• BIST 8983.9
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Vali Kahraman; “Kendi Lalelerimizi Üretip Dünya Pazarında Yer Alacağız”

Vali Kahraman; “Kendi Lalelerimizi Üretip Dünya Pazarında Yer Alacağız”
Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Ters lale ıslah çalışmalarının devam ettiği Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyon Müdürlüğü'nü ziyaret...

Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Ters lale ıslah çalışmalarının devam ettiği Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyon Müdürlüğü'nü ziyaret etti. Çalışmaları yerinde inceleyen Vali Kahraman, bahçe kültürlerini ziyarete gelen öğrencilerle sohbet ederek, hatıra fotoğrafı çekildiler.

Vali Süleyman Kahraman, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nu ziyaret etti. Vali Yardımcısı Ahmet Türköz ve bazı kurum müdürlerinin de katıldığı ziyarette Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Birol Karadoğan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Vali Süleyman Kahraman, İlkokul öğrencilerinin de ziyarete geldiği Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu önünde öğrencilerle tek tek görüşerek hatıra fotoğrafı çektirdi. Kurum içerisinde incelemelerde bulunan Vali Kahraman, bitkilerin incelendiği, toprak tahlillerinin yapıldığı ve daha bir çok araştırmanın ele alındığı laboratuvarları gezerek mühendislerden bilgi aldı. Kurum ziyaretinin ardından Vali Süleyman Kahraman, Türkiye'de ki 19 ilden toplanan ters lalelerle ilgili olarak yaklaşık 10 yıl önce başlatılan ıslah çalışmalarını inceledi. TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında, Türkiye'de ki 19 ilden 32 tür olmak üzere yaklaşık 350 lale soğanı toplandığının bilgisini veren Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Birol Karadoğan, çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.

2010 yılında başlatılan ıslah çalışmalarının ardından İsveç Botanik Bahçesinden gen havuzuna kazandırılan toplam 37 tür lale soğanından şimdiye kadar 40 bin civarında ters lale soğanı elde edildiğini belirten Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Ziraat Mühendisi Meral Aslay, enstitü olarak Türkiye'deki ters lalelerin gen havuzunu barındırdıklarını belirterek; "Gen havuzunda mevcut türler arasında melezleme ve seleksiyon ıslahı yapmaktayız. Aynı zamanda mütejenler uygulayarak mutasyon ıslahı yapmaktayız. Çalışmalarımızdan yavaş yavaş sonuçlar almaya başladık. Seleksiyon ıslahı sonucunda bazı çeşitlerimiz çeşit adayı olarak tespit ettik ve onun üretim çalışmaları devam ediyor. Melezleme çalışmalarında melez fidelerimizi iki yıldır elde etmekteyiz. Mutasyon çalışmaları da olumlu sonuçlar vermeye başladı. Şu anda üç çeşidimizin tescil işlemi tamamlandı ve tescilleme çalışmalarımız devam ediyor. Bu işlemi yaptırdıktan sonra bunu çeşit adaylarımızı süs bitkileri sektörü ile tanıştıracağız. Şu anda Türkiye'nin ters laleleri kurumumuzda koruma altındadır" dedi.

Başarılı çalışmalarından dolayı Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonundaki tüm çalışanlara teşekkür eden Vali Süleyman Kahraman, "Ters Lale denilince aklımıza Hollanda geliyor ama Erzincan Bahçe Kültürleri olarak Türkiye'de Ters Lale konusunda ve ıslahı noktasında çalışan tek kuruluş olması bizleri gururlandırdı. Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nun bu proje neticesinde süs bitkileri sektörüne çok çeşit kazandırılacağına inanıyorum. Tescillendikten sonra, dışa bağımlı kalmadan, Erzincan olarak kendi lalelerimizi üretip dünya pazarında yer alacağız. Yıllarca süren bu önemli çalışmanın ardından Erzincan için önemli olan bu projede bir sonuca varıldığında ismini bizim koyduğumuz bu türleri dünya tanıyacak" Dedi.

Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonunu çalışanlarına ve projenin yürütücüsü Ziraat Mühendisi Meral Aslay'a başarılar dileyen Vali Süleyman Kahraman, son olarak kurum çalışmaları hakkından Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Birol Karadoğan'dan brifing aldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim