• BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C

Vatikan'dan bir yıllık kürtaj kararı

Vatikan'dan bir yıllık kürtaj kararı
Papa Francesco, dünyanın her yerindeki Katolik rahiplere kürtaj yaptıran kadınları bir yıl boyunca affetme yetkisi verdi.

Af, Katolik Kilisesi'nde günahların affedildiği kutsal yıl olan "jübile yılı" çerçevesinde yapılacak.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Papa, 8 Aralık'ta başlayacak olan "Olağanüstü Merhamet Jübilesi" adlı etkinliğin öncesinde, bu yılın organizasyonundan sorumlu Monsenyör Rino Fisichella'ya bir mektup yazarak, "Merhamet Jübile Yılı hiç kimseyi dışlamayacak" dedi.

Vatikan tarafından yedi dilde yayımlanan mektupta Papa, kürtaj konusunda şu ifadeleri kullandı:

"Zamanımızın en büyük sorunlarından biri de elbette hayatla olan ilişkinin değişmiş olmasıdır. Çok yaygın olan bir zihniyet, yeni bir canın kabul edilmesi konusundaki kişisel ve toplumsal duyarlılığın kaybolmasına yol açmıştır. Kürtaj dramı kimileri tarafından yüzeysel bir farkındalıkla tecrübe ediliyor, böylesine bir eylemin içerdiği büyük zararın farkına varmıyorlar.

"Öte yandan kimileri ise bu anı bir yenilgi olarak yaşasa da başka bir seçeneklerinin olmadığına inanıyor. Kürtaja başvuran tüm kadınları düşünüyorum. Onları bu karara götüren baskıların farkındayım. Bunun varoluşsal ve ahlaki bir dram olduğunu biliyorum. Bu cefalı ve acılı kararın yarasını kalplerinde taşıyan çok sayıda kadınla tanıştım.

"Pişman olanlardan, özellikle de Tanrı'nın mutabakatına erişmek için samimi bir yürekle günah çıkarmaya gelenlerden, Tanrı'nın merhameti esirgenemez. Bu yüzden de Jübile Yılı şerefine tüm rahiplere, kürtaj yaptırıp da pişmanlıkla af dileyenlerin günahını bağışlama yetkisi vermeye karar verdim".

Kürtajın aforozla cezalandırılan büyük bir günah kabul edildiği Katolik Kilisesi'nde normal şartlarda yalnızca, üst düzey din adamları olan piskoposlar ya da piskoposların özel yetki verdiği din adamları kürtajı affedebiliyor.

Papa, jübile yılı için yazdığı mektupta ayrıca hapishanelerdeki mahkûmların da cezaevindeki şapellerde dua ederek günahlarından arınabileceğini belirtti.

Katolik Kilisesi'nde "jübile yılı" kutlaması geleneği 1300 yılına kadar gidiyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim