• BIST 8718.11
  • Altın 2244.816
  • Dolar 32.3308
  • Euro 35.1735
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Venedik Kruvaziyer Limanı da Global zincirine katıldı

Venedik Kruvaziyer Limanı da Global zincirine katıldı
Global Liman İşletmeleri’nin, Venezia Terminal Passeggeri S.p.A. hisselerinin dolaylı alımına ilişkin yürüttüğü süreç başarıyla sonuçlandı. Bu hisse devri ile Global Liman İşletmeleri, operasyonel liman hinterlandını 8 ülkede 11 kruvaziyer limana çıkardı.

Global Liman İşletmeleri A.Ş., Costa Crociere S.p.A, MSC Cruises S.A. ve Royal Caribbean Cruises Ltd. tarafından %25’lik eşit paylarla kurulan uluslararası konsorsiyum Venezia Investimenti S.r.l.’nin (VI), Venedik Kruvaziyer Limanı’nda dolaylı hisse alımına yönelik ilk önemli adımını 24 Mart’ta atmıştı. Uluslararası konsorsiyum, Venedik Kruvaziyer Limanını işleten Venezia Terminal Passeggeri S.p.A.'nin hisselerinin %53'üne sahip olan APV Investmenti S.p.A'nın hisselerinin %65,98'inin satışına ilişkin ihaleye, bağlayıcı bir teklif vermişti.

Konuya ilişkin GLİ’nin %89,16’lık hissesine sahip Global Yatırım Holding (GYH) tarafından KAP’a yapılan 10 Mayıs 2016 tarihli özel durum açıklamasında; “APVS’in diğer ortağı Venetto Sviluppo (VS) tarafından, bu işleme yönelik ‘ön alım hakkı’nın kullanıldığı” belirtilmişti. Ayrıca VS’nin bu şekilde sahibi olacağı APVS hisselerinin %48'inin, VI’ye satışı için bir ön anlaşma imzalandığı da açıklanmıştı.

Yine GYH tarafından KAP’a yapılan özel durum açıklamasında da; VTP hisselerinin %22,18'ine sahip Finpax S.r.l.'nin (Finpax) sermayesinin %85,85'ini temsil eden hisselerinin VI'ya devir işlemlerinin tamamlandığı” açıklanmıştı. Devir sonucunda Global Liman İşletmeleri’nin üyesi olduğu uluslararası konsorsiyum, VTP'nin hisselerinin %22,18'ine sahip olan Finpax'ın hakim hissedarı haline gelmişti.

Global Yatırım Holding’den yapılan konuya ilişkin son açıklamada ise; “VS’nin APVS hisselerinin satışına ilişkin ön alım sürecini tamamlamasının ardından sahip olduğu APVS hisselerinin 48%’inin, VI'ya devir işlemlerinin tamamlandığı belirtildi.

Devir sonucunda, Global Liman İşletmeleri’nin üyesi olduğu uluslararası konsorsiyum VI, daha önce devraldığı Finpax hisseleri ile birlikte VTP’nin dolaylı şekilde %44,48’ine sahip hale geldi. Konsorsiyumun dört eşit üyesinden Global Liman İşletmeleri’nin VTP’deki hisseleri devralma işlemine ilişkin toplam satın alma bedelinin 7.665.760,47 Euro olduğu açıklandı. Hisse devirleri ile birlikte Global Yatırım Holding ve Global Liman İşletmeleri’nde Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Mehmet Kutman, VTP’nin Yönetim Kurulu’nda da yer alacak.

Ayrıca, VTP’nin 51% hissedarı olan VS’nin elindeki bu hisselerin bir kısmını ya da tamamını (%51'e kadar) VI’ya satması konusunda da opsiyon bulunuyor. Bu opsiyon, 15 Mayıs 2017 ve 15 Kasım 2018 tarihleri arasında kullanılabilir hale gelecek. Bu opsiyonla ilgili olarak Global Liman İşletmeleri’nin, konsorsiyumun diğer üyeleri gibi 4.873.715,52 Euro tutarında Banka Teminat Mektubu verdiği belirtildi.

Venedik Limanına ilişkin satın alma sürecinin dışında, Global Liman’ın İtalya'da bulunan Brindisi, Cagliari, Catania ve Ravenna Yolcu Limanlarını işleten şirketlerden hisse alımına ilişkin görüşmelere başladığı da açıklandı. 2015 yılında toplam yaklaşık 0,5 milyon yolcu ağırlayan bu dört İtalyan limanının, Venedik’ten sonra Global Liman’ın İtalya’daki varlığını genişletmesi bekleniyor.

Venedik Kruvaziyer Limanı’nı 2024 yılına kadar işletme imtiyazına sahip olan VTP şirketinin, limana yapılacak ilave yatırımlar karşılığında bu imtiyaz süresini uzatılabilme fırsatı da bulunuyor.

Global Yatırım Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Biz dünyanın en büyük kruvaziyer liman operatörü Global Liman İşletmeleri olarak Akdeniz ve Asya Pasifik’teki güçlü varlığımız ve 5,5 milyonu aşan yolcu sayımızla Akdeniz Pazar payının yaklaşık %20’sini sahibiz. Portföyümüze kattığımız Venedik ile yolcu sayısının önemli ölçüde artarak 7 milyonu aşmasını bekliyoruz. Böylece Global Liman İşletmeleri, operasyonel yapısını 8 ülkede 11 limana çıkararak bu alandaki liderliğini daha da pekiştirmiş oldu” açıklamasında bulundu.

Global Liman İşletmeleri CEO’su Emre Sayın, “Venedik Kruvaziyer Limanı yaklaşık 1,4 milyon ana liman yolcu sayısı ile yine genişleyen portföyümüzde bulunan Barselona Kruvaziyer Limanı’nı kısmen aşarak Akdeniz’deki ‘1 Numaralı’ ana liman olma özelliğini taşıyor. Dolayısıyla, Venedik hem şehir hem de kruvaziyer limanı olarak önceliklerimiz arasında yer alıyor. Akdeniz’deki en büyük ana liman olarak, Venedik’in sinerji yaratarak kruvaziyer liman portföyümüze önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” sözleri ile Venedik’in önemine değindi.

Yıllık 1.6 milyon kruvaziyer yolcu trafiği

Toplam 260.000m²’yi aşkın bir alana kurulu Venezia Terminal Passeggeri S.p.A.(VTP), 47.267 m²büyüklüğündeki Marittima, S.Basilio ve Rivadei Sette Martiri terminallerinde faaliyet gösteriyor. Terminaller, sadece Venedik’in kendine has yapısı nedeniyle değil, lokasyon itibari ile şehre ve Venedik'i çevreleyen tüm turistik yerlere kolay ulaşım sağlayan konumu açısından da stratejik ve önemli bir pozisyonda bulunuyor.

Coğrafi konumu ve Avrupa’nın geri kalanıyla iyi bağlantıları sayesinde Venedik Kruvaziyer Limanı, yıllık yaklaşık 1.6 milyonluk yolcu trafiği ile “Avrupa’nın en önemli ana limanları” arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim