• BIST 9142.4
  • Altın 2325.069
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9782
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

"Uzungöl Markasını Korumamız Gerekiyor"

"Uzungöl Markasını Korumamız Gerekiyor"
Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'ün bir marka olduğunu ve bu markayı korumanın herkesin görevi olduğunu belirterek "Uzungöl...

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'ün bir marka olduğunu ve bu markayı korumanın herkesin görevi olduğunu belirterek "Uzungöl artık hem yapılaşma hem de yoğunluk açısından üzerindeki yükü taşıyamaz hale geldi" dedi.

Türkiye'nin ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en önemli turizm merkezlerinden olan Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Uzungöl, son yıllarda özellikle Arap turizminin de etkisi ile artık mevcut turizm yükünü sağlıklı taşıyamaz hale geldi. Uzungöl'deki çarpık yapılaşma, işgaller ve hormonlu büyüme şehrin karar alıcılarının Uzungöl için radikal kararlar almaya sevk etti.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Uzungöl'ü göz görer göre yok olmasına seyirci kalamayacaklarını ifade ederek yörede yıkım kararı alınan ve işgal durumundaki yapıların önümüzdeki süreçte kademeli olarak temizliğinin yapılacağını söyledi. Uzungöl'de uygunsuz yapılaşmaların bulunduğunu kaydeden Vali Öz, "Uzungöl, Türkiye ve Trabzon için önemli bir turizm merkezlerinden biri. Dolayısıyla burasının hem özel çevre koruma hem de tabiat parkı boyutuyla korunması ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması gerekir. Bunun için koruma anlamında hem imar kanunu hem de diğer mevzuatla ilgili tedbirleri beraberce uygulayacağız. Büyükşehir Belediyemize, Çevre Şehircilik Müdürlüğümüze, Milli Parklar ve Doğa Koruma Müdürlüğümüze bütün birimlerimize düşen görevler var. En önemlisi de vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Bugüne kadar burada bazı uygunsuz yapılaşmalar ve işgaller oldu. Bunların önüne geçmek için hem yıkım hem de ecri-misil uygulamalarla inşallah bu sorunları aşacağız" dedi.

Uzungöl için bir dizi tedbirler alınacağını ifade eden Vali Öz, "Uzungöl'ü turizm sezonuna hazırlamak için de bir dizi tedbirimiz var. Güvenliğinden, göl temizliğine, çevre düzenlemesine peyzajına ve diğer arıtma tesisi gibi uygulamalara kadar Uzungöl'le ilgili bir dizi tedbirler alınacak. Bunları da bütün paydaşlarımızla beraber yerel yönetimlerimiz ve ilgili birimlerimizle beraber değerlendirdik. İstiyoruz ki Uzungöl bugün nasıl bir dünya markası nasıl turizm merkezi ise önümüzdeki yıllarda da bu kimliğini bu niteliğini korusun istiyoruz. Bu anlamda hepimize düşen görevler var" diye konuştu.

Uzungöl'deki işgal yapıların yıkılacağını dile getiren Vali Öz, "Uzungöl artık hem yapılaşma hem de yoğunluk açısından yükü taşımaz hale geldi. Trabzon'da yeni turizm destinasyonu yeni güzergahlar ve Uzungöl'ün çevresiyle beraber bir bütün olarak turizme hizmet etmesi için yeni alt yapı çalışmaları yapıyoruz. Bunun için yeni imar koruma amaçlı imar planıyla beraber daha nitelikli ve imar planına uygun bir sistem kurulsun istiyoruz. Bu yönüyle çalışmalar da devam ediyor. Orada mevcut davası devam eden, yıkım kararı alınan işgal durumundaki kamu alanları, işgal durumunda olan diğer yapıların önümüzdeki süreçte kademeli bir temizliği yapılacak" ifadelerini kullandı.

UZUNGÖL BOĞULUYOR

Uzungöl'de uzun yıllardan beri otel işletmeciği yapan Süleyman Sezgin, Uzungöl'ün dünyaya açılması ve turizm markası olmasının ardından yöredeki tesis sayısının hızla arttığına dikkat çekti.

Uzungöl'de çarpık yapılaşmadan dolayı bir boğulma olduğunu belirten Sezgin, "Halkın kullandığı evlerin sayısı değişmedi ancak Uzungöl'ün dünyaya açılması, Trabzon'daki turizmin odak noktası haline gelmesiyle birlikte buradaki otel sayısı arttı. Uzungöl'de 1974-79 yılları arasında iki tane tesis vardı ancak daha sonra bu sayı inanılmaz arttı. Şu an Uzungöl'de irili ufaklı oteller, moteller, pansiyonlar mevcut. Bunlar turizm talebini karşılamak amacıyla yapıldı ancak verilen hizmetin kalitesi önemli" şeklinde konuştu.

Vali Öz'ün Uzungöl için söylediği sözleri de değerlendiren Sezgin, "Mevcut otel sayısı şu anda Uzungöl'e yetiyor. Burada gerçek anlamda bir boğulma var. Sayın Vali Öz'ün söyledikleri bize göre geç söylenmiş ve geç alınmış bir karar. Devletin burada hatası olduğunu düşünüyoruz. Hala gelecekle ilgili doğru dürüst bir imar planı yok. İmar olmadığı için artan turizm potansiyeli gelen halkın konaklama ihtiyacı yapılaşmayı artırdı. Son yıllarda buraya ciddi anlamda ziyaretçi artışı var. Özellikle Suudi Arabistan'dan, Lübnan'dan, Kuveyt'ten gelen misafirlerimiz oldu. Geçtiğimiz turizm sezonunda 2 ay bütün otel, motellerde yüzde yüz doluluk oranı yaşandı. Bunun tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

uzungöl'deki işletmecilerden Hamit Sekmen de Uzungöl'de gereğinden fazla yapılaşma olduğunu belirterek "Burada 17 yıllık esnafım. Bana göre burada çok yapılaşma oldu. Buraya yakışmayan binalar oldu. Bun nasıl çözecekler nasıl yapacaklar bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Uzungöl Markasını Korumamız Gerekiyor"

"Uzungöl Markasını Korumamız Gerekiyor"

"Uzungöl Markasını Korumamız Gerekiyor"

"Uzungöl Markasını Korumamız Gerekiyor"

"Uzungöl Markasını Korumamız Gerekiyor"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim