• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 26 °C

Uzmanlardan "Sultanahmet Saldırısı Sonrası Turizm" Değerlendirmesi

Uzmanlardan "Sultanahmet Saldırısı Sonrası Turizm" Değerlendirmesi
İstanbul Sultanahmet'te canlı bombanın kendini patlatmasıyla yabancı uyruklu 10 kişinin ölmesi, 15 kişinin yaralanması dış basında manşetlerden verildi.

İstanbul Sultanahmet'te canlı bombanın kendini patlatmasıyla yabancı uyruklu 10 kişinin ölmesi, 15 kişinin yaralanması dış basında manşetlerden verildi. Saldırının asıl amacının turizm olduğunu belirten Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde görevli Prof. Dr. Tanju Tosun, "Türkiye'yi istikrarsızlaştırma projesinin bir parçası olarak gördük. Bu proje, Türkiye'yi ekonominin önemli etkenlerinden olan turizmi de itibarsızlaştırma ve yok etme çalışmasıdır. Rusya'dan sonra Batı ülkelerinden de turistin gelmemesini sağlamaktır" dedi.

"SULTANAHMET TESADÜF DEĞİL"

İstanbul Sultanahmet'te meydana gelen canlı bomba saldırısını dış basın manşetlerden duyurdu. Yaşanan terör saldırısının ardından "neden Sultanahmet" sorusu gündeme geldi. Uzmanlara göre, bu saldırının arkasındaki IŞİD ve destekçi uluslararası aktörlerin amacı turizmi etkilemek. Yaşanan terör saldırısının projenin bir parçası olduğunu belirten Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde görevli Prof. Dr. Tanju Tosun, "İstanbul'da yaşanan bu olaylar aslında Diyarbakır'dan Suruç'a ve Ankara'ya uzanan ve Türkiye'yi istikrarsızlaştırma projesinin bir parçası. Faili olarak kamuoyuna yansıdığı kadarıyla aktarılan IŞİD şeklinde bilgi sahibiyiz. Onun ötesinde bunu proje olarak düşünmek lazım. IŞİD dışında başka unsurlar yer almakla birlikte özellikle bölgede Türkiye'nin mevcut gücünü test etmeye yönelik bir eylem zincirinin son halkası olarak bakmak lazım" dedi.

İstanbul eyleminin diğer eylemlerden farkı olduğunu anlatan Tosun, şöyle konuştu: "Öteki eylemler politik amaçla gerçekleştirilirken ilk kez İstanbul Sultanahmet'te bu katliamın gerçekleşmesi siyasal anlamda istikrarsızlaştırmayı turizm üzerinden ekonomik istikrarsızlaştırma görünüyor. Rusya ile yaşanan krizin ardından kaçınılmaz olarak turizme olumsuz etki yapıyor. Buradan gelen bir baskı var. İstanbul'daki eylemde batı ülkelerinden Türkiye'ye turizm faaliyetlerine taşıyacak. Hem siyasal hem ekonomik istikrarsızlık proje vurgulanmış durumda. Sultanahmet tesadüf değil. Türkiye'nin terörle karşı karşıya olduğunun en net mesajını Sultanahmet'te gerçekleştirdiler."

"IŞİD, TÜRKİYE'DE BİTİRMEYE YÖNELİK ADIMLARA KARŞI TEPKİ EYLEMİ"

Hükümetin IŞİD'in üzerine gitmesinin ciddi anlamda Türkiye'de terörü bitirmeye yönelik adımlara karşı tepki olduğunun altını çizen Tosun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye'den geçiş yollarının kapatılması. Türkiye'de eylemcilerine yönelik çok sıkı markaj yapılması IŞİD'in faaliyet alanının neredeyse bitirme noktasına getirmesi. Bunun yanı sıra süreç içinde uluslararası dinamikler var mı yok mu göreceğiz. Hükümetin IŞİD'e karşı faaliyetleri yoğunlaştı. Yapılan baskın ile mutlaka istihbaratın daha da artırılması gerekiyor. Hem iç bölgelerde hem de büyük kentlerde hem de sınır geçişlerinde kara ve haya yollarında çok daha etkin bir denetim olması lazım."

"NİSANA KADAR ÇOK ÖNEMLİ BİR SÜREÇ"

Önümüzdeki Nisan ayına kadar çok önemli bir sürecin Türkiye'yi beklediğini belirten Tosun, şunları söyledi: "Beklenenin üzerinde olumsuz algı yaratmaması için hükümet adım attı. İki ya da 3 ay bu tür terör eylemlerinin gerçekleşmemesi lazım. Nisan ayında gerçekleşecek iki eylem ciddi etki gösterir. Türkiye ile sorunu olan ülkelerin söylemleri söz konusu. Buna fırsat vermemek için nisan ayına kadar önleyici denetim gerekiyor. Rusya ile yaşanan krizin ardından birde batı ülkelerinden gelecek rezervasyon olumsuz etkiler. IŞİD ve bağlantılı bir takım uluslararası aktörlerin oluşturmak istediği olmaması lazım. Aktif olarak önleyici güvenlik ve denetim faaliyetlerini kara ve hava yollarının denetimlerinin sıklaştırılması gerekiyor. İçeride güçlü bir istihbarat ile bu tür gerekli önlem alınabilir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim