinde atmış, ilerleyen dönemde üretime başlamış ancak daha sonra fabrikanın hazine arazisi olan yerinin iptali nedeniyle yaklaşık 100 milyon dolarlık tesisi sökmek zorunda kalmıştı.

Vergili’den Cidde’ye 100 Milyon Dolarlık Metal Fabrikası

Vergili’den Cidde’ye 100 Milyon Dolarlık Metal Fabrikası

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim