• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Vali Tuna’dan Kurşunlu Külliyesi Açıklaması

Vali Tuna’dan Kurşunlu Külliyesi Açıklaması
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Odunpazarı Belediyesi tarafından Odunpazarı Kültür Merkezi olarak kullanılan Kurşunlu Külliyesi'ndeki Kültür Merkezi'nin...

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Odunpazarı Belediyesi tarafından Odunpazarı Kültür Merkezi olarak kullanılan Kurşunlu Külliyesi'ndeki Kültür Merkezi'nin kilitlenmesi ve bunun üzerine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un başlattığı oturma eylemiyle ilgili bir basın açıklaması yaptı.

İncir çekirdeğini doldurmayacak bir konunun gündemi meşgul ettiğini söyleyen Vali Tuna, konuşulacak daha önemli konular varken şova kaçan hareketlerle günü geçirdiklerini ifade etti. Konunun çok büyütülecek bir olay olmadığını ve takiplerinde olduğunu belirten Tuna, ortada hukuka aykırı bir durum olmadığını bildirdi. Tuna, "Bir kere onu öncelikle tespit etmek lazım. Bunu altını çiziyoruz. Bir hukuksuzluk yok. Burada 2007 yılından beri Odunpazarı Belediyesi'ne Vakıflar Genel Müdürlüğünce kiralanan bir mülkten bahsediyoruz. Burası Vakıflar Genel Müdürlüğünün mülkiyetinde olan bir yer. Burası kiralanıyor ve süresi bittiğinde de duruma göre süresi uzatılıyor. Aralık ayına geldiğimizde Vakıflar Genel Müdürlüğü kira süresinin artık uzatmayacağını Odunpazarı Belediyesi'ne tebliğ ediyor ve burayı boşaltmasını istiyor. Belediye burayı boşaltmak istemiyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü'de valilikten yardım istiyor boşaltma konusunda. Buranın tahliye edilmesini istiyor. Kaymakamlıkta netice olarak bunu uyguluyor. 15 gün süresi varken bunu hemen ertesi gün uygulamıyor. Rıza ile boşaltılması isteniyor, ama 12'nci gün geldiğinde artık buraya tahliye işlemi uygulandı. Tahliye şu demek değil. İçerideki malların tamamen boşaltılması ve sahibine teslim edilmesi gerekmiyor. Burası devletin bir kuruluşunun emanetinde" dedi.

"BİR BARDAK SUDA FIRTINA KOPARMAYA DA GEREK YOK"

Mahkemenin şu anda devam ettiğini vurgulayan Vali Güngör Azim Tuna, vakıfların mahkeme kararına uymak zorunda olduğunu belirtti. Tuna, "Mahkeme neticesinde idari yargı bu işlemin iptaline karar verirse, "Hayır buranın belediyeye verilmesi lazım" derse vakıflar buna uymak zorunda. Hak kaybı söz konusu değil. Aslında bir bardak suda fırtına koparmaya da gerek yok diye düşünüyorum. Eskişehir'in gündemini böyle şeylerle işgal etmeye gerek yok. Ama burada söylememiz gereken şu var. Bu salonu valilik olarak biz talep ettik vakıflardan. "Bize verin, kiralayın" dedik. Çünkü bizim ihtiyacımız var. Biz de kamu hizmeti yapıyoruz. Belediye diyecek ki "Biz de kamu hizmeti yapıyoruz" ama biz maalesef kamu hizmetinde okullarımız var, kurumlarımız var ve bir sürü programları var. Bunları gerçekleştirecek salon bulamıyoruz. Bize salon vermede biraz cömert davranmıyorlar. Yunus Emre Kültür Merkezi var Odunpazarı Belediyesi'nin, Hasan Polatkan var ki bunları biliyorsunuz Kültür Başkentliği döneminde yaptık. İki tane büyük salonları var. Bunları istedikleri zaman kullanabilirler, verebilirler. Bunları bize tahsisinde bir takım sıkıntılar yaşıyoruz. O yüzden bu sıkıntıları yaşamamak için hiç olmazsa Kurşunlu Külliyesi'ndeki salonda kendi ihtiyaçlarımız ve devlet kurumlarının ihtiyaçları için talep ettik. Vakıflardan biz burayı kiralamak istiyoruz. Odunpazarı Belediyesi de kiralamak istiyor. Hakkıdır ama madem ki yargıya intikal etti diyeceğiz ki, "Bakınız belediyenin başka alternatif yerleri de var. Buralarda bu hizmeti görüyor." Burayı ne kadar etkin kullandığı ayrıca tartışılır. Açık herkesin önünde cereyan eden işler. Ama bizim buraya ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

"VAKIFLARA VATANDAŞIN MAĞDUR OLMAMASINI SÖYLEYECEĞİZ"

Yargı sürecinde vatandaşın mağdur olmaması için gerekli kolaylığın gösterilmesi konusunda yardımcı olacaklarını aktaran Tuna konuşmasına şöyle devam etti:

"Vakıflara vatandaşın mağdur olmamasını söyleyeceğiz. Nikah törenleri yapılsın. Nikah töreni yapmada bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Arkada bir salon var. Bunun yanında belediyenin elinde başka kültür merkezleri ve salonlar var. Eskişehir'de salon sıkıntısı yok. Bunun da bilinmesini rica ediyoruz. Dolayısıyla sonuç olarak Odunpazarı Kurşunlu Külliyesi'nin sahibi Vakıflar Genel Müdürlüğüdür. Belediyemizin burayı bırakmama yönünde arzusu var. Ama şu anda bir hukuki işlem yapılmıştır. Hukuki işlemin sonucunun beklenmesi gerekir."

Salonun açılması ve kullanılması için gerekenleri yapacaklarını ifade eden Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, mizansen yapıp dışarıda soğukta nikah töreni yapmaya gerek olmadığını da belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim