• BIST 9524.59
  • Altın 2526.576
  • Dolar 32.5695
  • Euro 34.6479
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Vajinusmus hayatı zehir ediyor!

Vajinusmus hayatı zehir ediyor!
Bir korku reaksiyonu ve panik girişken durumu olan vajinusmus, Türkiye'deki her 10 kadından birini etkiliyor. Görülme sıklığı kültürel yapıya göre farklılık gösterse de, en mühim neden cinsellik konusunda cehalet ve bu bilgisizlikle gelen korku.

Vajinusmus, vajinanın pelvik taban kaslarının istem dışı kasılması sonucunda cinsel birleşmenin yaşanamaması durumu olarak tanımlanıyor.

“Cinsellik konusunda kapalı fikirlilik vajinismusun en mühim nedenidir" diyen Kadın Hastalıları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Dilek Aytekin Öcal şunları diyor: “Cinsel Tıp Enstitüsü Vajinismus Bilgi Anketi’nin nihai verileri ülkemizdeki her 10 kadından birinin vajinismus problemi yaşadığını göstermektedir. Bilinmeyen şeyler korkuya ne sebepten olur.

Cinselliğe dair eğitimin yeterli olmadığı toplumlarda olduğu gibi cinselliğe ait cehalet, cinsel organların yerinin ve yapısının bilinememesi bile bir başına vajinismus nedenidir.”

MÜKEMMELİYETÇİ KİŞİLERDE SIK GÖRÜLÜYOR

Vajinismus nedenleri arasında en sık görülenin acı çekme korkusu olduğunu vurgulayan Dr. Öcal, zorla evlendirilme, eşini sevmeme, eşle yaşanan problemlerin da vajinismusa yol açtığını diyor. Mükemmeliyetçi kişiliklerde kontrolü kaybetme korkusuyla beraber vajinismus görülme sıklığının arttığını belirten Öcal, problemin tedavisi hakkında şu bilgileri veriyor:

YANLIŞ UYGULAMALAR TEDAVİYİ ZORLAŞTIRABİLİR

“Vajinismusla ilgili yeterli bilgi ve deneyimi olmayan profesyonellerin; tedaviyi zorlaştıracak, kişilerde düş kırıklığı yaratacak ya da lüzumsuz müdahalelere yönlendirerek maddi ve manevi ziyan görmelerine ne sebepten olacak sözleri ve uygulamaları olabilmektedir.

Anestezik kremlerin kullanımı, münasebet sırasında sarhoş olma, umumi anestezi altında cinsel birleşme ve vajinaya botoks uygulanma gibi öneriler vajinismus için önerilmeyen tedavi uygulamalarıdır.

TEDAVİ KİŞİYE ÖZEL OLMALI

Vajinismus sebebe yönelik müsait bir tedavi tekniği ile adım adım çözülmelidir. Vajinismus tedaviler arasında en çehre güldürücü netice veren cinsel problemlerden birisidir. Vajinismus problemi kişiye özeldir. Bu yüzden vajinismus tedavisi de sorunun kaynağına yönelik ve kişiye hususi olmalıdır.

KADININ DEĞİL ÇİFTİN ORTAK PROBLEMİ OLARAK GÖRÜLMELİ

Vajinismus her ne kadar kadında yaşanan bir sorun olsa da başka cinsel problemlerde olduğu gibi bunu çiftin ortak sorunu olarak görmek gerekir. Eşin desteğini almak tedaviyi kolaylaştıracağı gibi tedavi süresini de kısaltacaktır. Vajinismus tedavisinde genellikle hiçbir cerrahi müdahale, girişimsel işlem uygulanması gerekmez. Yapılması gereken kişinin kendisine iyi bir kılavuz olacak cinsel terapisti bulması ve cinsel terapi planını uygulamasıdır.

Önerilen terapi planına sadık kalındığı sürece hızlı ve sağlıklı bir iyileşme elde edilecektir. Kişinin cinsel terapistine her şeyi açıkça anlatması ve en önemlisi de iyileşme arzusunun olması tedavide en mühim kuraldır. Terapi süresince tedavi için herhangi bir ilaç kullanması da önerilmemektedir.”

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim