• BIST 9079.97
  • Altın 2307.524
  • Dolar 32.3445
  • Euro 35.0629
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Veli Ağbaba: Türkiye'nin dış politikası bataklığa saplandı

Veli Ağbaba: Türkiye'nin dış politikası bataklığa saplandı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, hükümetin Ortadoğu'da Türkiye'yi bir bataklığın içine soktuğunu söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, hükümetin Ortadoğu'da Türkiye'yi bir bataklığın içine soktuğunu söyledi.

Ağbaba, Malatya Ticaret Borsası'nı ziyaretinde yaptığı açıklamada, iktidarın dış politikadaki tavırlarını eleştirdi. Parti olarak 5 yıl önce yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığını vurgulaya CHP Genel Başkan Yardımcısı, hükümetin izlediği politikalarla Ortadoğu'da büyük bir çıkmaz içine girdiğini ifade etti.

Rusya ile yaşanan uçak krizine de değinen Veli Ağbaba, Türkiye'nin egemenlik haklarının kullanımı şeklindeki müdahalesini desteklediklerini ancak Putin'in hakarete varan ağır ithamlarının kabul edilebilir olmadığını vurguladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, Ortadoğu için önemli bir ülke. Maalesef bu bölgede konuşabildiğimiz bir ülke kalmadı. Son dönemde de Rusya ile sorun yaşıyoruz. Umarız bu sıkıntı aşılır. Şunu söylemek istiyoruz; Türkiye'nin egemenlik hakları, egemenlik haklarına karşı her türlü koruma tedbiri alınmalıdır. Uçak düşürüldükten sonra "ülkenin sınırları ihlal edilmişse uçak düşürülmesi normaldir" demiştik. Ancak uçak olayında ilk günler izlenen politika ile son dönemde izlenen politikanın tezat oluşturduğunu görüyoruz. Hele hele Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hakarete varan sözleri kabul edilir değil. Her ne kadar muhalefet partisi olsak da bunu belirtmek istiyoruz. Her zaman dik durduğunu iddia eden hükümet bu konuda süt dökmüş kedi gibi ses çıkarmıyor. Putin'in meydan okumalarına ses çıkarmıyor, duymazdan ve görmezden geliyor. Putin'in söylediklerini kınıyoruz. Ama hükümetin de bu konudaki tavrını da bilmek istiyoruz. O kadar aciz duruma geldik ki maalesef bir taraftan Musul'a asker gönderip, ardından "Hiç kimse bu askerleri geri çekemez" diyoruz, Obama'dan telefon geliyor askerleri çekmek durumunda kalıyoruz. Bir devlet ciddiyetinden uzak, yönetme kabiliyetini kaybetmiş bir hükümetle karşı karşıyayız"

Türkiye'nin akılcı bir yönetimle bölgede yeniden istikrar ve barışı temsil eden bir ülke konumuna gelmesi gerektiğinin altını çizen Veli Ağbaba, "Umarız Türkiye bu durumdan bir ders alır. Geçmişte olduğu gibi mezhep politikası gütmeyen, Ortadoğu'da barışı ve istikrarı temsil eden bir ülke konumuna gelmesini temenni ediyoruz. Parti olarak bu görüşlerimizi her yerde söylüyoruz. Maalesef Türkiye CHP'nin 5 yıl önceki söylediği yere geldi. Ülke bataklığın içine girdi. Yanı başımızdaki ateş içimize düşmüş durumda. Umarım Türkiye bundan çok fazla etkilenmez." diye konuştu.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey de yaşanan uçak krizinden dolayı kayısı ihracatının bu ay biraz etkilenebileceğini söyledi. Özbey, şunları ifade etti: "Bunun ardından kayısı ne kadar etkilenir konusu gündeme gelmişti. Malatyalı ihracatçılarımız bu konuda çalışma yaptılar. En azından Rusya tarafından oluşabilecek sıkıntıyı başka pazarlardan gidermeyi planlamışlardı. Geçen de baktık 7-8 bin ton civarında ihracatımız oldu. Fakat bu ay belki biraz azalma olabilir gibi gözüküyor. 1 Ocak itibarıyla buna da bakacağız. Azalma fazla olmadan bu badireyi de atlatacağız."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim