• BIST 9645.02
  • Altın 2409.257
  • Dolar 32.5591
  • Euro 34.7092
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 21 °C

Vali Kara’dan Büyükelçilere Çorum Daveti

Vali Kara’dan Büyükelçilere Çorum Daveti
Çorum Valisi Ahmet Ahmet Kara, yabancı ülkelerin büyükelçilerine mektup yazarak Çorum'a davet etti

Çorum Valisi Ahmet Ahmet Kara, yabancı ülkelerin büyükelçilerine mektup yazarak Çorum'a davet etti

9-10 Nisan 2016 tarihlerinde Çorum'da ağırlanacak olan büyükelçilere farklı kültürlere ve medeniyetlere mesken olan, Anadolu coğrafyasında köklü tarihi ve zengin kültürel varlıkları ile önemli bir yer edinmiş olan Çorum tanıtılacak.

Anadolu'nun en köklü ve eski medeniyetlerinden olan Hititlerin, M.Ö. 1200 yıllarına kadar Anadolu'nun büyük bir kısmına ve Kuzey Suriye'ye hükmettiklerini, Çorum'un Boğazkale ilçesinde bulunan Hattuşa'yı da başkent edindiklerini dile getiren Vali Kara, "Hattuşa, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesine alınmış Türkiye'deki 15 değerden biridir. Burada bulunan çivi yazılı tablet arşivleri de 2001 yılından itibaren yine UNESCO'nun "Dünya Belleği Listesinde" yer almaktadır. Tarihi Milli Park olarak ilan edilen Hattuşa Örenyeri, antik şehri çevreleyen 6 km.'lik surları, anıtsal kapıları, 71 metre uzunluğundaki poterni (yer altı geçidi), Büyükkale'deki sarayı, bugüne kadar açığa çıkarılan 31 adet tapınağı, kentin kuzeydoğusundaki Büyükkaya sırtlarında açığa çıkarılan çok büyük boyuttaki buğday siloları ve Hattuşa'nın 2 km. uzağında, şehrin dışında yer alan ve yüksek kayalar arasında saklanmış Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı ile görülmeye değer en önemli yerlerdendir. Anadolu'da ilklerin adı Barış Şehri Çorum; M.Ö 1280'de, tarihte bilinen ilk yazılı antlaşma Mısırlılar ve Hititliler arasında gerçekleşen Kadeş Barış Antlaşması'na tanıklık etmiştir. Antlaşma metninin büyütülmüş bir kopyası Birleşmiş Milletler Binası'nın duvarında asılı bulunmaktadır. Anadolu'nun her yerinde kültürel mirası ve yapıtlarıyla hala yaşayan zamanın en büyük askeri ve politik gücü olan Hititler Anadolu'da ilk meclis "Panku"yu Hattuşa'da kurmuşlardır.

İlimizde diğer önemli bir Hitit merkezi de ilk milli kazılarımızdan birisi olan Alacahöyük'tür. Anadolu'da bilinen ilk barajlardan biri de Alacahöyük Hitit Barajı'dır. Ayrıca ilk arşivleme sistemi ve ilk kanalizasyon sistemi de yine Çorum'da hüküm sürmüş Hititler tarafından yapılmıştır. Anadolu'daki yüksek kültürün yaratıcısı olan Hattilere ait Alacahöyük'teki hanedan mezarlarına dinsel bir inanış sonucu bırakılan ve evreni temsil eden "Güneş Kursları" dönemine özgü eserler olarak bilinmektedir" dedi.

Başkent Hattuşa ve Alacahöyük ile birlikte son dönem kazı çalışmalarında açığa çıkan sonuçlara göre Ortaköy-Şapinuva'nın ise Hitit döneminde önemli bir ticari ve dini merkez olarak kullanıldığını dile getiren Vali Kara, "Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva ile birlikte Eskiyapar, Resuloğlu, Hüseyindede, Yörüklü, gibi önemli kazılarda elde edilen buluntular Çorum Müzesi, Boğazköy Müzesi ve Alacahöyük Müzesi'nde sergilenmektedir. Temizleme, onarım ve yayın çalışmalarının yapılması için Berlin'e götürülen Boğazköy Sfenksi, 94 yıl aradan sonra Almanya Pergamon Müzesi'nden getirilerek Boğazköy Müzesi'nde sergilenmeye başlamıştır. 2016 yılının; Hattuşa'nın UNESCO tarafından "Dünya Kültür Miras Listesine" alınışının 30. yılı, burada bulunan çivi yazılı tablet arşivlerinin ise "Dünya Belleği Listesinde" yer alınışının 15. yılı olması nedeniyle ilimizde çeşitli kutlamalar yapılacaktır. Bu kapsamda, dünya halklarının birbirlerinin kültürlerini ve coğrafyalarını daha iyi tanımalarını sağlamak amacıyla; ülkemizdeki yabancı ülke büyükelçilerini 9-10 Nisan 2016 tarihlerinde, bütün masrafları Valiliğimizce karşılanacak şekilde iki gün süreli bir gezi programı yapılmış olup bu program kapsamında ilimize davet edilen büyükelçilere ilimizdeki kültür ve turizm alanları gezdirilerek, ilimizin değişik kültürel değerleri tanıtılarak ülkelerinin insanlarına da tanıtma imkânı bulacaklardır.Böylece yeteri kadar tanıtılamayan ilimizin tanıtımına da önemli katkı sağlanacaktır" diye konuştu.

Vali Kara, bu faaliyetin son günlerde durgunluk gösteren turizm hareketlerini tekrar canlandırmasını umut ettiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim