• BIST 9079.97
  • Altın 2308.924
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.0934
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Van depreminin yıldönümü mesajları

Van depreminin yıldönümü mesajları
Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ve AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda,...

Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ve AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, Van depreminin 6. yıldönümü dolayısıyla birer mesaj yayımladılar.

Vali Zorluoğlu, yayınladığı mesajda, "Van'ımızın yaşadığı en büyük felaketlerden 23 Ekim 2011 Van depreminin 6. yıldönümünde yitirdiğimiz 644 canı, binlerce yaralımızı ve yüzlerce sönmüş ocağı, derin acı ve üzüntüyle bir kez daha hatırlıyoruz. 23 Ekim ve akabinde 9 Kasım'da meydana gelen depremler, ne yazık ki şehrimizde maddi ve manevi büyük çöküntülere sebep oldu. Ancak, devletimiz ve hükümetimizin yanı sıra, gerek bölge illerden gerek Türkiye'nin dört bir yanından sıcağı sıcağına, vatandaşlarımızın da dişinde tırnağından artırdıklarıyla yapılan yardımlar, ilimizde yaşanan büyük yıkımın etkilerini bir nebze hafifletti, yaraların süratle sarılmasına önemli katkı sağladı. Bir yanda Van'a yardım göndermek için adeta yarışan fedakar milletimiz, diğer yanda çok kısa sürede deprem bölgesine ulaşan dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet üyeleri, Van'ı kaderine ve enkaz yığınları arasına terk etmeyeceklerini, tüm dünyada örnek şeklinde nitelendirilen sürat ve koordinasyonla açıkça gösterdi. Bu kenetlenme, depremin hemen ardından barınma ve gıda gibi acil ihtiyaçlar dışında, Van'ı yeniden ayağa kaldırmak yolunda atılan hızlı yatırım adımlarıyla da kendini belli etti. Yıkımın etkilerini silme yolunda, ilimize 5,5 milyar TL yatırım ve harcama yapılarak, depremin 39. gününde temeli atılan 17 bin 489 konut, bir yıl geçmeden vatandaşlarımıza teslim edildi. Sonrasında kullanıma sunulanlarla birlikte toplam 30 bin konut, alt ve üst yapı çalışmaları, o dönem için imkansız görülen kamu hizmetlerinin vücuda gelişini de simgelemiş oldu. Deprem felaketini derinden hisseden, gerek yakınlarının can kayıpları, gerekse ev ve iş yerlerinin kullanılamaz hale gelmesinden dolayı acı ve çaresizliği bir arada yaşayan kadirşinas Vanlılar, devletimizin ve aziz milletimizin gayretlerine, hayır duaları ve minnet ifadeleriyle karşılık verdi. Yaşanan felaket sonrasındaki birlik beraberlik, yardımlaşma ve dayanışma göstergesi tüm faaliyetler, elbette takdire şayan ve milletimizin alışılmış hasletleridir. Ne var ki; bu değerlerimiz, depremi önleyecek ya da deprem olduktan sonraki hasarları tamamen ortadan kaldıracak güce de etkiye de sahip değildir. Deprem bölgesinde bulunan ilimizde, olası deprem felaketlerini en az hasarla atlatmak, deprem konusunda bilgilenmek ve deprem gerçeğine hazırlıklı olmakla mümkündür. Bilinen tabirle, depremin değil ihmallerin insanlarımızı ölüme yaklaştırdığını, aklımızdan çıkarmaz ve bu düstur doğrultusunda yapılaşma yoluna gidersek, depremlerle de barışık yaşayacağımız muhakkaktır. Deprem felaketinin yıldönümünü, sadece yitirdiklerimizi anmaya değil, geleceğin modern ve daha dayanıklı kentlerini inşa etmeye vesile kılabilmek ümidiyle, Yüce Allah'tan 2011 depremlerinde can veren tüm vatandaşlarımıza rahmet diliyor, yaralanıp engelli kalanlar ve depremleri maddi hasarla atlatan vatandaşlarımızın ise benzer felaketleri bir daha yaşamamasını temenni ediyorum" dedi.

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe de, 23 Ekim Van depreminin 6. yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, Van'ın 41. yıl önce Çaldıran ilçesinde meydana gelen ve 3 bin 840 kişinin yaşamını yitirdiği ve binlerce kişinin de evsiz kaldığı depremden sonra yaşadığı en büyük felaketlerden biri olduğunu söyledi. Özgökçe, "Hükümetimiz ve milletimiz tüm dünyaya örnek olacak şekilde, eşsiz bir yardımlaşma ve dayanışma içerisine girerek büyük acılar yaşadığımız depremin yaralarını kısa sürede sarmasını bildi" dedi.

Depremin hasarlarını felaketten sonra sergilenen dayanışma ile değil, depremden önce alınacak tedbirler ile azaltabileceğini vurgulayan Başkan Özgökçe, "Bizler ülkemizin deprem tehlikesi altında olduğunu unutmadan, deprem ve diğer doğal felaketlere karşı almamız gereken tedbirleri sürekli gündemde tutmalı, vatandaşlarımızla ve kurumlarımızla bir bütünlük içerisinde her zaman hazırlıklı olmalıyız. Canımızın, malımızın ve binalarımızın güvenliği için plansız ve kaçak yapılaşmada kesinlikle kaçınılmalıdır. A'dan Z'ye kesinlikle deprem yönetmeliğine harfiyen uygun hareket etmeliyiz. Yakın zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin Türkiye genelinde 7,5 milyon binanın dönüşümünü ve yıllık olarak 500 bin binada dönüşüm yapılacağını, bunların 200 binini İstanbul, 300 binin ise Anadolu'da olduğunu belirtmişlerdi. Başbakanımız Binali Yıldırım da hemen akabinde ilgili yasaların bir an önce çıkması için ilgililere emir verdi. Bu yasalar Meclis'te çıktıktan sonra da hedef Türkiye geneli yılda 500 bin binanın dönüştürülmesidir. Son dönemde kentsel dönüşüme yönelik çalışmalar artarak devam etmektedir. Olası bir deprem tehdidine karşı kentsel dönüşüm çalışmalarının en önemli tedbirlerdendir. Deprem korkulacak bir şey değil. Deprem bölgesinde yaşayanlar olarak depremle yaşamayı öğrenmeliyiz. İnsanları öldüren mühendis eli değmemiş ve fenni kurallara göre yapılmayan kötü yapılardır. Ülkemizin topraklarının yüzde 66'sı deprem kuşağındadır. Nüfusumuzun da yüzde 71'i bu kuşakta yaşıyor. Son yüzyılda gerçekleşen tüm depremlerde yaklaşık 100 bin insanımız can vermiş, yüz milyar dolarlık bir kayıp ortaya çıkmıştır. Bu dönemde özellikle Van'da akıllı evlerin, yeşil evlerin yapılmasını teşvik etmekteyiz. Tuşba'da da dönüşüm yapılacak alanlar ile ilgili Tuşba Belediye Meclisimiz ile Tuşba İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüz birlikte çalışarak Tuşba'yı depreme tam olarak hazır hale getirmektir" ifadelerini kullandı.

Yerel yönetimler olarak deprem ve diğer felaketlerde can ve mal kaybının yaşanmaması, kan ve gözyaşının akmaması için yasal mevzuatların kendilerine verdiği tüm yetkileri uygulamakta kararlı olduklarının altını çizen Özgökçe, "Tuşba Belediyesi olarak depreme dayanıklı yapılar ve yerleşim alanlarının oluşturulması, kaçak yapıların önlenmesi konusunda tüm hassasiyetimizi gösteriyoruz. Bu vesileyle 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de yaşanan deprem felaketinin yıldönümünde, depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, böyle bir felaketin bir daha yaşanmaması temennisiyle yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum" şeklinde konuştu.

AK Parti Van İl Başkanı Av. Zahir Soğanda ise, meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremin 6. yılının geride bırakıldığını belirterek, "23 Ekim ve 9 Kasım depremlerinde yaşamını yitiren 644 vatandaşımıza Allah'tan rahmet dilerken, bir daha aynı acıların yaşanmamasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum. O süre zarfında Türkiye'nin dört bir yanından adeta bir sel olup Van'a yardım eli gönderen veya duaları ile bizlerin yanında olan tüm Türkiye'ye yeniden teşekkürlerimizi bir borç biliriz. Hatırlanacağı üzere depremin ilk günlerinde Van halkımız, "Van kendisine ancak uzun yıllar sonra gelir" ifadelerini kullanıyordu. Neredeyse herkes umutlarını kaybetmiş durumdaydı. Yine hatırlanacağı üzere; depremden 3 saat sonra Van'a gelerek yanımızda olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti kabinesinin tamamı, milletvekillerimiz ile depremzede vatandaşlarımızın yanlarında olarak sıkıntılarının giderilmesi yönünde çalışmalar gösterdi. Dönemin Başbakan Yardımcısı, mevcut Van Milletvekilimiz Beşir Atalay da ilde koordinatör görevi üstlenerek bir yıl boyunca halkımızın yanında olmuştur. Acil ihtiyaç olarak çadır ve gıda eksikliklerin giderilmesi ile beraber birkaç gün içerisinde konteyner ve akabinde bir yıl içerisinde kalıcı konutlar inşa edilmiştir. Sadece Van depreminde hükümetimiz ilimize eski para ile 5,5 katrilyon yatırım ve harcama yapmıştır. Van merkezde 31, Erciş'te 4 konteyner kentte 175 bin vatandaşımızın yerleşmesini sağladık. Afetzedeleri bir an evvel kalıcı konutlarına yerleştirmek için depremin 39. gününde konutların temelini atarak toplam 17 bin 489 konutu, sosyal donatısı ile birlikte 300 günde vatandaşlarımıza teslim ettik. Daha sonra yapılan konutlarla toplamda 30 bin konut ilimizde deprem sonrası inşa edilmiştir. Hasar gören okullarımız yıktırılarak yerine Osmanlı saraylarını aratmayan okul binaları hizmete sunulmuştur. Daha sonra hükümetimiz tarafından Kentsel Dönüşüm Yasası çıkartılmış, Van ilimizde bu yasa kapsamına alınmıştır. Bu yasa çerçevesinde hasar gören binaların yeniden yapılmasına başlanmıştır. Hükümetimizin depremi hizmet ve yatırım fırsatına çevirerek o süreçte Van'a yaptığı yatırımları saymakla bitiremeyeceğimizi kadirşinas halkımız çok iyi bilmektedir. Yaşanan depremlerde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan bir kez daha rahmet diliyor, aynı acılarının bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum" dedi.

Van depreminin yıldönümü mesajları

Van depreminin yıldönümü mesajları

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim