• BIST 9524.59
  • Altın 2492.323
  • Dolar 32.5526
  • Euro 34.6859
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Vatandaşın en önemli sorunları neler?

Vatandaşın en önemli sorunları neler?
TBMM'ye gelen şikayet dilekçelerine göre vatandaşın en önemli sorunları belli oldu. Vatandaş en çok eğitimde yaşanan yap-boz uygulamalarından şikayetçi...

TBMM’ye gelen şikâyetler, halkın üç temel sorununun ne olduğunu gözler önüne serdi. 
 
Meclis Dilekçe Komisyonu’na son bir yılda gönderilen 30 bin dilekçenin yüzde 31,81’i eğitimde yaşanan yap-boz ile ilgili. Sınav sisteminin sık sık değişmesi, devletin eğitim teşvikinde okullar arasında yaptığı ayrımcılık ve dershanelerin kapatılması vatandaşın çözüm talep ettiği konuların başında geliyor.

İkinci sırada, yüzde 10,79’luk oranla kişisel özgürlük ve hak talepleri için yazılan dilekçeler var. Memurların personel işlemleri ise yüzde 8,37’lik oranla üçüncü sırada. Dilekçe Komisyonu, halkın sıkça şikâyet ettiği konularla ilgili ‘alt komisyon’ kuruyor ve bu konularda raporlar hazırlayarak, Meclis Genel Kurulu’na sunuyor. Son yasama döneminde, 11 alt komisyon kuruldu. Bu komisyonlardan 10’u çalışmalarını tamamladı. Dersim olayları (1937-1938) ve sonrasında yaşananlar nedeniyle oluşan mağduriyetlerin giderilmesi talebini içeren dilekçelerle ilgili komisyon çalışmalarını bitiremedi. En çok dilekçe dershanelerin kapatılması konusundaki şikâyetlerle ilgili olmasına rağmen bu konuda bir alt komisyon kurulmaması ise dikkat çekti.

Meclis’e gönderilen dilekçeler Türkiye ’nin ‘asıl’ gündeminin ne olduğunu da ortaya koydu. Dershanelerin kapatılması, ortaöğretimde sık sık değişen sınav sistemi ve devletin eğitim teşvikinde okullar arasında ayrım yapması gibi konular, milyonlarca öğrenciyi ve ailelerini yakından ilgilendiriyor. Yaşadıkları sıkıntıları ilgili kurumlara duyuran ve çözülmesini isteyen vatandaşların öncelikli adreslerinden biri, yasama organı TBMM Dilekçe Komisyonu aracılığıyla, vatandaşlardan e-dilekçe ve posta yoluyla aldığı dilekçeleri inceleyen Meclis, sorunların çözümü için ilgili kurumlarla irtibata geçiyor ve vatandaşın sorunlarını çözmeye çalışıyor. 2011 yılında başlayan 24. Yasama Dönemi’nde bugüne kadar toplam 30 bin şikayet dilekçesi alan TBMM Dilekçe Komisyonu, vatandaşların sıkça şikayet ettikleri konularla ilgili ‘alt komisyonlar’ kuruyor ve bu konularda raporlar hazırlayarak, Meclis Genel Kurulu’na sunuyor. Son yasama döneminde, bugüne kadar 11 ayrı alt komisyon kuruldu.

Meclis’e yapılan başvurularda ilk sırayı eğitim alanındaki sorunlar oluşturdu. Bu yıl Meclis’ten geçen kanunla 2015 yılında kapatılması öngörülen ancak CHP’nin iptal başvurusuyla Anayasa Mahkemesi’ne götürdüğü ve henüz sonuçlanmayan dershaneler konusu, vatandaşın öncelikli gündem maddesiydi. Gelen şikayetlerin yaklaşık 3’te birinde vatandaşlar dershanelerin kapatılmamasını talep etti. Raporda, şikayet konuları özetle şöyle ifade edildi: “Söz konusu döneme ait dilekçe konularına bakıldığında; eğitim ve kültür hizmetleri, özellikle dershanelerin kapatılması ile ilgili şikâyetler (yüzde 31,81), kişisel özgürlük ve hak talepleri (yüzde 10,79), personel işlemleri (yüzde 8,37), milli savunma (yüzde 5,21), adalet ve güvenlik (yüzde 4,19),  iş talebi (yüzde 3,96),  sosyal güvenlik (yüzde 3,75), yükseköğretim (yüzde 3,73), kamu kurum ve kuruluşlarından şikâyet (yüzde 3,72), vatandaşlık hizmetleri (yüzde 3,07), mali konular (yüzde 1,88) olduğu görünmektedir.”

Meclis Dilekçe Komisyonu çok sayıda şikayet dilekçesi aldığı konularda bir alt komisyon kurarak konuyu detaylı şekilde araştırıyor ve raporlaştırarak Genel Kurul gündemine getiriyor. Son yasama döneminde 11 ayrı konuda alt komisyon kuruldu ve bu komisyonlardan 10’u çalışmalarını tamamladı. Dersim olayları (1937-1938) ve sonrasında yaşananlar nedeniyle oluşan mağduriyetlerin giderilmesi talebini içeren dilekçelere ilişkin kurulan alt komisyon ise çalışmalarını bitiremedi. Son bir yılda en çok dilekçe dershanelerin kapatılması konusundaki şikayetlerden oluşurken, bu konuda bir alt komisyon kurulmaması ise dikkat çekti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim