• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 26 °C

Vatandaşlar Sur'daki Evlerini Aylar Sonra Gördüler

Vatandaşlar Sur'daki Evlerini Aylar Sonra Gördüler
Diyarbakır Sur'da oturan vatandaşlar aylar sonra evlerini gördü. Güvenlik güçlerinin eşliğinde evlerine gelen vatandaşlar hüzünlü anlar yaşadılar.

Diyarbakır'da PKK'ya yönelik operasyonların tamamlandığı ve 5 mahallesinde sokağa çıkma yasağı süren merkez Sur İlçesi'nin Fatihpaşa Mahallesi'nde oturan bazı vatandaşların, evlerini görmelerine ve eşyalarını almalarına izin verildi. Polisin eşlik edip içeriye girmelerinden önce patlayıcı araması yaptığı vatandaşlar, aylar sonra gördükleri evlerinde hüzün yaşadı.

KAYMAKAMLIĞA BAŞVURDULAR

Diyarbakır'ın 5 mahallesinde geçen 2 Aralık'tan itibaren sokağa çıkma yasağı süren merkez Sur İlçesi'nde Kaymakamlık, ilçede evlerini görmek ve eşyalarını taşımak isteyen vatandaşlardan dilekçeyle başvuru yapanları evlerine girmeye izin verdi. Dilekçeleri kabul edilen vatandaşlara kaymakamlık randevu vererek, daha önce oturdukları evlerine görevlilerle birlikte girebilecekleri bildirdi.

VATANDAŞTAN ÖNCE POLİS GİRİP BOMBA ARADI

Bugün Sur'un sokağa çıkma yasağı süren Fatihpaşa Mahallesi'nde daha önce oturan, ancak yaşanan terör olayları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan 12 vatandaşa bilgi verilerek evlerini görebilecekleri söylendi. Dabanoğlu Mahallesinde bulunan polis noktasına gelen ve isimleri listede bulunan 12 aile mensupları, yapılan kontrollerin ardından Fatihpaşa Mahallesi'ne götürüldü. Bomba imha uzmanlarının da eşlik ettiği aileler ile Sur Kaymakamlığına bağlı görevlilerle birlikte evlere girildi. Öncelikle polisin girdiği evlerde bomba uzmanı polisler tuzaklanmış bomba ihtimaline karşı aramalarını tamamladıktan sonra ev sahibi ile kaymakamlık görevlileri evde hasar tespit çalışması yaptı.

HASAR VE KAYIP EŞYALAR İÇİN TUTANAK TUTULDU

Görevliler, ev sahibi ile birlikte yapılan incelemelerde evde bulunan hasarlar, kayıp eşyalar da tutanaklara geçirildi. Evlerde sağlam bulunan eşyaların taşınmasına da izin verilirken, vatandaşlar bulabildikleri eşyalarını taşıdı. Sırtlarına yükledikleri eşyaları sokak aralarından getiren vatandaşlara yaşadıkları duruma tepki göstererek, evlerinde bir kaç parça eşya alabildiklerini söyledi.

"SOKAKLARA DÜŞTÜK, ORTALIKTA PERİŞAN OLDUK"

Evlerini görmek isteyen ancak içeri giremeyen vatandaşlarda yaşadıklarına tepki gösterdi. Bir vatandaş, "Biz kendi evimizde huzur içerisinde yaşıyorduk. Niye gelip bu bombaları yerleştirdiler. Çatışıyorsan git dağda çatış, şehirde ne işin var senin? Görün işte şehrin hali ortada, gelip bu şehre girmeselerdi, bu bombaları yerleştirilmesiydi. Kendisi de bomba patlatsa, benim evimin sağındaki ve solundaki ev gidecek, devlette gelip patlatsa yine sağımdaki solumdaki ev gidecek. Ne oldu? Olan fakir fukaraya oldu. Sokaklara düşmüşüz, ortalıkta perişan olmuşuz. Biz 13 nüfus bir evin içine sıkışmışız. Şimdi evimi görmek istiyorum, evim de göremiyorum" dedi.

"YILLARDIR YAPTIĞIM HER ŞEY EVDE KALDI"

Mahalledeki çocuklara Kuran dersi verdiğini ifade eden bir kadın, "Benim evim Kuran Kerim dolu, ben çocuklara ders veriyordum. Şimdi onları yırtabilirler, zarar verebilirler, bari bir kez izin versinler gidip bakayım. 22 yıllık evliyim kızımın çeyizi eşyalarım, yıllardır yaptığım her şey evde kaldı. Elbisemizi alamadan evden çıktık. Lütfen artık barış gelsin biz insanların ölmesini istemiyoruz" dedi. Yıllardır aynı mahallede oturduklarını vurgulayan vatandaşlar, mahalleden çıkmak istemediklerini dile getirdi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim