• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Uzunlar: "Yaşanan ’Zirai Don’ Rekolteyi Etkilemez"

Uzunlar: "Yaşanan ’Zirai Don’ Rekolteyi Etkilemez"
Ordu Kivi ve Yumurta Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, Ordu'da Mart ayında yağan karın ve soğuk havanının kivi üretimini kısmi olarak etkilediğini...

Ordu Kivi ve Yumurta Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, Ordu'da Mart ayında yağan karın ve soğuk havanının kivi üretimini kısmi olarak etkilediğini belirterek, "Şu an içi kivi üretilen sahil ve orta kesimlerde don olayı yaşanmadı. Ancak rakımın 450'yi geçtiği yerlerde ara ara yanmalar meydana gelmiş. Bu durumun rekolteyi çok etkileyeceğini düşünmüyorum" dedi.

Türkiye'de son dönemde üretimi artan ve bu üretimde en çok paya sahip olan illerin başında Ordu geliyor. Kivi üretiminde ikinci sırada yer almasına rağmen aroma bakımından Türkiye'nin en iyi kivisinin üretildiği Ordu'da Mart ayında yağan kar yağışı ve soğuk hava kivi üreticilerini tedirgin etti. Olası bir "zirai don" olayının olumsuz etkilenebileceği kivide rahatlatan açıklama Ordu Kivi ve Yumurta Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar'dan geldi. Uzunlar, yaptığı açıklamada kısmi olarak don olayının yaşandığını ancak bu durumun rekolteyi çok fazla etkilemeyeceğini söyledi.

"450 RAKIMIN ÜSTÜNDEKİ KİVİLER KISMİ OLARAK "ZİRAİ DON'DAN ETKİLENDİ"

Ordu'daki kivi üretim alanlarının daha çok sahil kesiminde olduğunu bu sebeple yaşanan zirai don olayının birçok üreticiyi etkilemediğinin altını çizen Ordu Kivi ve Yumurta Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, "Mart ayı Ordu'da yağan kar ile birlikte oldukça soğuk geçti. Ordu'da büyük öneme sahip olan kivide de bu soğukların yaşanması üreticilerimizin tedirgin olmasına sebep oldu. Bunun ile ilgili kısmi olarak çalışmalara yapılıyor. Şuan içi kivi üretilen sahil ve orta kesimlerde don olayı yaşanmadı. Ancak rakımın 450'yi geçtiği yerlerde ara ara yanmalar meydana gelmiş. Bu durumun rekolteyi çok etkileyeceğini düşünmüyorum. Çünkü kivi en çok sahil kısmında üretiliyor" diye konuştu.

"DOĞAL AFETLER FİYATLARDA DEĞİŞİKLİK OLUŞTURABİLİR"

Olası bir doğal afetin kivi üzerinde yaratabileceği etkileri değerlendiren Uzunlar, "Kivide ilerleyen dönemde yaşanabilecek olası bir doğal afet, fiyatlarda da değişimlerin yaşanmasına sebep olur. Ancak bu noktada diğer illerdeki üretiminde önemi çok yüksek. Yapılan açıklamalarda da görüyoruz ki diğer iller de kivi üretiminde zirai don olayları yaşanmış. Beklentimiz doğal afetlerle karşılaşmadan üretimimizi yapmak ve üreticilerinin ürünlerini hak ettiği değerden satmasıdır" şeklinde konuştu.

Uzunlar: "Yaşanan ’Zirai Don’ Rekolteyi Etkilemez"

Uzunlar: "Yaşanan ’Zirai Don’ Rekolteyi Etkilemez"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim