• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C

Uzmanlardan Ramazan’da böbrek sağlığı uyarısı

Uzmanlardan Ramazan’da böbrek sağlığı uyarısı
Ordu Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte böbrek sağlığına dikkat edilmesi ve bol su içilmesi uyarısında...

Ordu Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte böbrek sağlığına dikkat edilmesi ve bol su içilmesi uyarısında bulundu.

Ramazan'da değişen beslenme düzeni nedeniyle sıkıntı yaşamamak için iftarla sahur arasında bol su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Ordu Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, "Böbrekleriniz düzgün çalışmak için suya ihtiyaç duyar. Yeterli su tüketiminiz yoksa gelecekte böbrek hasarına zemin hazırlamış olursunuz. Bu nedenle iftarla sahur arasında en az 2 litre su tüketin. Ne kadar doğru su tükettiğinizin göstergesi de idrarınızın açık renkli olmasıdır. İdrarınız koyu renkte ise vücudunuzu ciddi anlamda susuz bırakmışsınız demektir" dedi.

En büyük protein kaynağı olan et ve etli yemeklerin Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olsa da böbrek sağlığını tehdit edebileceğini vurgulayan Enginyurt, "Protein sağlıklı bir diyet için çok önemlidir. Ama gereğinden fazla hayvansal protein ağırlıklı beslenme böbreklerinize taşıyabileceğinden fazla yük yüklemek anlamına gelir. Bu nedenle etin yerine geçebilecek yumurta, balık, fasulye, fındık gibi farklı protein alternatiflerini küçük porsiyonlarda tüketmeyi deneyin" şeklinde konuştu.

Tuz kullanımını da azaltmak gerektiğini kaydeden Enginyurt, "Hemen her hastalıkta kötü bir başkahraman olan tuzun fazla tüketimi, kan basıncını yükselterek böbrek hasarını hızlandırabilir. Mide bulantısı, şiddetli ağrı ve idrar problemlerinin yanı sıra böbrek taşı oluşumunu da tetikleyebilir" diye konuştu.

Uzun süreli açlığın ardından içilen her sigaranın susuz kalmış böbreklere giden kan akışını daha da azaltacağını, böbrek hassasiyeti olan kişilerde ciddi böbrek sorunları yaşamasına sebep olabileceğini ifade eden Enginyurt, "Yemeği fazla kaçırıp üzerine soda içenlerdenseniz özellikle dikkat edin. Yapılan bir araştırmaya göre bir günde iki ya da daha fazla diyet soda tüketenlerde, normal soda tüketenlere göre böbrek hastalığı görülme oranı yüzde 30 daha fazladır" açıklamasında bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim