• BIST 9693.46
  • Altın 2512.209
  • Dolar 32.5751
  • Euro 34.7781
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Vali Şahin, Kar Çalışmalarını Değerlendirdi

Vali Şahin, Kar Çalışmalarını Değerlendirdi
Samsun Valisi İbrahim Şahin, 19-26 Ocak tarihleri arasında yürütülen karla mücadele çalışmalarıyla ilgili Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı...

Samsun Valisi İbrahim Şahin, 19-26 Ocak tarihleri arasında yürütülen karla mücadele çalışmalarıyla ilgili Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Samsun İl Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında 19-26 Ocak tarihleri arasında AFAD Koordinasyon Merkezi'ne 194 ihbar telefonu geldiğini ifade eden Vali İbrahim Şahin, bunların büyük kısmının asılsız olduğuna dikkat çekti. İl genelinde karla mücadele çalışmalarının 520 personel, 294 araç ve 281 iş makinesi ile gerçekleştirildiği bilgisini veren Vali Şahin, yoğun kar yağışına rağmen her hangi bir can kaybı yaşanmamasının mutluluk verici olduğunu kaydetti. Bu sene sıra dışı bir kış yaşandığını ve bazı olumsuzlukların yaşanabildiğini belirten Şahin, bunun yanı sıra kar yağışının su kaynaklarına ve tarıma muhtemel katkılarının olumlu bir durum olduğunu belirtti.

"SIRA DIŞI BİR KIŞ GEÇİRDİĞİMİZİ SÖYLEYEBİLİRİZ"

1960 yılından bugüne 55 yılda, Samsun tarihinde merkezde ölçülmüş en yüksek kar kalınlığının, 1960 yılı 3 Şubat'ta 76 santimetre olarak ölçüldüğünü belirten Vali Şahin, "Ay bazında, Samsun'da son 55 yıl içinde bu güne kadar ölçülmüş en yüksek kar kalınlıkları; Kasım'da 2, Aralık'ta 23, Ocak'ta 47, Şubat'ta 76, Mart'ta 17, Nisan'da 9 santimetre olarak kayıtlara geçmiştir. Kar yüksekliği bakımından, son yaşadığımız kar yağışı, son 55 yıl içinde en yüksek kar yükseklikleri sıralamasında, Ocak ayları içinde ilk 5'e, tüm kış sezonu (aralık-ocak-şubat-mart) dikkate alındığında 15'inci sıraya denk gelmektedir. Benzer şekilde "sert kış" olarak nitelendirilebilecek kış şartları son 55 yıl içinde, bazı yıllar aynı kış içinde birden fazla olmak üzere, son olarak bu hafta içinde yaşadığımız da dahil toplam 12 defa yaşanmıştır. Özetle, son hafta yaşamış olduğumuz kışı sert geçen, sıra dışı bir kış olarak nitelendirebilmekle beraber, Samsun'un coğrafi konumu, iklim özellikleri ve meteorolojik tarihi kayıtları bakımından, felaket boyutunda olağanüstü bir kış yaşadığımızı söyleyemeyiz ama belki bolluk ve bereket olarak söyleyebiliriz. Bu nedenle, son yaşadığımız kar yağışları, her ne kadar şehir hayatını ve Samsunlu vatandaşlarımızı zaman zaman olumsuz etkilese de, hayati öneme sahip su kaynaklarımıza, barajlarımıza ve tarıma olması beklenen muhtemel faydaları açısından oldukça sevindiricidir" diye konuştu.

"ACİLİYETİ OLAN HASTALARIMIZI KARDAN ÖNCE ALDIK"

Bu seneki kar yağışının felaket derecesinde olmadığını dile getiren Vali Şahin, kar yağışının hayati öneme sahip su kaynaklarına, barajlara ve tarıma büyük faydası olduğunun altını çizdi. Kara yollarında ve köy grup yollarında olumsuz bir sıkıntı yaşamadıklarını vurgulayan Vali Şahin, "Karla mücadelede başarılı olduk. Kurumlarımız, çok iyi koordine oldu. Ciddi bir olumsuzluk yaşanmadan karla mücadeleyi atlattık. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere her birine teşekkür ediyorum. Karla mücadelede ekiplerimizin bir başka başarıl nokta belki bu da Türkiye'de bir ilktir, diyaliz hastalığı gibi aciliyeti olan hastalarımızı ekiplerimizin önceden tespit ederek hastanelere getirmesidir. Böylelikle yolların kapanmasıyla birlikte aciliyeti olan hastalar için önceden tedbir almış olduk. Bunun dışında ani gelişen durumlar içinde ekiplerimiz gereken önlemleri aldık. Karın erimesiyle birlikte şiddetli yağmurlar bekliyoruz. Olası bir sel tehdidine karşı vatandaşlarımızı tedbirli olmaya davet ediyoruz" dedi.

Toplantıya ayrıca Vali Yardımcısı Mehmet Ali Karatekeli, İl Jandarma Komutanı Kd. Albay Ercan Yaşin, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, AFAD Samsun İl Müdürü Erkan Koparmal ve Samsun Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar katıldı.

Vali Şahin, Kar Çalışmalarını Değerlendirdi

Vali Şahin, Kar Çalışmalarını Değerlendirdi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim