• BIST 9456.73
  • Altın 2494.268
  • Dolar 32.5942
  • Euro 34.7914
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C

Uzmanlardan TEOG sınavına gireceklere tavsiyeler

Uzmanlardan TEOG sınavına gireceklere tavsiyeler
Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı Hastanesi Çocuk Psikiyatri Polikliniği Psikoloğu Gürdal Görhan, TEOG sınavı öncesi aileleri uyardı. Görhan, “Aileler sınava birkaç gün kala mümkün olduğunca öğrenciye huzurlu bir şekilde destek vermelidir” dedi.

Psikolog Gürdal Görhan, öğrencilerin son günlerde yeni konu öğrenmekten ziyade çalışılan konularla ilgili test çözmesi gerektiğini vurguladı. Aşırı kaygı durumunda öğrencilerin hep konu eksiği olduğunu düşünerek son akşam bile eksik kalan konuları tamamlamak istediğini aktaran Görhan, “Oysa doğru davranış çalışılmış konularla ilgili test çözmektir. Öğrenciler zihinsel olarak bu sınava yeterince hazırlandılarsa endişe etmeden ‘Ben sınava hazırlandım. Gerektiği gibi düzenli çalıştım.' diyebiliyorlarsa sakin bir şekilde sınavlarına girmeleri başarıyı getirecektir.” dedi. 

TEOG sınavında arkadaşlarının ne kadar net yapacağı ile meşgul olan öğrencinin sınav performansının düştüğüne dikkat çeken Psikolog Görhan, şunları kaydetti: “Oysa öğrencinin hangi okula yerleşeceğini büyük oranda belirleyen unsur kendi sınav başarısıdır. Aileler sınava birkaç gün kala mümkün olduğunca öğrenciye huzurlu bir şekilde destek vermelidir. Eğer öğrencinin sınava çok gayretli hazırlanmadığına inanıyorlarsa son günlerde bu durumu gündeme getirerek eleştirmek yararı olan bir davranış değildir. Bunun yerine öğrencinin gayret gösterdiği için takdir edilmesi sürecin değerlendirilmesinin sınav sonrasına bırakılması gerekir. Anne babalar destekleyici tavırlarını sürdürürken sınav sonucunun çocukla ilgili duygularını değiştirmeyeceği çocuğa hissettirmelidirler.”

Psikolog Gürdal Görhan, ‘Sınav sonucu nasıl olursa olsun sana güveniyoruz. Biz senin çaba harcadığın takdirde istediğin başarıyı sağlayabileceğin konusunda sana tamamen inanıyoruz’ yaklaşımının çocukla destekleyici bir ilişkinin sürdürülmesine yardımcı olacağına dikkat çekti. Sınav öncesindeki akşam çocuğu uyku için zorlamamak, sınav sabahı için kahvaltıyı ve diğer gündelik faaliyetleri abartmadan rutin bir şekilde yapmak kaygı oluşmasının önüne geçeceğine işaret eden Görhan, “Öğrenciye ‘kaygılanma’ demek kaygıyı azaltmayacağı artırabilir. Bunun yerine öğrenciye belirli bir miktar kaygının sınav için güdüleyici olduğu hatırlatılmalıdır.” açıklamasında bulundu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim