• BIST 9794.74
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

Uzmanlardan Verem Uyarısı

Uzmanlardan Verem Uyarısı
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Necla Hare Kurt, verem hastalığının günümüzde etkili olmadığı gibi bir izlenimin yanlış olduğunu vurgulayarak, tedavi...

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Necla Hare Kurt, verem hastalığının günümüzde etkili olmadığı gibi bir izlenimin yanlış olduğunu vurgulayarak, tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanan bir hastalık olduğuna dikkat çekti.

Veremin çoğunlukla akciğerlerde ortaya çıkan bir hastalık olduğunu, nadir de olsa diğer organları tutabildiğini ancak genellikle akciğer veremi olarak bilindiğini kaydeden Medical Park Ordu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Necla Hare Kurt, "Bu bakteri vücuda girdikten sonra hemen hastalık oluşturmayabilir. Vücut direncinin düşmesi gibi çeşitli sebeplerden dolayı bu bakteri daha sonra vereme neden olabilir" dedi.

SOLUNUM YOLLARINA DİKKAT

Verem mikrobunun insan vücuduna çeşitli yollardan girebileceğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Necla Hare Kurt, "Solunum yolları bunların başında gelir. Sağlığımıza dikkat etmemek, aşırı yorgunluk, üzüntü, grip veya diyabet gibi vücudun direncini azaltan durumlar da hastalık ihtimalinin artmasına neden olur. Hastalığın çeşitli belirtileri olmasına rağmen en önemli belirtisi uzun süren öksürük ve kanlı balgamdır. Ayrıca verem hastalarında ilk aylarda yavaş, ilerleyen zamanlarda hızlı zayıflama, halsizlik, yorgunluk, geceleri terleme ve hafif ateş gibi belirtilerde gözlenir" diye konuştu.

DÜZENLİ İLAÇ KULLANAN KİŞİLERİN HASTALIĞI BULAŞTIRMA RİSKİ AZALIR

"Verem hastalığı en çok tanı konulmamış ya da ilaç kullanmayan kişilerin yakın çevrelerine bulaşır" diyen Uzm. Dr. Necla Hare Kurt, "Verem solunum yoluyla, hastalığı taşıyan kişilerin hapşırması, öksürmesi, konuşması esnasında havaya yaydıkları mikropların hastalık taşımayan kişiler tarafından solunması ile bulaşır. Ortak çatal, kaşık ve eşyaların kullanımından bulaşma olmaz. Tanı konulup, ilaç başlanan ve ilaçlarını düzenli kullanan hastaların verem hastalığını bulaştırma ihtimali çok azalır" şeklinde konuştu.

Verem hastalarının hekimler tarafından verilen ilaçları düzenli olarak kullanması gerektiğinin altını çizen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Necla Hare Kurt, "Verem hastalığının tedavisinde kullanılan yöntem ilaç tedavisidir. Fakat hastanın da dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Hasta beslenmesine dikkat etmeli, bağışıklık sistemini güçlü tutmalı, kendini yormamalı, dinlenmeye özen göstermelidir. Verem tedavisi uzun sürelidir ve doktor gözetiminde olması gerekir. Hastalığın tedavi süresi ise en az 6-9 aydır. Doktor tarafından verilen tedaviye uyulmadığı takdirde hastalık ölüm ile sonuçlanabilir" açıklamasında bulundu.

VEREMDEN KORUNMA YOLLARI

Son olarak Verem hastalığından korunma yollarından bahseden Uzm. Dr. Necla Hare Kurt, şu bilgileri verdi:"Veremden korunmak için artık günümüzde aşı kullanımı yaygındır. 2 aylıkken ve 7 yaşında verem aşısı uygulanır. Çevresinde veya ailesinde verem hastası olanlar kontrol altında olmalı, gerekli tetkikler yapılmalıdır. Düzenli yaşam, sigara, alkol, madde bağımlılığının bırakılması, temizliğe önem vermek, yeterli beslenme hastalığın kontrol altına alınması ya da başlamaması için önemlidir. Verem hastalığı geçirmiş birinin tekrar olmaması diye bir durum söz konusu değildir. Aynı önlemleri bu kişilerde almalı ve hayatına dikkat etmelidir. Verem bütün toplumu tehdit eden bir hastalıktır. Bu konuda çevremizi bilgilendirmek, verem hastalarına destek olmak, tedavi olmasına teşvik etmek hepimizin görevidir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim