• BIST 9645.02
  • Altın 2411.726
  • Dolar 32.5804
  • Euro 34.7944
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Varis Hastalığının Belirtileri Neler? Varis Nedir Ve Tedavisi Var Mı?

Varis Hastalığının Belirtileri Neler? Varis Nedir Ve Tedavisi Var Mı?
Genellikle kadınlarda rastlanan Varis Hastalığı belirtileri nelerdir, Varis nedir, Varis tedavisi mümkün mü, varis nasıl oluşur... gibi Varis hastalığıyla ilgili bütün soruların cevabını buradan bulabilirsiniz.

En çok kadınlarda rastlanan hastalık Varis nedir, Varis Neden olur, Varisin Tedavisi Mümkün Mü, Varis geçer mi, Varisi olan hastalarda ne gibi sıkıntılar yaşanır, bacak varisleri neden oluşur, tüm soruların cevabı haberimizde. Varis kadınlarda daha çok rastlanır ve hem estetik hem de sağlık açısından bizleri bizleri üzen bir hastalıktır. Varis nedir? Varis nasıl oluşur? Damarlarımızda varis olduğunu nasıl anlarız? Varis nasıl geçer? Varisi olanlar neye dikkat etmelidir? Varis nasıl tedavi edilir? Tedavi olmazsak ne gibi sıkıntılar yaşarız? Varis nedir? Toplardamarların genişlemesine ve şişmesine varis denir. Genellikle, vücudun en fazla basınç altında kalan bölgesi olan bacakların alt kısımlarında görülen varis, yalnızca estetik açıdan değil, sağlık açısından da önlem almayı gerektirir.

Varisi olanlarda, gece kramplar yaşanır, bacaklarda kaşıntı, şişkinlik olur, ayakta kalınca ağrı başlar. Kadınların, hamilelik ve period dönemlerinde varislerle ilgili şikayetleri artar.En sık görülen varis çeşidi hiç şüphesiz bacak varisleri bu şekilde ön plana çıkmasında ise yerçekimi neden olduğu bilinmektedir. Tek yada her iki bacaktada olmak riski olan bir vakadır. Önceleri çok ince ve kırmızı damalar şeklinde (kılcal) olarak ortaya çıkar 1mm genişliğindedir. Sonrasında tedavi edilmemesi durumunda 3-4mm olup orta boy halini alır. Daha sonra ise 1-2cm boyutlarına ulaşıp kalın varis problemi haline gelmektedir. 

Bacak Varisleri Neden Olur?

Toplar damarların genişlemesi, uzayıp ve kıvrımlı bir hal alması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Her çapta toplar damar genişlemesi meydana gelir. Bu genişlemeler mm şeklinde ölçümlenerek hastalığın boyutu belirlenir. Buna 1mm en küçük kılcal, bir üstü 3-4mm retüküler ve kalın olarak sınıflandırılır.

Ailesel yatkınlık;En sık sebeptir,annesinde yada babasında varis olan bir kişide olma ihtimali % 90′dan fazladır. Ailesel olanlarda temel sorun kapakcık bozukluğudur.

Yaşam şekli ;Dinlenmeyi seven, yürümeyen, saatlerce televizyon izleyen, çok oturan kişilerde hastalığın görülme sıklığı daha yüksektir. Anlayacağınız mutlaka hareketli bir yaşam tarzı benimsemeliyiz. Günlük belirli periyorlarda yürümek bile yeterli olacaktır.

Meslek;Hareketsiz bir şekilde ayakta durmayı gerektiren berberlik, cerrahlık,öğretmenlik gibi mesleklerde bacaklar pompa görevini yapamadığından toplar damarlar daha çabuk genişler.

Derin toplar damarların tıkalı olması;Derin toplar damarlar tıkandığında yük yüzeyel damarlara bineceği için genişleme ortaya çıkar.Tedavi edilemeyen tek varis tipi budur

Cinsiyet;Kadınlık hormonu olan östrojen damarın dayanma gücünü azalttığı için hastalığa sebep olabilmektedir. Bu nedenle gebelik dönemi kadınlarda varis oldukça sık görülen bir hastalıktır. Bacak varisleri gibi vajinal varislerde görülmektedi.

Aşırı kilo;Toplar damar kanın geri dönüşünü güçleştirdiğinden şişmanlarda daha sık görülmektedir. Yukarda hareketli bir yaşam tarzı önerdik. Hareketli yaşam tarzı aynı zamanda fazla kiloyuda önleyecektir.

Bacak Varisleri Sınıflandırılması

Her varis hastasının tipi ve derecesi farklıdır. Aşağıda bunları tanıyacak hangisi daha tehlikeli, hangi durumda nasıl şikayetler ortaya çıkar detaylıca göreceğiz.

Kılcal Varis Telenjektazi ve Damar Çatlaması;Cilde çok yakın genişlemiş kılcal damarlardır. 0.1–1 mm arasında kırmızı ince görünümlüdür. Bacaklarda ve yüz bölgesinde görülür. Fiziksel rahatsızlık yapmazlar ama bacaklarda çirkin görünüme sebep olur. İlerleme ve büyüme süreci olduğu için orta ve kalın varis halini alırlar.

Orta Boy Varisler; Mavimsi 3-4 mm çapında görüntüsü olmaktadır. Çirkin görünümle beraber hastada ağrı, kıramp, sızlama ve yanma gibi şikayetler de yapar. Bu şekilde hastalığın tipinide anlamış olursunuz.

Kalın Varis; Çapı 4 mm nin üzerinde mavi mor bir görünümü vardır. Her iki cinste de yaygın bir şekilde görülür, ancak bayanlarda çok daha sık rastlanır. En fazla şikayet edilen tiptir. Varise bağlı iyileşmeyen yaralar, (varis ülseri) bacakta renklenme ve ödem gibi muayene bulguları daha çok bu varis tipinde rastlanır.

Bacak Varisleri’nin Belirtisi Nelerdir?

Çeşidine ve düzeyine göre değişen belirtiler olup genelde orta ve kalın varislerde ortaya çıkar.En sık görülen şikayet; bacakta ağrı,sızlama,yanma,kaşıntı ve iyileşmeyen yaralardır. Bu fiziki şikayetler yanında çirkin görüntü de rahatsız etmektedir. Özellikle bayanlarda denize veya havuza girerken huzursuzluğa sebep olur.A ğrı genellikle alt bacak ve ayak tabanında hissedilir.

Hastalar bacağına bir şey asılıyormuş; yada bacağı patlayacamış gibi hissettiğini tanımlar.Varis bacağın üst kesimlerinde yaygın bir şekilde olsada yine ağrı alt bacakta hissedilir.Yanma hissinin sebebi kan dolaşımının yavaşlaması ve genişleyen damarlarda kan göllenmesidir.

Varis Kaşıntının sebebide aynıdır; Yara açılması en önemli yan etkidir ve en ileri safhası kabul edilir.Kan dolaşımının yavaşlaması sebebiyle cilt yeterince beslenemez ve ciltta yaralar açılır ve aynı sebeple yaralar iyileşmez.Kılcal damarlar genellikle şikayet yapmaz ama bazı bacak sızlamalarında kılcal varisler tedavi edildiğinde hastanın şikayetleri düzelir.

Varis Tedavisi nasıl yapılır ?

Uzun yıllardır tedavide kullanılan varis ameliyatı teknolojiyi takip etmeyen klinikler dışında tümüyle terk edilmiştir. Haftalarca süren yatak istirahati,bandaj uygulamaları,ameliyat izi ve yüksek maliyetler ile bunlara benzer bir çok sebeple ameliyatla tedaviler yerini tamamen ameliyatsız ileri teknoloji tedavi yöntemlerine terk etmiştir.Varis tedavisinde yıllardır kullanılan varis çorapları hala tedavi edici... Ailesinde varis bulunan ya da yukarıda belirtilen risk faktörlerini taşıyan kişilerin en azından koruyucu düzeyde, düşük basınçlı varis çorabını günlük yaşamlarında kullanmaları tavsiye edilir. (Sabah yataktan kalkmadan, ayaklar yukarı kaldırılarak dinlendirilmeli ve bu konumdayken çoraplar giyilmeli. Ancak yatarken çıkarılmalı.) 

Varis tedavisinde çok değişik yöntemler bulunuyor. Artık yara oluşmuş olgularda tedavi çok karmaşıktır. Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın, özellikle ailesel yatkınlık olan hastalarda yeniden varis oluşumu görülebilir. 
Son yıllarda lazer yöntemi ile varis tedavisinde büyük gelişmeler kaydediliyor. 

Varisler tedavi edilmezse başka sorunlara yol açar mı? 

Varis tedavi edilmezse ciltte çeşitli ödemlere sebep olabilir. İlerleyen varis kan dolaşımında da önemli problemlere yol açabilir. Bu yüzden varislerin ilerlemesine engel olmak gerekir. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim