• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Van’da Soğuğa Ve Dona Dayanıklı Ceviz Fidanı Üretimi

Van’da Soğuğa Ve Dona Dayanıklı Ceviz Fidanı Üretimi
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından "Adilcevaz Yöresinde Soğuğa ve Dona Dayanım Gösteren Üstün Nitelikli Ceviz Gen Kaynaklarının Belirlenerek...

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından "Adilcevaz Yöresinde Soğuğa ve Dona Dayanım Gösteren Üstün Nitelikli Ceviz Gen Kaynaklarının Belirlenerek Gen Bahçesinde Koruma Altına Alınması Projesi" kapsamında Van Gölü havzasında ceviz ormanları kuruluyor.

Proje ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan YYÜ Rektör Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, "Projemiz kapsamında bu yıl binlerce ceviz fidanımızı Van Gölü havzasında toprakla buluşturacağız. Bu sayede Van Gölü havzasında ceviz ormanları kuruluyor" dedi.

YYÜ Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Uygulama Merkezi ile Van Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarla ilgili konuşan Prof. Dr. Kazankaya, "Van ceviz eylem planı çerçevesinde Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerleşkesinde 25 bin adet ceviz tohumu seçilerek sera içinde dikimi yapılmıştır. Bu ceviz tohumları Van Gölü havzasında yetiştiriciliği yapılan üstün vasıflı cevizlere sahip Adilcevaz, Gevaş, Bahçesaray yöresinde yetiştiriciliği yapılan ağaçlardan alınmıştır. Tohumlar kasım ayında dikilmiş olup katlamaya alınmıştır. Dikilen tohumlar mart ayı itibariyle sürmeye ve köklenmeye başlamıştır. Bu tohumlar birkaç ay içerisinde hızla gelişimleri takip edilecek ve daha sonra Van Gölü havzasında sık dikimler yapılarak üstün vasıflı ceviz ormanlarının oluşması sağlanacaktır. Bu çalışma Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Uygulama Merkezi ile Van Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Ayrıca aşılı ceviz üretimi başlamış olup, Van Gölü havzasında soğuklara dayanıklı ceviz bahçeleri tesis edilecektir" diye konuştu.

Van’da Soğuğa Ve Dona Dayanıklı Ceviz Fidanı Üretimi

Van’da Soğuğa Ve Dona Dayanıklı Ceviz Fidanı Üretimi

Van’da Soğuğa Ve Dona Dayanıklı Ceviz Fidanı Üretimi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim