• BIST 9079.97
  • Altın 2322.804
  • Dolar 32.3596
  • Euro 34.9247
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Van TSO’nun İran Temasları

Van TSO’nun İran Temasları
Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen İran İslam Cumhuriyeti Çalışma Gezisi zamanlaması açısından İran'da ses getirdi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen İran İslam Cumhuriyeti Çalışma Gezisi zamanlaması açısından İran'da ses getirdi.

Uluslararası ambargonun kaldırılması ile tüm dünya için önemli bir pazar haline gelen İran'a çalışma ziyareti gerçekleştiren Van TSO'nun gezisi İran Devlet Televizyonu tarafından takip edilirken, Urumiye Eyalet Valiliği Ticaret Ataşesi Fatma Formagani de eşlik etti. Kotur Kaymakamı ve Eyalet Valiliği Ticaret Ataşeliği tarafından Razi Sınır Kapısında karşılanan Van TSO Heyeti ilk olarak Hoy Valisi Dr. Seyvaniyi ziyaret etti. Van TSO İran Çalışma Programında Van TSO Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman, Yönetim Kurulu Üyeleri Diyaeddin Aldındal, Şefik Eren, Murat Beyaz, Ömer İnanç, DAKA Temsilcisi Halil İbrahim Güray, Meclis Üyeleri Ekrem Baytar, Faruk Altınal, Yusuf Konak ve Abdullah Arvas yer aldı.

HOY VAN'IN KAPI KOMŞUSUDUR

Hoy Valiliğinde yapılan ikili görüşmelere kente bulunan kamu kurum amirleri ve özel sektör temsilcileri üst düzey katılım gösterdi. Van TSO Başkanı Necdet Takva, Hoy kentinin Van kentinin kapı komşusu olduğunu belirterek "Van ile Hoy kenti derin tarihsel bağlarla birbirine bağlıdır. Komşuluk ilişkileri açısından bakıldığında bizim İran'a açılan kapımızdır. Bu nedenle Hoy kenti ve burada yaşayan insanlar bizim en değer verdiğimiz kentlerden biridir. Mutlak suretle ekonomik ve ticari ilişkilerimizi üst düzeye çıkarmalıyız. Bunun için daha sık görüşmeler yapmalıyız. Heyetimizde bulunan insanlar kendi iş kollarında etkin isimler. İnşallah buradaki meslektaşlarımızla daha sık bir araya geleceğiz. Bizlerde sizleri Van da görmekten mutluluk duyacağız" dedi.

Hoy heyetine başkanlık eden Vali Dr. Seyvani de Van Ticaret ve Sanayi Odası heyetini ağırlamaktan onur duyduklarını belirterek, "İki kardeş kent olarak ortak projeler geliştirmeliyiz. Bu hem uluslararası bir kural olduğu gibi komşuluk hukukunun da gereğidir. Aramızda 40 kilometrelik bir mesafe var. İnşallah insanlarımızın daha sık görüşmesi, karşılıklı geliş gidişlerin daha sık olması için Kapıköy ve Razi Sınır Kapısının mutlak suretle modernize edilmesi gerek. Bunun için devletlerimiz de ikili görüşmeler yapıyor. Ancak siz tacirlerin sık görüşmesi ve devlet yöneticilerini bu sorunların çözüm konusunda daha da gayretlendirecektir" dedi.

Toplantıda Hoy kentinde Sanayi Ticaret İdaresi, Tarım Hayvancılık İdaresi, Esnaf Odası, Organize Sanayi Bölgesi, Madencilik İdaresi Amirleri Hoy kentinin mevcut durumu ile ilgili Van TSO Heyetine brifing verdiler.

SALMAS; GELİNCİK-GUZAREŞ KAPISININ AÇILMASINI BEKLİYOR

Van TSO heyetinin İran programında ikinci durak Salmas kenti oldu. Salmas Kaymakamı Mesut Hacıalilu tarafından karşılanan heyet onuruna öğle yemeği verildi. Daha sonra Guzareş Sınır Kapısında incelemelerde bulunuldu. Sınır karakolunda İranlı askerler tarafından karşılanan Van TSO heyetine Guzareş Sınır Kapısı için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Guzareş ve Gelincik Kapısı için Salmas Belediyesi ve Kaymakamlığı güzergahta alt yapı çalışmaları için merkezi hükümetten destek taahhüdü aldıkları ifade edilirken kapının açılması için onay verilmesi durumunda idari binaların da yapımına kısa sürede başlanacağı belirtildi.

"VAN TSO BİZİM TÜRKİYE'DEKİ MUHATABIMIZDIR"

Salmas Kaymakamı Mesut Hacıalilu'nun başkanlık yaptığı ikili görüşmelerde konuşan Kaymakam, Van Ticaret Sanayi Odası ve onun değerli Başkanı Necdet Takva'nın Salmas'ın fahri hemşehrisi olarak gördüklerini belirterek, "Kentimize gösterdikleri yakın ilgi ve alakadan dolayı bu şehirde yaşayan her insan adına minnettarlığımı ifade etmek istiyorum. Salmas Van'ı kardeş şehir olarak görmektedir. Eğer sınır kapımız açılırsa biz tüm ihtiyaçlarımızı Van üzerinden karşılayacağız. Bu amaçla gerek kaymakamlık, gerekse belediye olarak kapının açılması için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Tüm altyapı çalışmalarımızı tamamladık. Tahran hükümetinden her türlü desteği görmekteyiz. İnşallah ortaklığımız bu kapının açılması ile başka olumlu çalışmalara vesile olacaktır" dedi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva'da tüccarların gayreti ve isteği ile merkezi hükümetlerin bu taleplerini yerine getirmesi gerektiğini belirterek, "Bizler birbirimize mecburuz. 500 yıllık komşuluğumuz dünya var oldukça devam edecektir. İran çok önemli bir pazar. Gerek ekonomik, gerekse kültürel ve sosyal açıdan birbirimizin potansiyellerinden istifade etmeliyiz. Gelincik ve Guzareş sınır kapısının açılması iki şehri birbirine daha da yakınlaştıracaktır" dedi.

Görüşmelerde iki kent arasında ortak fuarlar, ortak turizm turlarının yapılması kararlaştırıldı. Ayrıca Van TSO ve Salmas Kaymakamlığı ve Salmas Esnaf Odası arasında işbirliği ve kardeşlik protolü imzalandı.

BİR TOPLANTI İLE 6 AYLIK MESAFE AŞILDI

Van TSO çalışma Programının ikinci günü Türkiye Cumhuriyeti Urumuyie Başkonsolosluğu ziyareti ile başladı. Urumiye Başkonsolosu Mehmet Bulut'un konutunda gerçekleşen görüşme sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleşti. Van Ticaret ve Sanayi Odasının her İran ziyaretinden büyük heyecan duyduğunu belirten Konsolos Mehmet Bulut, bir önceki görüşmede dile getirilen bir çok talebin Van TSO tarafından ilgililere ulaştırıldığını biliyorum. Sonuçları ve etkileri bize ilgili kurumlar tarafından ulaştırılmaktadır. Kendilerine duyarlılıklarından dolayı teşekkür ederim.

Sınır Kapılarının modernize edilmesi, kapılarda yolcu geçişlerinin kolaylaştırılması konularının ele alındığı görüşmede Van TSO Başkanı Necdet Takva "15 Mart - 5 Nisan tarihlerinde Van'da Alışveriş festivali düzenlediklerini belirterek "Kapılardaki geliş - gidişlerin sağlıklı ve hızlı olması gerekir. Türkiye ve İran bölgelerinde iki güçlü ülke. Ancak özellikle Kapıköy-Razi sınır kapılarının fiziki durumları, tesislerin yetersizliği bu iki devlete yakışmayan bir durumda. Bu kötü görüntülerin son bulması gerekir. İki güçlü ülke olan Türkiye ve İran'a yakışır sınır kapılarının olması geliş gidişleri daha da artıracaktır" dedi.

Türkiye Urumiye Başkonsolosu Mehmet Bulut da kapılardaki sorunun takipçisi olduklarını belirterek "Gerek Dışişleri Bakanlığı, gerekse Gümrük ve Ticaret Bakanlığına durumu bildirdik. Bu sorunun acilen çözülmesini istiyoruz. Ancak buradaki görüşmelerde dile getirdiğiniz sorunlar ve tespitlerine yönelik girişimleriniz bizim diplomatik ve bürokratik olarak altı ayda elde edeceğimizden daha önemli mesafe aldığımızı düşünüyorum. Gayretleriniz ve kullandığınız yapıcı uslup İranlı muhataplarınızı ziyadesi ile memnun etmiştir" şeklinde konuştu.

URUMİYE-VAN EN VERİMLİ DÖNEMİNİ YAŞIYOR

Van TSO Heyeti Urumiye Ticaret Sanayi ve Maden Odasını ziyaretinde oda başkanı Hasan Entezar ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılandı. Turizm ve seyahat acente sahipleri, Urumiye Eyalati Turizm Enformasyon Dairesi yetkililerinin katıldığı toplantıda Van ve Urumiye Turizm görüşmeleri yapıldı. Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van TSO'nun İran'da etkili ilişkiler geliştirmesinde Urumiye Ticaret Odası ile geliştirdikleri samimi ve etkin iletişimin önemli olduğunu belirterek, "Bu nedenle saygıdeğer meslektaşlarıma teşekkür ederim. İki oda yöneticileri de Urumiye ve Van için samimi ve özverili çalışmalar yapmaktadırlar. İki oda gerek kentleri, gerek üyeleri için ortak çalışmalar yapmaktadırlar. Karşılıklı iyi niyetlerle burada ya da Van'da sorun yaşayan birçok üyemizin karşılaştıkları sorunları gidermekteyiz. Bu çok önemli bir işbirliği ve ortaklaşmadır. Ticaret ve geliş gidişler karşılıklı olursa önem arz edecektir. Bu nedenle bu toplantıda turizmciler bu ilişkilerin geliştirilmesi için görüşmeler yapacaklardır. Biz oda yönetimleri olarak da her türlü desteği vereceğiz. Van ve Urumiye Ticaret Odaları olarak üyelerimizin taleplerini yaşadıkları sorunları gerek merkezi hükümetlere, gerekse yerel yöneticilerimize aktarıyoruz. Bu konuda işbirliğimiz çok önemlidir. İki kardeş oda olarak kurduğumuz ortak komisyonlar çalışmalar yapmaktadırlar. Turizm komisyonu daha çok ilişki geliştirmeleri gerek. Ayrıca ortak fuar, Van ve Urumiye Tanıtım programları geliştireceğiz. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda Urumiye'den Alışveriş Festivalimize etkin biz ziyaret bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Urumiye Ticaret Sanayi ve Maden Odası Başkanı Hasan Entezar Urumiyenin Batı Azarbaycan eyaletinin başkenti olduğunu belirterek, "Burası önemli bir kent. Dünyanın birçok ülkesinden ziyaretçi kabul ediyoruz. Ancak Van Ticaret ve Sanayi Odası bizim için kıymetli ve değerlidir. Çünkü ortak birçok çalışma yürütüyoruz. Van'da bizim temsilciliğimiz var. Onların da burada var. Dolayısı ile birçok ortaklığı bulunan bu iki kentin geliş gidişleri ve ilişkileri en üst seviyede olmalıdır. Şuan itibari ile Urumiye ve Van arasındaki ilişkiler en üst seviyededir. İnşallah bu olumlu durum ticaretimize ve geliş gidişlerimize de yansıyacaktır" dedi.

Toplantı turizmcilerin ikili görüşmeleri ve Van Alışveriş festivali programının tanıtımı ile son buldu.

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın 15 Mart-5 Nisan 2016 da yapacağı "Alışveriş Festivali" için Hoy, Urumiye ve Tebriz de birçok gazete, bilboardlarda tanıtımları devam ediyor. Ayrıca seyahat acentelerine tanıtım broşürleri ve kitapçıklar bırakılarak tanıtım desteği talep edildi.

Van TSO’nun İran Temasları

Van TSO’nun İran Temasları

Van TSO’nun İran Temasları

Van TSO’nun İran Temasları

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim