• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Vali Zorluoğlu Harput’ta İncelemelerde Bulundu

Vali Zorluoğlu Harput’ta İncelemelerde Bulundu
Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, 2015 yılı kazı çalışmalarının tamamlandığı Harput Kalesi'nde incelemelerde bulundu.

Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, 2015 yılı kazı çalışmalarının tamamlandığı Harput Kalesi'nde incelemelerde bulundu.

Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, beraberindeki İl Özel İdare Genel Sekteri Nazif Bilginoğlu v İl Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk ile birlikte, Harput Mahallesi'nde bulunan Harput Kalesi'ni ziyaret ederek, tamamlanan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. İsmail Aytaç, iç kalede 2015 yılında yapılan kazılarla ilgili Vali Murat Zorluoğlu ve beraberindeki heyeti bilgilendirdi. Kazı Başkanı Doç. Dr. İsmail Aytaç, "2015 yılı Harput iç kale kazılarını sonlandırmış bulunmaktayız. Sahada 2,5 ay kaldık. Bu süre içerisinde 900 metre karelik alanda arkeolojik kazılar gerçekleştirdik. Özellikle kalenin orta kısmındaki Osmanlı mahallesinin eksik kalan kısımlarını tamamladık. O mahallenin kışın restorasyon projelerini gerçekleştireceğiz. Yazında inşallah uygulamalarını yapmayı planlıyoruz" dedi.

İç kalede bulunan Artuklu sarayında çalışacak çok alan olduğunu ifade eden Aytaç, "2016 yılında ağırlıklı olarak bu alanda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bundan sonrada buranın restorasyon sürecini düşünüyoruz. Nitelikli diyebileceğimiz yaklaşık bin tane eser tespit edildi. Bunların müzelik olanlarını müzeye teslim ettik. Tabi kale olduğu için hem mimari açısında hem de savunma yapıları ve taşınmaz kültür varlıkları açısından yoğun buluntu veren bir alanımız var. Osmanlı mahallesi olarak da kayıtlarda geçtiği için burada yaşama ait birçok buluntular bulunuyor. Bunlara ait çok sayıda örnekler elde ettik. Mümkün olduğunca restore edilebilecekleri restore edeceğiz ona göre de çalışmaları sürdüreceğiz" diye konuştu.

"HARPUT ELAZIĞ'IN DEĞERİ"

Harput'un, Elazığ'ın, Elazığlının ata yurdu ve baba ocağı olduğunu ifade eden Vali Murat Zorluoğlu ise, "Buranın iyi bir şekilde imar edilmesi hepimizin boynumuzun borcudur. Bu manada biz Harput'u Elazığ için bir değer olarak görüyoruz. Turizm açısından da çok önemli bir bölge olarak değerlendiriyoruz. O nedenle göreve başladığımız günden itibaren Harput'a özel bir alaka ve mesai harcıyoruz. Bu kapsamda bugün Elazığ Harput Kalesini yöresel adıyla süt kalesindeki çalışmaları denetliyoruz" ifadelerinde bulundu.

Harput Kalesi'nde 2 yıldır özel idarenin bütçe imkanlarıyla ciddi çalışmalar yürütüldüğünü de kaydeden Vali Zorluoğlu, "Tabi daha öncesinde de Kültür Turizm Bakanlığı İl Kültür Müdürlüğü bünyesinde restorasyon çalışmaları yapılmış. Ama 2 yıldır biz Özel İdarenin Bünyesinde onların imkanlarıyla burada ciddi restorasyon çalışmaları yapıyoruz. Önümüzdeki yıllardan itibaren artık bunların bir başka boyutuna da geçilecek. Gerçek manada bu bulunan eserler restore edilecek" dedi.

Vali Zorluoğlu ve beraberindekiler, daha sonra Süryani Kadim Meryem Ana ve Süryani Kadim Kilisesi'ni de ziyaret ederek bilgi aldı.

Vali Zorluoğlu Harput’ta İncelemelerde Bulundu

Vali Zorluoğlu Harput’ta İncelemelerde Bulundu

Vali Zorluoğlu Harput’ta İncelemelerde Bulundu

Vali Zorluoğlu Harput’ta İncelemelerde Bulundu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim