• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Uzun süreli yorgunluk hastalık belirtisi mi

Uzmanı Dr. Hicran Yeşilyurt, uzun süre yorgunluk hissedenlerin doktora gitmeleri gerektiğini belirtti.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hicran Yeşilyurt, uzun süre yorgunluk hissedenlerin doktora gitmeleri gerektiğini, bunun kronik ağrı ve yorgunluk sendromu (fibromiyalji) belirtisi olabaileceğini söyledi. Fibromiyalji hakkında bilgi veren Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yeşilyurt, "Hiç çalışmadığınız günlerde bile kendinizi sürekli yorgun hissediyor, her yeriniz ağrıyorsa; vücudunuzdan tüm enerji çekiliyor, kol ve bacaklarınızda derman kalmıyorsa siz de fibromiyalji hastası olabilirsiniz" dedi. Çoğu insanın fibromiyalji hastası olduğunu bilmediklerini dile getiren Yeşilyurt, "Hastalığın başlıca belirtileri kas ağrısı, halsizlik, uyku bozukluğu olan ve vücudun belirli yerlerinde ağrılı noktaların bulunduğu, yaşamı tehdit etmeyen, kronik kas ve yumuşak doku hastalığıdır. Kasların kemiklere yapışma noktalarında duyarlılık vardır ama eklemlerle ilişkili değildir. Birçok kişi fibromiyaljiyi sürekli bir grip hali şeklinde tarif eder. Sık görülen ve iltihaplı olmayan bir romatizma türü ya da yaygın ağrılı kas hastalığı denilebilir. Fibromiyalji için tipik olan özellik 'hassas noktalar' denilen bölgelerdir. Bu bölgelerde sızlama hissedilir ve bu noktalar bastırmakla ağrılıdır. Hassas noktalar toplam 18 tane tanımlanmış olup tipik olarak vücudun her iki yanında, önünde ve arkasında; boyun, sırt, diz, omuz, dirsek ve kalçada bulunur" diye konuştu.
 
ÜÇ AYDIR YORGUNSANIZ DOKTORA GİDİN
 
Yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, yorgunluk, bitkinlik, halsizlik ve uyku düzensizliklerinin eşlik ettiği bu kronik hastalığın teşhisinin oldukça zor olduğunu kaydeden Yeşilyurt, hastalığa ilişkin laboratuar testi olmamasının da teşhis konulmasını zorlaştırdığını belirtti.
 
Doğru bir teşhis koyabilmek için doktor tarafından kapsamlı bir fiziksel muayene yapılması gerektiğinin altını çizen Yeşilyurt, "Genellikle fibromiyaljiye eleme yöntemiyle teşhis konur. Yani doktorunuz benzer semptomları olan diğer hastalıkları eleyerek teşhis koyacaktır. Daha ciddi hastalıkları elemek için doktorunuz belirli kan testleri yapacaktır. Örneğin, doktorunuz tam kan sayımı, romatizmal tetkikleri, tiroit hormon tahlillerinizi isteyebilir. Çünkü bazı iltihaplı romatizmal hastalıklar veya tiroit bezinin az çalışması benzer bulgulara sebep olabilir. Bir hastaya fibromiyalji teşhisi koymak için üç ay boyunca şikayetlerin ve belirtilerin devam etmesi gerekir" şeklinde konuştu.
 
Hastalığın kişilerde iş kalitesini düşürdüğünü, dikkat ve algılamayı azalttığını söyleyen Yeşilyurt, "Hastalık yaşam keyfinizi etkilediği için motivasyonu ve verimliliği düşürür. Yani ekonomiyi, iş hayatını ve gündelik yaşamı olumsuz etkileyen fibromiyalji için 'çağın hastalığı' diyebiliriz" ifadelerini kullandı.
 
EN ÇOK KADINLARDA GÖRÜLÜYOR
 
Kadınların adet dönemleri, menopoz ve hormonal dengelerdeki değişiklikler gibi fizyolojik etkenlere ek olarak, spor alışkanlığının olmayışı, evde vücutlarına fazla yüklenmeleri, aşırı temizlik yapmaları gibi etkenlerin fibromiyaljiye zemin hazırladığına dikkat çeken Yeşilyurt, şöyle devam etti:
 
"Ayrıca soğuk-sıcak farkına maruz kalmak gibi çevresel etkenler de fibromiyaljinin nedenleri arasında sayılabiliyor. Fibromiyalji hastaları teşhis için öncelikle fizik tedavi uzmanı veya romatoloji uzmanına başvurmalıdır. Ancak komplike bir hastalık olduğu için tedavisinde birçok branştan destek alınabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekiminin başkanlığında, psikolog, iş-uğraşı terapisti ve fizyoterapistten yardım alınır. Gerekli olduğunda diğer branş hekimlerinden konsültasyon desteği alınır."
 
FİZİK TEDAVİ VE MASAJ
 
Hastalığın tedavisinin birinci adımını hasta eğitiminin oluşturduğunu aktaran Yeşilyurt, şunları kaydetti:
 
"Çünkü hastalığın gerçek olduğu, ağrının şiddetli olsa bile yaşamı tehdit etmediği, şekil bozukluğu ve sakatlığa neden olmadığının anlatılması gerekiyor. Uzun süren bir hastalık olduğu için zaman içinde belirtilerde dalgalanmalar, artmalar ve azalmalar olabiliyor. Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, atakların şiddeti ile sıklığını azaltan çok sayıda tedavi yöntemi mevcut. Tedavide amaç; ağrı kontrolünü sağlamak, uykuyu düzenlemek, yorgunluk ve depresyon gibi duygu durum bozukluklarını ortadan kaldırmaktır. Bunun için antidepresanlar, klasik ağrı kesiciler, lokal sıcak ve fizik tedavi uygulamalarının yanı sıra elektriksel akımlardan oluşan fizik tedavi yaklaşımları ve masaj gibi çeşitli yöntemlere başvuruluyor. Bu tür tedaviler ve yaşam biçimi değişiklikleri ile fibromiyaljinin belirtileri kontrol altına alınabiliyor."
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim