• BIST 9099.05
  • Altın 2324.746
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9694
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Van’da ‘Çanakkale Ruhu Ve Asımın Nesli’ Semineri

Van’da ‘Çanakkale Ruhu Ve Asımın Nesli’ Semineri
Hak ve Kardeşlik Derneği (HAKK-DER) tarafından Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteklediği "Sosyal Kültürel Kazanım Projesi" kapsamanda "Çanakkale Ruhu...

Hak ve Kardeşlik Derneği (HAKK-DER) tarafından Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteklediği "Sosyal Kültürel Kazanım Projesi" kapsamanda "Çanakkale Ruhu ve Asımın Nesli" konulu bir seminer düzenlendi.

Van Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin konferans salonunda düzenlenen seminere AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, YYÜ Eğitim Fakültesi Dekanı İsmail Çelik, YYÜ Teknokent Müdürü Necat Görentaş, Van Kedi Evi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, İHH Van Şube Başkanı Doç. Dr. Şevket Alp ve çok sayıda akademisyen ile STK temsilcisi katıldı. Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda açılış konuşması yapan HAKK-DER Genel Başkanı Doç. Dr. Naki Erdemir "Birkaç gündür "Çanakkale Zaferi" ile ilgili bir kaç tane programa katıldım. Gerçekten çok şahane, harika programlardı. Bazen duygulandım, bazen anlamaya çalıştım. Programları yapanların hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ancak gördüğüm bir eksikliği de sizlerle paylaşmak istiyorum; Çanakkale Savaşı niçin yapıldı? Çanakkale'de neyimiz vardı neyimiz yoktu, şimdi neyimiz var neyimiz yok. Savaş meydanlarında neleri kazandık, masa başında neleri kaybettik, şu an durumumuz nedir ve nasıl bir ders çıkarmamız gerekir? Ne zaman, nerede nasıl yıkıldık ve kimler bizi yıktı? Birlik ve beraberliğimizin çimentosu olan İslam'ı, halifeliği, kültürümüzü, inanç değerlerimizi kimler, niçin harabeye çevirdi? Bunlar anlaşılmadan Çanakkale ruhunun anlaşılacağını pek düşünmüyorum. Yüz binleri bir araya getiren, tek yürek, tek yumruk yapan, "Çanakkale geçilmez" dedirten ruh neydi? Çanakkale Savaşı, hilâfetin bakiyesi için, İslam milletinin dağılmaması, çözülmemesi için yapılmıştır. Eli nasırlı anaları, kağnısındaki mermiyi bebeğinin kundağıyla örterek, zafere yürüten neydi? Kudüs'ten, Halep'ten, Diyarbakır'dan, Van'dan, Sivas'tan, İstanbul'dan, Adana'dan, Sinop'tan, memleketin dört bir yanından on binleri, Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Alevi'si ve Sünni'siyle bu toprakların insanını bir araya getiren; omuz omuza, el ele gönül gönüle vererek kardeş yaptıran ve gerçekten 260 kiloluk top mermisini tek başına kaldırtan aklın almadığı güç iman ve İslam'dır. Ümmet fikriydi ve "Elhamdülillah Müslüman'ım" anlayışıydı. İslam'da ırka dayalı milliyetçilik fikrinin şirk olduğu itikadıydı. İslam kardeşliğinin sözde değil, özde olmasıydı" şeklinde konuştu.

Çanakkale ruhunun İslam ümmetinin kardeşliği olduğunu savunan Erdemir, "Çanakkale ruhu; doğru anlaşılması, doğru aktarılması gerekir. Bu ruh her yönüyle ümmete yeniden kazandırılmalı. Çanakkale ruhu; "ben öleyim de başkaları yaşasın; ırzıma, namusuma, namahrem eli değmesin" demektir. Bu ruhun mayasını iman, kalesini kardeşlik oluşturur. İslam uğruna canını feda eden Çanakkale şehitlerimizi rahmetle anıyor, Allah bizleri onların yolundan ayırmasın" diye konuştu.

Program, güvenlik gerekçesiyle seminere katılmayan Gazeteci Yazar Bayram Zilan'ın yerine YYÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Ferzende İdiz'in "Çanakkale Ruhu ve Asımın Nesli" konulu semineriyle sona erdi.

Van’da ‘Çanakkale Ruhu Ve Asımın Nesli’ Semineri

Van’da ‘Çanakkale Ruhu Ve Asımın Nesli’ Semineri

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim