• BIST 9079.97
  • Altın 2325.64
  • Dolar 32.34
  • Euro 34.8326
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Van’ın yüzde 70’i doğalgaz kullanmaya hazır

Van’ın yüzde 70’i doğalgaz kullanmaya hazır
AKSA Van Doğalgaz A.Ş. Müdürü Salim Çekici, Van'ın yüzde 70'ine doğalgaza ulaşabildiğini söyledi.

AKSA Van Doğalgaz A.Ş. Müdürü Salim Çekici, Van'ın yüzde 70'ine doğalgaza ulaşabildiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından bugünden geçerli olmak üzere doğalgazda yüzde 10 indirimi yapması ve Van'da doğalgaz kullanımı ile ilgili konuşan Salim Çekici, kentte doğalgaz kullanımı ile alakalı dikkat çekici rakamlar verdi.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Müdür Çekici söz konusu indirimin hem vatandaş açısından hem de abone sayısı açısından faydalı olacağını ifade ederek, "Biliyorsunuz enerji bakanımız yüzde 10 indirim olacağını açıkladı. BOTAŞ bu indirimi bugünden itibaren uygulayacağı için bizler de bunu abonelerimize yansıtacağız. Ekonomik anlamda bu indirim vatandaşlarımıza olumlu bir etkisi olacak. Mevcut abone sayımıza önümüzdeki dönemler için olumlu etkileri olacağını düşünüyoruz" dedi.

"95 bin konutun 60 bin 116'sına ulaştık"

2007'de ruhsat alan VANDAŞ'ın Ağustos 2016 itibarıyla kentin yüzde 70'ne doğalgaz verdiğini belirten Çekici, "Van'da 25 mahallede 17 Ağustos 2016 itibariyle, toplam 68 km. çelik hat, 398 kilometre polietilen hat yaptık. Polietilen hatların 183 kilometresini servis hattı olarak binalara yaptığımız bağlantı ile birlikte 11 bin 95 adet kutuyu binaların önüne bıraktık. Bu da 60 bin 116 dairenin gaz kullanmaya hazır olduğu anlamına geliyor. İlde yaklaşık yüzde 70'e tekabül eden 41 bin 917 abonemiz bulunuyor. 18 bin 199 hane gaz kullanmaya hazır ve abone olabilir. Van merkezde yaklaşık 95 bin konut var ve biz 60 bin 116'sına ulaştık. Geriye kalan yaklaşık 35 bin konut için çalışmalarımız sürüyor. Edremit'te bulunan yaklaşık 15 bin konuta da doğalgaz hizmetini götüreceğiz. Van merkezin yüzde 70'ine doğalgaz hizmetini götürmüş bulunuyoruz" şeklinde konutu.

"Hangi mahallelere doğalgaz gidecek?"

Bu yıl 73 kilometre ana hat döşemek üzere çalışmalara başladıklarını söyleyen Çekici, "İhaleyi alan müteahhidin 5 ekibiyle çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl Abdurrahman Gazi, Altıntepe, Selimbey, Yenimahalle, Hatuniye, Eminpaşa, Cevdetpaşa, Şabaniye ve Seyit Fehim Arvasi mahallelerinde çalışmalar yapacağız. Çalışma yaptığımız mahallelerinin tamamının bitmesi söz konusu değil. Ancak 3 yıldır çalıştığımız Abdurrahman Gazi, Yalı, Cevdetpaşa ve Seyit Fehim Arvasi gibi mahalleleri bu yıl tamamen bitirmeyi düşünüyoruz. Diğer mahalleler uzun yıllar beklemesin diye mahalle proje bazlı çalışmalar yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Van Büyükşehir Belediyesi Altyapı Koordinasyon Merkezi (AYKOME) ile beraber çalışma yaptıklarını da sözlerine ekleyen Çekici, "Belediye bize yardımcı oluyor, iyi bir diyalog ortamımız mevcut. İmarda olmayan yollar bizim için önemli bir sorun teşkil ediyor. Genel olarak Van'da yaşadığımız bir sorun var o da, mevcut yollar ile imardaki yolların uyuşmamasıdır. Yalı ve Yenimahalle'de de bu tarz sıkıntılar yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

"TOKİ konutlarının durumu"

Kalecik ve Kevenli TOKİ'nin 2012 sonundan buyana doğalgaz hizmetinden faydalandığını belirten Çekici, "Geldiğimizden bu yana Memur-Sen TOKİ sorununu çözmek için çok çaba verdik. Oraya doğalgaz vermek istiyoruz. Şu an Memur-Sen TOKİ'ye ulaşılabilen tek yol, imar planında iki noktada şahıs arazisinden geçiyor. İlgili belediyeler tarafından imara uygun yol açılırsa biz de Memur-Sen TOKİ'ye doğalgaz hizmetini götürürüz. Resmi kurum alanları dahil yaklaşık 15 bin konutun bulunduğu Edremit için, projelendirme çalışmalarımızı yaptık. Şehrin gelecek yıllarını da düşünerek merkez şebekeden Edremit'e, bir Van kadar kapasiteyi kaldıracak şekilde planlıyoruz. Bu kapsamda 2017 sonu ya da 2018 yılı içinde Edremit'e doğalgaz arzını tamamlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.

"Diğer ilçeler 2020'den sonra doğalgaz ile tanışacak"

Merkez ilçelerin dışında kalan diğer ilçelerin 2020 yılında doğalgazla tanışacağını aktan Çekici, "Diğer ilçeler şu anda mücavir alan sınırlarımızın dışında kalıyor. İlk etapta Van merkezdeki sorumluluk alanını tamamladıktan ve Edremit'i de bitirdikten sonra 2020'li yıllardan itibaren ilçelerde çalışmalara başlayabiliriz. O zaman mücavir alan sınırını genişletme talebinde bulunabiliriz" ifadelerini kullandı.

"2015'de 85 milyon metreküp doğalgaz kullandık"

Van'da 2015 yılında toplam ortalama 85 milyon metre küp doğalgaz kullanıldığını belirten Salim Çekici, "Hane başı ise yıllık ortalama 1 milyon 666 bin 826, 06 metreküp doğalgaz kullandı. Bir konut yıllık ortalama Bin 280 metreküp doğalgaz kullanırken yaz aylarında ortalama 30-40 metreküp, kış aylarında ise ortalama 350-400 metreküp doğalgaz kullanmaktadır" bilgisini verdi.

Van’ın yüzde 70’i doğalgaz kullanmaya hazır

Van’ın yüzde 70’i doğalgaz kullanmaya hazır

Van’ın yüzde 70’i doğalgaz kullanmaya hazır

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim